Τις τελευταίες μέρες Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Βρυξέλλες, ακόμα και η «λαλίστατη» Αθήνα, κατηγορούσαν τη ρωσική κυβέρνηση για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Φαίνεται όμως, πως πέφτουν έξω.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, εξοργισμένη η βρετανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στους Ρώσους διπλωμάτες στο Φόρεϊν Οφις πως θεωρεί τις ρωσικές αρχές «πλήρως υπεύθυνες», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν κάθετος ότι φταίει ο Πούτιν και οι τραμπούκοι του.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς ως αποκλειστικό υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο».
Ο -υπέρ του δέοντος- φιλοδυτικός Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «Ο Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του, τη γενναιότητά» και «τον αγώνα του απέναντι σε ένα βάναυσο, αυταρχικό καθεστώς».
Όλοι οι παραπάνω ηγέτες, δίχως αποδείξεις, στοιχεία από αυτοψία κτλ. αμέσως εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά τον θάνατο του Ρώσου κρατούμενου, βγάζοντας ανακοινώσεις δίχως επιφυλάξεις.
«Είναι περίεργο, αλλά αυτή τη φορά οι Ρώσοι λένε αλήθεια»
Ίσως το πιο εντυπωσιακό άδειασμα όμως έρχεται από τον χειρότερο αντίπαλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Κύριλλος Μπουντάνοφ δήλωσε πως ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε από θρόμβο αίματος, αρνούμενος τις εικασίες ότι δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν στη φυλακή.
«Αυτές οι κατηγορίες ότι ο Πούτιν τον δολοφόνησε δεν έβγαζαν κανένα νόημα εξαρχής»
«Μπορεί να σας απογοητεύσω, αλλά από όσο γνωρίζουμε, πέθανε πράγματι ως αποτέλεσμα θρόμβου. Και αυτό έχει λίγο πολύ επιβεβαιωθεί», είπε ο Μπουντάνοφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του «Φόρουμ Ουκρανία 2024» στις 25 Φεβρουαρίου.
«Αυτό δεν προήλθε από το Διαδίκτυο, αλλά, δυστυχώς, από φυσικά [αίτια]», πρόσθεσε.
Μιλώντας μία ημέρα μετά και στον καναδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό CBC, ο Μπουντάνοφ είπε χαρακτηριστικά: «Είναι περίεργο, αλλά αυτή τη φορά η Ρωσική Ομοσπονδία λέει την αλήθεια».
Ωστόσο, ο λίγο αργότερα ο Μπουντάνοφ προσπάθησε να αναδιπλωθεί -το βίντεο μονταρίστηκε- λέγοντας πως θεωρεί υπεύθυνες 100% τις ρωσικές αρχές, καθώς ήταν οι συνθήκες, όπως υποστήριξε που οδήγησαν στον θάνατό του.
Τρείς λόγοι που δεν το έκανε το Κρεμλίνο
Ο Μπουντάνοφ τόνισε ότι ο Ναβάλνι ήρθε σε αυτή τη κατάσταση με τη «βοήθεια» εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που το κρατούσαν όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες. «Φυλακίζοντάς τον οδήγήσαν στο αποτέλεσμα του θανάτου» είπε.
«Είναι απολύτως λογικό και επειδή ξέρουμε τις συνθήκες των ρωσικών φυλακών» κατέληξε.
Ωστόσο, αυτή είναι μια εκτίμηση που δεν μπορεί να αποδειχτεί, και ως εκ τούτου να είναι ικανή ώστε να κατηγορήσουν πρόωρα οι δυτικές χώρες τη ρωσική κυβέρνηση, δίχως αυτό να σημαίνει ότι είναι σίγουρα αθώα σε όλα γύρω από την υπόθεση.
Για τον διακεκριμένο διεθνολόγο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Τζον Μιρχάιμερ, η αθωότητα των Ρώσων έγκειται σε γεωπολιτικές αιτίες, γι΄αυτό και πιστεύει ότι «οι κατηγορίες ότι ο Πούτιν τον δολοφόνησε δεν έβγαζαν κανένα νόημα εξαρχής».
Μιλώντας σε αμερικανική διαδικτυακή εκπομπή ο Μιρσχάιμερ υποστήριξε ότι «θα ήταν ανόητο αν όχι ακραίο για τον Πούτιν να δολοφονήσει τον Ναβάλνι» για τρεις βασικούς λόγους:
Καταρχήν, ο Ναβάλνι δεν είχε πολλούς υποστηρικτές στη Ρωσία, ώστε να απειλεί.
Δεύτερον ήταν φυλακισμένος και ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση να προκαλέσει μπελάδες.
Τρίτον, για τον Μιρσχάιμερ, οι Ρώσοι ήταν πολύ κοντά σε μια μεγάλη στρατιωτική νίκη στην Αντβιίβκα και έτσι δεν θα τους συνέφερε ποτέ να υποβαθμίσουν κάτι τέτοιο στη δημόσια σφαίρα, κάνοντας πρωτοσέλιδο τη δολοφονία του Ναβάλνι, προσελκύοντας κριτική.
«Πιστεύω ότι αυτές οι κατηγορίες είναι τρελές και το επιχείρημα ότι πέθανε από θρόμβωση είναι απολύτως λογικό», εκτιμά ο Αμερικανός ειδικός.