Εύλογη και επιβεβλημένη ήταν η χθεσινή καθολική αντίδραση στον υπηρεσιακό… ζήλο που επέδειξαν κάποιοι, προκειμένου να σβηστούν τα ονόματα των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών που γράφτηκαν στον Αγνωστο Στρατιώτη με κόκκινη μπογιά από διαδηλωτές ως ελάχιστη συμβολική κίνηση στη μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών. Ολα τα κόμματα αντέδρασαν στην κίνηση αυτή, όπως και ο Δήμος Αθηναίων, με τον Χάρη Δούκα και την αρμόδια αντιδήμαρχο Ρωξάνη Μπέη να ζητούν συγγνώμη, καθώς τα δημοτικά συνεργεία καθαρισμού ήταν εκείνα που έσβησαν τα ονόματα. Γιατί όμως το έκαναν;
Οπως επιβεβαίωσα κι εγώ χθες, το σβήσιμό τους έγινε καθ’ υπόδειξη του αξιωματικού υπηρεσίας της αστυνομικής δύναμης της Βουλής, ο οποίος, στο πλαίσιο των τυπικών καθηκόντων του, ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του δήμου «πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το μνημείο και σε άλλα σημεία». Ετσι, όπως σημείωναν πηγές του φρουραρχείου της Βουλής, κατ’ εντολή του φρούραρχου ζητήθηκε «να σβηστούν όλα, όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν». Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, μου τόνισαν πως «η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του φρουραρχείου». Αυτό όμως δεν τον απέτρεψε από το να ζητήσει, με ανεξήγητη σπουδή, να σβήσουν τα ονόματα. Μια ενέργεια που είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα στα social media και στα δελτία ειδήσεων και άρα – ας μην κοροϊδευόμαστε – όλοι γνώριζαν περί τίνος πρόκειται…
Οι φοιτητές τα έγραψαν ξανά
Το ότι τα ονόματα καθαρίστηκαν έπειτα από πρόσκληση του φρούραρχου επιβεβαίωσε και η Μπέη, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσε η ίδια σχετική εντολή και ουδέποτε ενημερώθηκε «γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη», όπως δήλωσε, ζητώντας συγγνώμη από τις οικογένειες και τους πολίτες που διαδήλωσαν. Μεταξύ των διαδηλωτών, άλλωστε, ήταν και η ίδια, μαζί με τον δήμαρχο. Ο Δούκας, από τη μεριά του, αφού σημείωσε ότι «μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή», έκανε γνωστό ότι θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δημιουργία μνημείου για τα 57 θύματα των Τεμπών, τονίζοντας ότι τα ονόματά τους «δεν θα σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη». Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, τα ονόματα ξαναγράφτηκαν χθες από διαδηλωτές φοιτητές.
Προσυνεδριακά από τις 11 Μαρτίου
Με μια μικρή καθυστέρηση θα ξεκινήσει η προσυνεδριακή διαδικασία της ΝΔ, καθώς ο σχεδιασμός για προσυνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα – στις 5 Μαρτίου συγκεκριμένα – δεν προχώρησε. Το όλον θα πάει πιο πίσω χρονικά γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να μεταβεί στο Βουκουρέστι στις 6-7 Μαρτίου για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει ευρωεκλογών, όπου θα ψηφιστεί και το νέο προεδρείο της κεντροδεξιάς ευρωπαϊκής οικογένειας – μαθαίνω ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα παραμείνει πρόεδρος και ο Θανάσης Μπακόλας γραμματέας. Ετσι, η σύναξη της ΝΔ ορίστηκε τελικά για τις 11 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Το ραντεβού στη Λάρισα
Παρεμπιπτόντως, αν ακολουθηθεί ο παραπάνω σχεδιασμός – που φαίνεται να έχει κλειδώσει –, ο Πρωθυπουργός θα πάει στη Θεσσαλονίκη απευθείας από τη Λάρισα. Κι αυτό γιατί, όπως σας έχω ξαναγράψει, στις 11 Μαρτίου είναι δρομολογημένο το ραντεβού του με τους Θεσσαλούς για τα προβλήματα και την ανασυγκρότηση της περιφέρειας, που βρίσκεται ακόμη σε δραματική κατάσταση μετά τις καταστροφές του «Daniel».
Να αποσυρθεί από την Ελλάδα η Frontex
Διεθνή δημοσιότητα πήρε η έκθεση της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη για την Πύλο και τον ρόλο του Λιμενικού και της Frontex στο πιο πολύνεκρο ναυάγιο της Μεσογείου. Και το αξιοσημείωτο είναι πως η είδηση ταξίδεψε στα διεθνή ΜΜΕ από την ίδια τη Συνήγορο, την Εμιλι Ο’Ράιλι, η οποία, σε μια όχι πολύ συνηθισμένη κίνηση, δημοσίευσε προσωπικό άρθρο στον βρετανικό «Guardian», έναν καταπέλτη για τις ελληνικές Αρχές και την Ευρώπη. Στο οποίο, μεταξύ άλλων, ζητάει την απόσυρση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής από την Ελλάδα, στη βάση του κανονισμού που προβλέπει την αναστολή των δυνάμεών της όταν υπάρχουν «ανησυχίες για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Συμβούλιο για να γνωριστούν
Συνεδρίαση… γνωριμίας ήταν αυτή του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής χθες, στην πρώτη του σύγκληση από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Η πρώτη συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο, με βασικό θέμα τα ελληνοτουρκικά. Μαθαίνω ότι και τα υπόλοιπα μέλη ζήτησαν να κάνουν συχνές συνεδριάσεις. Ποια είναι αυτά; Διπλωμάτες, καθηγητές με ειδικές γνώσεις και εμπειρία κι εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Δημήτρης Μάντζος, Ρένα Δούρου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου κ.ά.