Η διαφύλαξη του κύρους των εκλογών, με φόντο και την έρευνα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος από το κόμμα των «Σπαρτιατών», αλλά και το ακανθώδες ζήτημα του τρόπου αναπλήρωσης των βουλευτών σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι αυτό λειτουργούσε ως «μανδύας» του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη αποτέλεσαν το διακύβευμα της χθεσινής δίκης ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που συνεδρίασε ως Εκλογοδικείο υπό την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.
«Η υπόθεση αυτή σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία, όποια και αν είναι η απόφασή σας, καθώς ζητείται ουσιαστικά ο παραμερισμός ενός κόμματος» είπε από τα πρώτα κιόλας λεπτά της τοποθέτησής του ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος απευθυνόμενος προς τους ανώτατους δικαστές, οι οποίοι σε λίγο καιρό θα κρίνουν την προσφυγή των εντολέων του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Κώστα Μποτόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο που εισήλθαν οι «Σπαρτιάτες» στη Βουλή, με έμμεση συμμετοχή του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, και δι’ αυτής της οδού επήλθε νόθευση της λαϊκής βούλησης, η οποία οφείλει να οδηγήσει σε έκπτωση των βουλευτών που εξελέγησαν βάσει αυτής. Ξεχωριστό κεφάλαιο μάλιστα της τοποθέτησής του για την αθέμιτη και παράνομη συμπεριφορά του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αποτέλεσε η ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή κάνοντας λόγο για «εξαπάτηση του εκλογικού σώματος», το περιεχόμενο του οποίου φωτίζει τη λογική της επιρροής του Ηλία Κασιδιάρη .
«Δεν είμαι αχυράνθρωπος κανενός»
Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της αναπλήρωσης των βουλευτών των «Σπαρτιατών», εφόσον γίνουν δεκτές οι προσφυγές και εκπέσουν του αξιώματός τους οι βουλευτές κατά των οποίων στρέφονται, προβλήθηκε ως προσφορότερος τρόπος η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Από την πλευρά του τόσο ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας όσο και δύο ακόμα βουλευτές του κόμματος οι οποίοι ήταν παρόντες αρνήθηκαν ότι λειτούργησαν σε οποιοδήποτε σημείο της εκλογικής διαδικασίας ως «αχυράνθρωποι» του κρατούμενου Ηλία Κασιδιάρη. «Ποτέ στη ζωή μου, ως άνδρας, ως άνθρωπος και ως προσωπικότητα, δεν θα δεχόμουν να είμαι αχυράνθρωπος κανενός. Για κανένα αξίωμα, για κανένα κόμμα, για τίποτα στον κόσμο. Εχω τη δουλειά μου, το κόμμα είναι δικό μου. Δεν το φτιάξαμε τελευταία στιγμή για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Θα ντρεπόμουν να είμαι αχυράνθρωπος οποιουδήποτε» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Βασίλης Στίγκας.
Επανεκκίνηση της ποινικής έρευνας
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αφού ακούσει τις εισηγήσεις των δύο αρεοπαγιτών, Παναγιώτας Γκουδή-Νινέ και Ελένης Θεοδωρακοπούλου, αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του τους επόμενους μήνες, ενώ από σήμερα ξεκινά και πάλι, μετά τη διακοπή λόγω της αποχής των δικηγόρων, και η ποινική έρευνα που διενεργεί αυτοπροσώπως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Στο πλαίσιο αυτής, από σήμερα εξετάζονται ως ύποπτοι βουλευτές των «Σπαρτιατών» για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος μετά τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος για μεθόδους που παρέπεμπαν σε «Greek mafia» και «Don Corleone». Αμέσως μετά το τέλος της έρευνας η ανώτατη εισαγγελέας θα αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση της κοινοβουλευτικής ομάδας.