Καθώς οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη Σουηδία -και όχι μόνο- αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, υπάρχει όλο και λιγότερο χιόνι. Για τους Σουηδούς χιονοδρόμους όμως, αυτό είναι ο μεγάλος τους τρόμος.
Έτσι, οι άνθρωποι στο Torsby αποφάσισαν πριν χρόνια να κάνουν κάτι για αυτό: Να φτιάξουν τούνελ μέσα στα οποία να κάνουν σκι έως και οκτώ μήνες τον χρόνο.
Σύμφωνα με το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο, υπήρξαν 16 λιγότερες ημέρες χιονοκάλυψης στη Σουηδία την περίοδο 1991-2020 σε σύγκριση με το 1961-1991.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο σκι προκαλούν ανησυχία τόσο στους σουηδικούς όσο και στους διεθνείς κύκλους, παραδέχτηκε ο Per-Åke Yttergård ο πρώην επικεφαλής της Σουηδικής Ομοσπονδίας Σκι, μιλώντας στο BBC που αναδεικνύει τη σήραγγα.
Το θέμα δεν επηρεάζει μόνο τους χομπίστες, αλλά και τα προς το ζην. Δημοφιλή σουηδικά χιονοδρομικά θέρετρα όπως το Åre και το Sälen έχουν επινοήσει σχέδια για τη χρήση του νερού από τις τοπικές λίμνες, την εκσκαφή υγροτόπων και τη δημιουργία φραγμάτων για να κάνουν ψεύτικο χιόνι για τις πίστες. Μερικές φορές μάλιστα έρχονται σε σύγκρουση με περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Όταν άνοιξε η σήραγγα τον Ιούνιο του 2006, ήταν το αποκορύφωμα πολυετούς δουλειάς για τον Per-Åke Yttergård, ο ίδιος πίεσε για τη κατασκευή μιας σήραγγας στην πατρίδα του. Σκέφτηκε, πως εφόσον οι Σουηδοί κολυμπούν μέσα και παίζουν χόκεϊ και χάντμπολ μέσα, γιατί λοιπόν να μην μπορούν να κάνουν σκι μέσα;
Πως λειτουργεί η σηραγγα
Η σήραγγα, η οποία κατασκευάστηκε με τσιμεντένιες καμάρες και ακολουθεί τη φυσική κλίση της πλαγιάς, είναι η πρώτη της Σουηδίας. Ήταν επίσης η μεγαλύτερη στον κόσμο όταν εγκαινιάστηκε, που χάρη στο κατασκευασμένο χιόνι, σημαντικοί χώροι μπορούν να προστατευτούν.
Η κατασκευή του απαιτούσε κάποια εφεύρεση. Το σύστημα ψύξης του βασίζεται κυρίως σε υπόγειους σωλήνες ακριβώς κάτω από το δάπεδο, καλυμμένους με ένα στρώμα μόνιμου παγετού, εξήγησε ο υπεύθυνος τοποθεσίας Therez Söderberg.
Πάνω από αυτό κάθεται ένα λεπτό στρώμα τεχνητού χιονιού. Εισάγεται από ένα σωρό που δημιουργήθηκε έξω τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, λίγο πριν κλείσει η σήραγγα για τη σεζόν, και πρέπει να διαρκέσει από την αρχή της επόμενης σεζόν στις αρχές Ιουνίου μέχρι το τέλος της επτά ή οκτώ μήνες αργότερα.
Οι επισκέπτες κυμαίνονται από ντόπιους μαθητές έως ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τις ΗΠΑ. Μερικοί ντόπιοι, ωστόσο, εξακολουθούν να προτιμούν το σκι σε εξωτερικούς χώρους. «Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι ακόμα εκεί», είπε ο Söderberg. «[Η ιδέα ότι] το σκι, αυτό είναι κάτι που κάνεις έξω».
Η σήραγγα έχει δύο παράλληλες διαδρομές 1,3 χιλιομέτρων και μπορεί να γίνει σκι προς κάθε κατεύθυνση, φτάνοντας σε συνολική απόσταση 2,6 χιλιομέτρων. Εδώ, η θερμοκρασία είναι πάντα -4C. Δεν υπάρχει άνεμος και πάγος. Οι συνθήκες για σκι είναι, τεχνικά, τέλειες.
«Έχουμε εργαστεί αρκετά εντατικά από την πλευρά της [Σουηδικής Ομοσπονδίας Σκι] για να… αναπτύξουμε τη χρήση τεχνητού χιονιού» είπε ο ίδιος.
«Στην πραγματικότητα, το τεχνητό χιόνι [το οποίο συχνά φτιάχνεται με βακτήρια] δεν είναι η σωστή έκφραση. Είναι νερό και αέρας που αναμειγνύονται υπό υψηλή πίεση – ακριβώς το ίδιο [όπως και με το φυσικό χιόνι]. Αν και οι κρύσταλλοι είναι ελαφρώς πιο χοντροκομμένοι. Όταν το χιόνι πέφτει αργά από ψηλά, οι κρύσταλλοι εκτοξεύονται».
Μετά το άνοιγμα της σήραγγας του σκι του Torsby, έχουν ανοίξει νέες στη Σουηδία και αναμένονται περισσότερες. Βέβαια, το ζήτημα είναι να σταματήσουμε την άνοδο των θερμοκρασιών και αυτό δεν το κάνει η «υπόγεια κάθοδος» των σκιέρ.