Χωρίς η κυβέρνηση να έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα πεδία πολιτικής και επιχειρησιακής δοκιμασίας της και ενόσω αναζητεί πιο «κοινωνικό» βηματισμό φεύγει ένας μήνας πιέσεων από συνεχιζόμενα αντιπολιτευτικά «πυρά» και επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες διαφορετικών κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Δύο θέματα που έχουν ταράξει την κυβερνητική «κανονικότητα», οδηγώντας στην έκτακτη διαχείρισή τους κάποιες φορές με οπισθοχωρήσεις και άλλες φορές με διορθωτικές ή ενισχυτικές αποφάσεις, επιστρέφουν στο τραπέζι του Μαξίμου σήμερα, έπειτα από ένα «βαρύ» για τη χώρα 24ωρο, κατά το οποίο κυριάρχησαν η οργή για τα αναπάντητα ερωτήματα και ο πόνος για τους νεκρούς των Τεμπών.
Η ακρίβεια στα ράφια των τροφίμων και θέματα των αγροτών είναι στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει με τη σκέψη της κυβέρνησης στο έτερο ανοιχτό μέτωπο, των πανεπιστημίων. Ακριβώς 100 ημέρες πριν από το πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί μικρές και μεγαλύτερες «νίκες» εντός και εκτός Βουλής. Η επιχείρηση ωστόσο προϋποθέτει κλείσιμο εκκρεμοτήτων και κυρίως παρεμβάσεις με ορατό αποτύπωμα. Προ δεκαημέρου ο Πρωθυπουργός, αν και παραδεχόταν την «επίμονη πίεση» στον πληθωρισμό τροφίμων, εκτιμούσε ότι «τα χειρότερα είναι πίσω». Προεξοφλούνται νεότερες τοποθετήσεις του, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάστηκε περαιτέρω προτάσεις, ενώ μένει να κριθεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας των προηγούμενων αποφάσεων με εφαρμογή από την 1η Μαρτίου.
Μέτρα κατά των «ελληνοποιήσεων»
Ταυτόχρονα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να δείξει ότι ακούει τους αγρότες, εξού και η σημερινή συζήτηση για τα μέτρα κατά των «ελληνοποιήσεων». Ηδη έχει εκφραστεί από τους θεσμικούς εκπροσώπους των παραγωγών ότι τα πρόστιμα δεν αρκούν. Με τους αγρότες να έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα τους βρίσκει μπροστά της, παρότι διέλυσαν τα μπλόκα τους, το Μαξίμου ανεβάζει ρυθμούς ενόψει της σύσκεψης, πιθανότατα στη Λάρισα στις 11 Μαρτίου υπό τον Μητσοτάκη. Και αύριο όμως θα υπάρξει σύσκεψη των συναρμόδιων – Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Κλιματικής Αλλαγής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπροσώπων φορέων κ.ά. – για τα προβλήματα του Κάμπου. Στο μεταξύ στο Υπουργικό θα εγκριθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής στις Ενοπλες Δυνάμεις – ένα πρότζεκτ που το υπουργείο Αμυνας αποκαλεί «οικοσύστημα καινοτομίας».
Τα μη κρατικά Πανεπιστήμια
Εν αναμονή πρωθυπουργικών «μηνυμάτων» προς τους πολίτες και την κυβερνητική ομάδα για την καθημερινότητα, το βλέμμα είναι στραμμένο στη θεσμοθέτηση λειτουργίας μη κρατικών παρατημάτων ξένων πανεπιστημίων για τα οποία καταγράφονται υψηλοί τόνοι μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Ο νόμος – κορωνίδα, κατά την κυβέρνηση, στη «μεταρρυθμιστική» ατζέντα – θα ψηφιστεί το μεσημέρι της 8ης Μαρτίου, οπότε θα παρέμβει ο Μητσοτάκης. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να βγει μπροστά και, εστιάζοντας στη μάχη, όπως θεωρεί, «εκσυγχρονισμού – αναχρονισμού», θα μιλήσει για το θέμα ενώπιον της κομματικής νεολαίας. Στην αυριανή, πρώτη από το 2018, εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Δάφνη, ο Πρωθυπουργός – όπως και ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Παύλος Μαρινάκης από την κυβέρνηση – θα δώσει το στίγμα της τοποθέτησής του την ερχόμενη εβδομάδα.