Πρόσφατα σε βίντεο -ντοκουμέντο αποτυπώθηκε η δράση τριών ανηλίκων οι οποίοι διέρρηξαν κατάστημα μίνι μάρκετ στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Στη Νάξο 13χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο σχολείο του, στο προαύλιο, την ώρα του διαλλείματος, από δύο μεγαλύτερους μαθητές, ενώ στην Κρήτη μέσα σε μια εβδομάδα συνελήφθησαν έξι ανήλικοι για ναρκωτικά, όπλα και άλλα αδικήματα. Περιστατικά με ξυλοδαρμούς εφήβων καταγράφηκαν και στο Περιστέρι, τη Ζάκυνθο και την Καλαμάτα. Η παραβατικότητα ανηλίκων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ωστόσο αποφασισμένοι να περιορίσουν σημαντικά τα περιστατικά αυτά είναι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και για τον σκοπό αυτόν πρόκειται να εφαρμοστεί σχέδιο το οποίο στηρίζεται σε πέντε πυλώνες.
Στην αποτροπή παραβατικής συμπεριφοράς και παράλληλα εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας, στη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, στην υποδοχή και διαχείριση καταγγελιών, στην αντιμετώπιση συστηματικών παραβατών και στη «διάλυση» συμμοριών και, τέλος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.
Οπως λένε στα «ΝΕΑ» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., έχει παρατηρηθεί συχνά παιδιά που αισθάνονται ότι απειλούνται να μη μιλούν για τα όσα βιώνουν είτε εντός είτε εκτός σχολείου, ενώ συνήθως κλείνονται και στον εαυτό τους αλλά και στο σπίτι τους. Και συμπληρώνουν ότι στόχος είναι εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως παιδιά και οι γονείς να μιλούν και να αισθάνονται ασφάλεια καθώς θα αντιμετωπίζεται άμεσα το ζήτημα που τους απασχολεί όπου και αν βρίσκονται, αλλά και θα προλαμβάνονται παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων. Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου πραγματοποιούνται περιπολίες αστυνομικών οι οποίοι θα συγκροτούν μικρές ομάδες. Τις στελεχώνουν κυρίως νέοι σε ηλικία αστυνομικοί, άντρες και γυναίκες, που θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζεται από στελέχη της Ασφάλειας.
Οι περιπολίες αυτές γίνονται σε σημεία όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανηλίκων, όπως σε πλατείες, εμπορικά κέντρα κ.α. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε γίνει χαρτογράφηση των περιοχών όπου καταγράφεται αυξημένος αριθμός περιστατικών στα οποία εμπλέκονται ανήλικοι. Αυτόπτες μάρτυρες συμπλοκών ανηλίκων έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι οι εμπλεκόμενοι αδιαφορούν εάν το επεισόδιο γίνεται σε σημείο όπου βρίσκονται ηλικιωμένοι ή και μητέρες με μικρά παιδιά, οπότε η παρουσία και μόνο ενστόλων θα τους απέτρεπε. Οι περιπολίες αυτές θα γίνονται κυρίως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από το απόγευμα ως πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα.
Γραμμή Υποστήριξης
Ακόμη θα δοθεί έμφαση στη συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς με σκοπό την πρόληψη τέτοιων περιστατικών ενώ θα επιδιωχθεί η ανάληψη δράσεων σε συνεργασία με δήμους, σχολεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.ά. Μάλιστα θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Για να δοθεί φωνή στα θύματα παραβατικών συμπεριφορών θα αλλάξει αλλά και θα ενισχυθεί η διαδικασία υποδοχής και διαχείρισης καταγγελιών. Για να επιτευχθεί αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου για επτά ημέρες την εβδομάδα θα υπάρχουν αρμόδιοι υπάλληλοι που θα δέχονται τις καταγγελίες είτε από παιδιά είτε από γονείς. Τα περιστατικά που καταγγέλλονται θα ερευνώνται από στελέχη της Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, των υπηρεσιών Ασφαλείας και της Αμεσης Δράσης.
Site για καταγγελίες
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του είχε πει: «Ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση.
Οπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application, το οποίο θα ειδοποιεί την Αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου».
Επιπροσθέτως ζητήθηκε από τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο «100» της Αμεσης Δράσης να δίνουν προτεραιότητα στη διαχείριση καταγγελιών που αφορούν ανηλίκους. Για τον σκοπό αυτόν θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών. Επίσης ειδικοί θα έρχονται σε επαφή με γονείς παιδιών που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά με στόχο να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής της και να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής της ώστε να μην επαναληφθεί, ενώ θα γίνουν ειδικές δράσεις για ομάδες ανηλίκων που έχουν επιδείξει στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά.
O εγκληματολόγος Αγγελος Τσιγκρής σε άρθρο του αναφέρει ότι: «Η ένταση φαινομένων όπως αυτό των βίαιων οργανωμένων συμμοριών ανηλίκων έχει οδηγήσει ορισμένα κράτη, στα οποία οι χώροι γύρω από τα σχολεία, αλλά και οι ίδιες οι αυλές των σχολείων, ακόμα και στις προνομιούχες συνοικίες, έχουν καταστεί ζώνες εκτός νόμου, στην έναρξη διαλόγου σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης του ποινικού δικαίου των ανηλίκων. Η κλιμάκωση με την οποία εμφανίζεται στις μέρες μας το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων επιβάλλει να δοθούν αποτελεσματικές και πειστικές απαντήσεις, οι οποίες πρέπει να οικοδομηθούν κυρίως γύρω από τρεις άξονες δράσης: την πρόληψη, τα ποινικά-παιδαγωγικά μέτρα και την κοινωνική επανένταξη-ενσωμάτωση των ανήλικων παραβατών».