Στο σπίτι της στο βόρειο Ισραήλ, η Σοφία Ορ γεμίζει έναν στρατιωτικό σάκο με ένα σταυρόλεξο, εσώρουχα και ένα CD player. Αλλά σε αντίθεση με τους χιλιάδες νέους Ισραηλινούς που μάζεψαν τα πράγματά τους για να πάνε στον στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το σακίδιο που ετοιμάζει είναι για να το πάρει μαζί της στη φυλακή.
Η 18χρονη Ορ μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα που θα φυλακιστεί επειδή αρνήθηκε τη στρατιωτική θητεία λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων. Αφού μίλησε δημόσια για τις προθέσεις της δέχθηκε απειλές για θάνατο και βιασμό. Την αποκαλούν «Εβραία που μισεί τον εαυτό της» και προδότρια στα social media – ενώ δεν έλειψαν και φίλοι της που τη χαρακτήρισαν αφελή και αχάριστη.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι υπηρετείς για να προστατέψεις τη χώρα σου, αλλά σκέφτηκα ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι να βοηθήσω τους ανθρώπους γύρω μου. Νομίζω ότι είναι λάθος να παίρνουμε παιδιά και να τα κάνουμε στρατιώτες και να μην τους αφήνουμε καμία επιλογή» λέει.
Ακρογωνιαίος λίθος
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αποτελεί εδώ και καιρό ακρογωνιαίο λίθο της ισραηλινής κοινωνίας. Πολλοί νέοι αισθάνονται μια παραπάνω υποχρέωση να πάνε στον στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς, γράφουν οι «Times». Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την 7η Οκτωβρίου 2.000 υπερορθόδοξοι Ισραηλινοί, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για θρησκευτικούς λόγους, προσφέρθηκαν εθελοντικά να καταταγούν – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.
Το δίκτυο που υποστηρίζει την Ορ, το Mesarvot – «Αρνούμαι» –, έχει μόνο 400 μέλη. Πολλοί από αυτούς δραστηριοποιούνται στην ισραηλινή Αριστερά, η οποία έχει πολύ μικρή πολιτική εκπροσώπηση στην Κνεσέτ. Μια πρώην συμμαθήτριά της, που ζητεί να παραμείνει ανώνυμη, ξεκίνησε τη στρατιωτική της θητεία λίγο μετά τις 7 Οκτωβρίου και εντάχθηκε στην ομάδα αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων. «Στο Ισραήλ όλοι πηγαίνουν στον στρατό – ένας από τους λόγους είναι ότι όταν υπηρετείς μετά έχεις υψηλότερους μισθούς από αυτούς που δεν υπηρετούν».
Αλλά και αυτή έχει επιφυλάξεις για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, κατά την οποία περισσότεροι από 29.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας. «Συνέβησαν φρικτά πράγματα στους ανθρώπους στη χώρα μου, αλλά φρικτά πράγματα συμβαίνουν και στη Γάζα και λυπάμαι για όλους» προσθέτει. «Ηταν πιο εύκολο για μένα να πάω στον στρατό κάνοντας αυτή τη δουλειά. Δεν ξέρω τι να πιστέψω, αλλά νομίζω ότι η δουλειά που κάνω δεν κάνει κακό – προστατεύει τους στρατιώτες μας».