Πώς θα αντέξουν ο ένας πλάι στον άλλον μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές; Η ερμηνεία του επεισοδιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές καθορίζει τις επόμενες διαχωριστικές γραμμές – και με τις δηλώσεις του χθες (ΕΡΤ) ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έδειξε διατεθειμένος να χαμηλώσει τους τόνους. «Εχω βγει ενισχυμένος, ένα ολόκληρο στάδιο σειόταν και έλεγε “κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”» ανέφερε χαρακτηριστικά – εκτιμώντας πως, αν γίνονταν τελικά εκλογές, θα νικούσε με 90%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως το αποτέλεσμα του συνεδρίου δεν θέτει κανένα ζητούμενο αμφισβήτησής του, καθώς έλαβε «τεράστια εντολή» να κάνει όλες τις καταστατικές αλλαγές που θέλει στο κόμμα, έχοντας την εμπιστοσύνη του κόμματος έως τις ερχόμενες εθνικές εκλογές.
«Δεν βγήκα λαβωμένος, τα στελέχη απέναντί μου είναι ελάχιστα, ας κοιτάξουν το συνέδριο» συνέχισε ο Κασσελάκης, μιλώντας για αλλαγές που θα μετασχηματίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια «μεγάλη προοδευτική παράταξη»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο κόμμα, ακόμα και η λέξη “Συνασπισμός” δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» σχολίασε όταν ρωτήθηκε για αλλαγές που αφορούν μέχρι και το όνομα του κόμματος, χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε λεπτομέρειες για την «πρώιμη εικόνα» που έχει από τα ερωτηματολόγια. Αυτό που ξεκαθάρισε, επίσης, έχει να κάνει με την κατεύθυνση του κόμματος, καθώς έκανε λόγο για χώρο που εκφράζει την Κεντροαριστερά, με πολιτικό σχέδιο «της σύγχρονης Αριστεράς».
Βολές κατά Αλέξη Τσίπρα
Παράλληλα, ο Κασσελάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα: αφενός δημοσιοποιώντας πως ο Μιχάλης Καλογήρου ενημέρωσε τον Μανώλη Καπνισάκη για την απουσία του πρώην πρωθυπουργού από το συνέδριο και για την ανάρτηση μόλις ένα λεπτό πριν αυτή δημοσιευθεί, αφετέρου λέγοντας πως παρέλαβε ένα κόμμα στο 17%, που «δεν είναι κυβερνητικό» και πως ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 έχει κλείσει. Κι επιπλέον ότι «ήταν λάθος» του προκατόχου του η απουσία του από το συνέδριο.
Με βάση την απόφαση που εγκρίθηκε από το σώμα του συνεδρίου, ωστόσο, η οποία δεν έχει ακόμα αναρτηθεί δημόσια, δύο δεδομένα μπαίνουν στο τραπέζι που ο Κασσελάκης δεν ανέφερε: το πρώτο είναι η φράση που αφορά την εμπιστοσύνη «για τις επόμενες εκλογικές μάχες, με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών», μια φράση που χρησιμοποιούν όλοι όσοι εντός του κόμματος σημειώνουν πως δεν έχει λάβει «λευκή επιταγή». Η ίδια απόφαση περιέχει και την εντολή για ανασύσταση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο θα συνεδριάζει να τακτικά – και αυτό βάζει μια ακόμα θεσμική δικλίδα στις αποφάσεις του κόμματος, σε βαθμό οργάνων. Και εκεί, τον πρώτο λόγο έχει η ομάδα που λειτούργησε «πυροσβεστικά» στο συνέδριο, με πρωτοβουλία της οποίας ακυρώθηκαν οι εκλογές και έδωσε στον Κασσελάκη την εμπιστοσύνη του κομματικού μηχανισμού. Από την πλευρά της, αυτή η ομάδα εμφανώς θεωρεί πως λειτούργησε υπεύθυνα, ώστε να μη φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, «κλείνοντας» ωστόσο τις σχέσεις της με εκείνους που στήριξαν, και από το βήμα, τον πρώην πρόεδρο.
Αιχμές για «ουδέτερους»
Η αντιπολίτευση που συσπειρώθηκε στο πρόσωπο της Ολγας Γεροβασίλη, με ευθεία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, δεν αφήνει μόνο αιχμές για την ομάδα Κασσελάκη και τον στενό του πυρήνα, αλλά και για αυτή την ομάδα των «ουδέτερων», με επικεφαλής τους τρεις της πρότασης (Νίκο Παππά, Σωκράτη Φάμελλο, Γιώργο Τσίπρα) – σημειώνοντας πως και για εκείνους «έπεσαν οι μάσκες», καθώς το επόμενο διάστημα «θα αποκαλυφθεί πλήρως ποιοι και πόσο στηρίζουν τον πρόεδρο». Αυτά τα στελέχη θεωρούν πως η απόσταση ανάμεσά τους και στον «διχαστικό λόγο» που επέδειξε ο Κασσελάκης στο συνέδριο παραμένει – εκλαμβάνοντας ως στοχοποίηση τη φράση για τα «σταυρωμένα χέρια» στις πρώτες σειρές. Για κάποιους εξ αυτών, την ίδια σημασία έχει πως και ο Τσίπρας φαίνεται πως πια έχει διαχωρίσει τη θέση του από την τακτική Κασσελάκη, με το περιβάλλον του να προειδοποιεί μετά το πέρας του συνεδρίου πως «όλοι κρίνονται στο αποτέλεσμα».