Δύο στρατιωτικοί πυροτεχνουργοί ο ένας του στρατού ξηράς και ο άλλος της αεροπορίας είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, μετά την συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, στην Αττική και σε σωφρονιστικά ιδρύματα της επαρχίας.
Συνολικά 10 άτομα κατηγορούνται για εμπλοκή σε τουλάχιστον 5 τρομοκρατικές επιθέσεις με ανάληψη ευθύνης από δύο οργανώσεις. Τέσσερις, από αυτούς βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές Δομοκού και Λάρισας. Άλλοι έξι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης στην Αττική με 10 κατ’ οίκον έρευνες.
Ο ρόλος των δύο στρατιωτικών
Οι δύο στρατιωτικοί φέρονται να είχαν ρόλο «συνεργάτη», της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» και να βοηθούσαν στην προμήθεια εκρηκτικών υλών τους επτά κατηγορουμένους που σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συμμετείχαν στην συγκεκριμένη οργάνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εμπλεκόμενος είναι πολυβολητής του στρατού, ο οποίος φέρεται να έχει υποβάλει παραίτηση και ο δεύτερος είναι οπλουργός της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται σε μακρά αναρρωτική άδεια.
Μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων που εξιχνιάστηκαν είναι η αποστολή του φακέλου-βόμβα στην πρόεδρο εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης που τελικά δεν εξερράγη. Την επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση».
Επίσης εξιχνιάστηκε και η βομβιστική επίθεση στο υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».
Ο αρχηγός
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κεντρικό αν όχι αρχηγικό ρόλο σε όλες αυτές τις επιθέσεις φέρεται να έχει ένας 36χρονος αντιεξουσιαστής που είναι ανάμεσα στους 4 έγκλειστους στις φυλακές.
Πρόκειται για άτομο γνωστό στις Αρχές εδώ και δέκα χρόνια για ένοπλες ληστείες και επιθέσεις.
Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε οι περισσότεροι στόχοι των επιθέσεων σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το συγκεκριμένο άτομο, όπως σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν κάνει έλεγχο στο κελί, του η πρόεδρος εφετών στη Θεσσαλονίκη που είχε χειριστεί υπόθεσή του ακόμα και η τράπεζα στα Πετράλωνα ήταν η εκεί που είχε διαπράξει την πρώτη του ένοπλη ληστεία.
Τα επόμενα βήματα
Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των συλληφθέντων, αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό, μαρτυρίες και άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις ατόμων που είχαν επαφή με τα άτομα που κατηγορούνται από την ΕΛ.ΑΣ για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Οι δέκα, κατηγορούνται για κατά περίπτωση, συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:
1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.
Οπλα και εκρητικά
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
πολεμικό τυφέκιο, -3- πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, εξαρτήματα όπλων, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb), μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, -2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και χειρόγραφες σημειώσεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται.