Με διάγγελμά του την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίουο, πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικαλέστηκε δημοσκόπηση για να δείξει ότι η πλειονότητα του αμερικανικού λαού υποστηρίζει το Ισραήλ. Tα στοιχεία, όμως, δείχνουν πως ότι έπραξε η Χαμάς στις 7η Οκτωβρίου, το κάνει το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια με θύματα ανήλικους.
Στη δημοσκόπηση Harvard CAPS / Harris Poll, το 83% των ερωτηθέντων είπε ότι η 7η Οκτωβρίου ήταν τρομοκρατική επίθεση, ενώ το 17% είπε ότι δεν ήταν.
Κατανεμημένο ανά ηλικιακή ομάδα, το 94% των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 65 ετών είπε ότι η επίθεση -κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 253 κρατήθηκαν όμηροι- ήταν τρομοκρατική, ενώ το 74% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών είπε το ίδιο.
Αυτό όπως που δεν λέει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στα διεθνή ΜΜΕ είναι πως, περίπου 500-700 παιδιά Παλαιστινίων, μερικά μόλις 12 ετών, φυλακίζονται, διώκονται και κακοποιούνται στα ισραηλινά στρατοδικεία, σύμφωνα με την Defense for Children Palestine, η οποία παρέχει νομική βοήθεια σε παιδιά που κρατούνται από τις ιραηλινές αρχές.
Η πιο συνηθισμένη κατηγορία είναι επειδή σήκωσαν… πέτρα.
Τα στοιχεία της Defense for Children Palestine προέρχονται από από ισραηλινές πηγές, όπως η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ (IPS) και οι εγκαταστάσεις προσωρινής κράτησης του ισραηλινού στρατού.
Από τον Οκτώβριο του 2020, τα στοιχεία των παιδιών που κρατούνται σε κέντρα προσωρινής κράτησης που λειτουργεί ο Ισραηλινός Στρατός δεν περιλαμβάνονται στον παρακάτω πίνακα. Επίσης, τα στοιχεία που αντικατοπτρίζονται στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 είναι κατ΄εκτίμηση, καθώς η IPS δεν παρείχε τους ακριβείς αριθμούς.
Στα τέλη Ιανουαρίου, η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ δημοσίευσε στοιχεία κράτησης για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, τα στοιχεία του δείχνουν ότι 8.308 Παλαιστίνιοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούνταν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, αύξηση 72% σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων τον Νοέμβριο με τη Χαμάς, αντικαταστάθηκαν με φρέσκο «αίμα» έως τον Δεκέμβριο. Ενώ η Χαμάς απελευθέρωσε του ομήρους, το Ισραήλ συνέχισε τον κύκλο φυλάκισης αμάχων και ειδικά ανήλικων.
Ενώ η κράτηση πριν από δίκη χρησιμοποιείται από πολλά κράτη, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εδώ και χρόνια, έχει παρατηρήσει ότι «οι ισραηλινές αρχές τη χρησιμοποιούν κυρίως για να περιορίσουν τον παλαιστινιακό πολιτικό ακτιβισμό και να εφαρμόσουν τη διαδικασία για απεριόριστο χρονικό διάστημα χωρίς να ασκήσουν κατηγορίες».
Ενώ οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την ισραηλινή πρακτική της διοικητικής κράτησης ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βέβαια, παρ΄όλα αυτά η ΕΕ κάνει business us usual με το Ισράηλ.
Σχεδόν 9 στα 10 παιδιά ξυλοκοπείται
Οι οργανώσεις καταγράφουν εκτεταμένη σωματική και συναισθηματική κακοποίηση εις βάρος των παιδιών από τους Ισραηλινούς δεσμώτες: Το 86% ξυλοκοπείται και το 69% να υπόκειται σε ελέγχους όντας γυμνό, σύμφωνα με νέα έρευνα της Save the Children, του 2023.
Σχεδόν οι μισοί (42%) τραυματίζονται στο σημείο που συλλαμβάνονται, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων από πυροβολισμό και σπασμένων οστών. Κάποια αναφέρουν βία σεξουαλικής φύσης και κάποιοι μεταφέρονται στο δικαστήριο ή μεταξύ κέντρων κράτησης σε μικρά κλουβιά, ανέφερε η οργάνωση.
Το 60% των παιδιών βίωσαν την απομόνωση με τη διάρκεια που κυμαίνεται από μία ημέρα έως και 48 ημέρες. Πρόκειται για ψυχολογική πίεση ώστε να «σπάσουν».
Τα παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, το 70% είπε ότι υπέφερε από πείνα και το 68% είπε ότι δεν λάμβανε καμία υγειονομική περίθαλψη.
Στο 58% των παιδιών δεν επέτρεψαν επισκέψεις ή επικοινωνία με την οικογένειά του όσο κρατούνταν.
Η πλειοψηφία των παιδιών που κρατούνται είναι αγόρια – μια τάση που αντικατοπτρίζεται στην έρευνα, με τα αγόρια να αντιπροσωπεύουν το 97% των ερωτηθέντων.
Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη υπάρχουν μεταξύ 500 και 1000 παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές στρατιωτικές κρατήσεις κάθε χρόνο.
Αναγκάζονται να ομολογούν
Με τα στοιχεία του Defense for Children Palestine συμφωνούν και εκείνα του Military Court Watch, μιας ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2013 από μια ομάδα δικηγόρων και άλλων επαγγελματιών από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία με πίστη στο κράτος δικαίου. Η οργάνωση προσπαθεί όλα τα παιδιά που κρατούνται από τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές να απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων τους βάσει του διεθνούς δικαίο, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο.
Όπως αναφέρει η οργάνωση, οι ακροάσεις στα στρατοδικεία έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε προκαταρκτικές ακροάσεις με λίγες δίκες. Γενικά οι διαδικασίες διεξάγονται μέσω Zoom και απαγορεύεται η είσοδος σε μέλη της οικογένειας και σε εξωτερικούς παρατηρητές, αυξάνοντας το αίσθημα φόβου και αβεβαιότητας μεταξύ των οικογενειών.
Από τις 7 Οκτωβρίου, οι επισκέψεις της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στις εγκαταστάσεις κράτησης έχουν περιοριστεί. Εν τω μεταξύ, ο πρόσφατα διορισμένος εν ενεργεία Επίτροπος IPS του Ισραήλ, Kobi Yaakobi, το δεξί χέρι του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, αναφέρεται ότι υποστηρίζει ακόμη πιο σκληρές συνθήκες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Είναι εντυπωσιακό πως βάσει των στοιχείων της οργάνωσης, οι δικηγόροι και τα παιδιά προτιμούν να «ομολογούν» ακόμη κι αν είναι αθώα, καθώς το να περιμένεις μια απόφαση και να μένεις παγιδευμένος στα κολαστήρια των ισραηλινών φυλακών είναι αδιανόητο.
Ενώ ο κόσμος συγκλονίστηκε με ότι συνέβη την 7η Οκτωβρίου, δεν έχει ενημερωθεί το ίδιο επαρκώς με το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί εκτελούν ανάλογες επιθέσεις σε ανήλικους πολύ πιο συχνά από τη Χαμάς. Η διαφορετική στολή και το γεγονός ότι η μια πλευρά είναι κρατικός δρων, δεν καθιστά την πρακτική λιγότερο τρομοκρατική.