Με καυστικά σχόλια για «προδιαγεγραμμένη τροχιά διάλυσης» και για «αδυναμία διαχείρισης» μιας συνεδριακής διαδικασίας παρακολουθούν κυβερνητικά στελέχη και επιτελείς της ΝΔ τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι γαλάζιοι μιλούν για πολιτικό και οργανωτικό «αδιέξοδο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επισφραγίστηκε, όπως λένε, στους χώρους του Τάε Κβον Ντο, ενώ στρέφοντας την προσοχή στις δικές τους συνεδριακές προετοιμασίες επιδιώκουν… επίδειξη οργάνωσης του νεοδημοκρατικού μηχανισμού και μηνυμάτων εσωκομματικής ενότητας. Σε χθεσινή σύσκεψη στην Πειραιώς συμφωνήθηκαν βασικοί άξονες στην πορεία της παράταξης προς το συνέδριο που θα γίνει το τριήμερο 5-7 Απριλίου στο Ζάππειο και το οποίο θα αποτελέσει εφαλτήριο του προεκλογικού αγώνα για την 9η Ιουνίου.
Κατά πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη, 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο και πιθανότατα το μοναδικό προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Από τον Βορρά, όπου μεικτά κλιμάκια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών πρόκειται να ριχτούν σε μια συντεταγμένη μάχη συσπείρωσης και διαχωριστικών γραμμών με την αντιπολίτευση, προδιαγράφεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει προεκλογικό περιεχόμενο στις παρεμβάσεις του. Ηδη έχει χαρακτηρίσει «εθνική κάλπη» τις ευρωπαϊκές εκλογές και ζητά «πανελλαδική επιστράτευση» του κομματικού μηχανισμού.
Το επικείμενο συνέδριο δεν θα έχει εκλογικές διαδικασίες, εξ ου και δίνει την ευκαιρία για περισσότερο πανηγυρικό περιεχόμενο – «φεστιβαλικό» σύμφωνα με κομματικό στέλεχος – για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της κεντροδεξιάς παράταξης. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν προετοιμάζεται συνέδριο «δράσης» δεν σημαίνει ότι δεν επίκεινται ζυμώσεις και πολλαπλές παρεμβάσεις για την πολιτικο-ιδεολογική κατεύθυνση της ΝΔ.
Αυτό που κυρίως επιδιώκει ο Μητσοτάκης στον δρόμο προς την εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει τις πολιτικές ισορροπίες της επόμενης περιόδου είναι ένα συνέδριο «απολογισμού» με συγκεκριμένες θεματικές – με πρώτη την ευρωπαϊκή πορεία του κόμματος – και με έμφαση στις «καθαρές θέσεις» της παράταξης σε περιβάλλον πίεσης με παλιές και νέες προκλήσεις. Ενδεικτικό το ειρωνικό σχόλιο των γαλάζιων για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα συνέδριο, πώς θα διαχειριζόταν μεγάλες κρίσεις;» ενόσω επιδιώκουν και μέτωπο έναντι του ΠΑΣΟΚ, χρεώνοντας στη Χαρ. Τρικούπη ότι δεν αποτελεί αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.
Αλλαγές στις γραμματείες
Στο μεταξύ, η οργανωτική ανασύνταξη δυνάμεων περνά και μέσα από αλλαγές που αποφασίστηκαν στις κομματικές γραμματείες: αυξήθηκαν από 17 σε 23 και άνοιξαν νέα «χαρτοφυλάκια», όπως για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για την Εκπαιδευτική Πολιτική, για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ γραμματέας Προγράμματος αναλαμβάνει η εκ της Θεσσαλίας βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα.
Σε ό,τι αφορά το «σκηνικό» του Ζαππείου θα υπάρχουν περίπτερα με αρχειακό υλικό με στόχο να «μιλήσουμε», σύμφωνα με την αποστροφή γαλάζιου στελέχους, «στον παραδοσιακό νεοδημοκράτη», ενώ εξελίσσονται επαφές ώστε να υπάρξει εκπροσώπηση ινστιτούτων και ξένων ιδρυμάτων. Ανάμεσά τους, κατά πληροφορίες, το «Κόνραντ Αντενάουερ», το «Ρόμπερτ Σούμαν» και το think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «Βίλφριντ Μάρτενς».
Σε περίοδο εντεινόμενης ευρωπαϊκής ανησυχίας για ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων, ο Μητσοτάκης παλεύει για μηνύματα σε ευρύτερα ακροατήρια, ορίζοντας ως προτεραιότητα την οικονομία – «αυτή καθορίζει, νομίζω, το αποτέλεσμα των εκλογών» όπως έλεγε προ μηνός από το Νταβός. Ηδη έχει φέρει στο προσκήνιο τον όρο «τριγωνοποίηση» – στρατηγική που θα πρέπει, κατά τον ίδιο, να ακολουθήσει η οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Μία μέρα μετά το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης ο Μητσοτάκης θα μεταβεί στη σύναξη του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι όπου θα επικυρωθεί στις 7 Μαρτίου η στήριξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για επανεκλογή της στην Κομισιόν. Οι μηχανισμοί του ΕΛΚ είναι σε συντονισμό με εκείνους της ΝΔ, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης και ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υπέγραψαν κοινή επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας της Φον ντερ Λάιεν.