Επί μιάμιση ώρα συζητούσαν για την ακρίβεια στα ράφια των σουπερμάρκετ ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του στο Μαξίμου, με την εκτίμηση ότι θα αρχίσουν να καταγράφουν «σταδιακά» θετική εικόνα στο κρας τεστ τιμών. Ηδη υπήρξε προσπάθεια καλλιέργειας πιο αισιόδοξης εικόνας και μήνυμα για χαμηλότερο αρχικό τιμοκατάλογο σε τουλάχιστον 1.500 κωδικούς. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, προεξοφλείται ότι η κυβέρνηση θα επικοινωνήσει με παραδείγματα την αλλαγή τοπίου σε σημαντικά προϊόντα – απορρυπαντικά, βρεφικά είδη κ.ά – με πιθανή, κατά πληροφορίες, και την «επιστροφή» του Μητσοτάκη σε σουπερμάρκετ για αξιολόγηση μόλις οι μειωμένες τιμές περάσουν στο ράφι.
Η ακρίβεια παραμένει σταθερά πρώτη στη λίστα των αυθόρμητων απαντήσεων των πολιτών στην ερώτηση των δημοσκόπων για τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενόσω στην κυβέρνηση φτάνει επιπλέον σήμα δυσπιστίας για χειρισμούς της. Ενδεικτικά, σχεδόν δύο στους τρεις απαντούν (MRB/Open) ότι έχουν ληφθεί λιγότερα μέτρα από όσα επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας. Ο Μητσοτάκης επαναδιατύπωσε πάντως στους υπουργούς δύο εντολές. Πρώτον, να ρίξουν δυνάμεις εκεί όπου κρίνεται ο βαθμός της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας έως τα επίπεδα εμπιστοσύνης της κοινωνίας, δηλαδή στην καθημερινότητα. Δεύτερον, να μην πανηγυρίζουν απλώς την ψήφιση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας αλλά να συνεχίζουν «δουλειά εφαρμογής» μέχρι να υπάρχει πρακτικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. «Εδώ συζητούμε στρατηγικές κατευθύνσεις…», είπε, «οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αφηρημένη έννοια, είναι μια απτή παρέμβαση».
Οικονομία, υγεία, ασφάλεια
Στο πλαίσιο αυτό καθόρισε τρεις προτεραιότητες τετραετίας, όχι μόνο στο νομοθετικό πεδίο αλλά «στην εφαρμογή του έργου μας»: οικονομία, υγεία, ασφάλεια μέσα και έξω από τα σύνορα. Για το πρώτο πεδίο, επέμεινε ότι εκτός από τα στοχευμένα έκτακτα μέτρα απέναντι σε «διαχρονικές στρεβλώσεις» στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, η «πιο αποτελεσματική απάντηση» στην ακρίβεια, που εξακολουθεί να χτυπά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έρχεται από μόνιμες παρεμβάσεις στήριξης του εισοδήματος.
Εξ ου και παρέπεμψε στο επόμενο Υπουργικό, στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Τότε αναμένεται η οριστική απόφαση για τον κατώτατο μισθό, που θα εφαρμοστεί την 1η Απριλίου και, όπως έχει προαναγγελθεί, θα κινηθεί πάνω από τα 800 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την υγεία, η οποία επίσης καταγράφεται δημοσκοπικά ως εστία προβληματισμού για τους πολίτες, ο Μητσοτάκης επέμεινε ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι «σημαντική» παρέμβαση, ενώ για την άμυνα έδειξε σε συντονισμό των ενόπλων δυνάμεων με τις «απαιτήσεις των καιρών». Στα σκαριά είναι, μεταξύ άλλων, Κοινό Σώμα Πληροφορικής με ειδική διεύθυνση κυβερνοασφάλειας.
Το Αγροτικό ξανά στο τραπέζι
«Να δούμε», σημείωσε, «τι παραπάνω και πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε» για τις αποζημιώσεις και τις αποκαταστάσεις στη Θεσσαλία, εν αναμονή της παρουσίασης της ολλανδικής μελέτης στα επόμενα 24ωρα, πριν από τη σύσκεψη της 11ης Μαρτίου στη Λάρισα. Το Αγροτικό άνοιξε στο Υπουργικό (και) με… προεκλογικά σινιάλα. «Στις Βρυξέλλες έχουν κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις βελτίωσης» είπε ο Μητσοτάκης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και με το βλέμμα στην ευρωκάλπη έδωσε «γραμμή» να αναδεικνύονται οι προσπάθειες του ΕΛΚ με τη ΝΔ μπροστά για τα ζητήματα αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ. Να σκεφτούν, όπως σημείωσε, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι «ποιοι είναι αυτοί που την επόμενη μέρα θα μπορούν να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους».
Στην αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» συμφωνήθηκαν νέα κλιμάκια για ελέγχους σε λάδι, μέλι και οπωροκηπευτικά, ενώ ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση για μόνιμο μηχανισμό επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025. Η κυβέρνηση σαφέστατα προκρίνει ενέργειες που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά θα απαντούν σε διεκδικήσεις των παραγωγών. Ειδικά για τη Θεσσαλία γίνεται σήμερα σύσκεψη των συναρμόδιων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ πρόσφατο γκάλοπ (GPO/Larissapress) έχει αποτυπώσει τις αγωνίες στην περιφέρεια: πέραν της ακρίβειας, προβληματίζουν η αποκατάσταση των ζημιών (τα ποσοστά εκτοξεύονται σε νομούς, όπως η Καρδίτσα) και τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.