Τις ισχυρές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Χιλή εξήρε το Σάββατο η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν η μία την άλλη ώστε να επιτύχουν αμοιβαία τους στόχους τους που αφορούν το κλίμα και την ενέργεια.
Η Γέλεν προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά από την επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λιθίου της Albemarle Corp στην πόλη Antofagasta της βόρειας Χιλής, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των δεσμών με ένα κράτος- σύμμαχο. Η Χιλή άλλωστε είναι γνωστό που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα από το απαραίτητο για το όραμα της κυβέρνησης Μπάιντεν ορυκτό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά οχήματα.
«Καθώς επιταχύνουμε προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας, η ήδη ισχυρή οικονομική μας σχέση είναι έτοιμη για περαιτέρω ενίσχυση», είπε η Γέλεν.
Η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της χιλιάνικης κυβέρνησης στο Σαντιάγο την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς, ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Μαρσέλ και η Ροζάνα Κόστα, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.
Τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο
Η Χιλή έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο – ένα βασικό μέταλλο για την κατασκευή μπαταριών που τροφοδοτούν ηλεκτρικά οχήματα – και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως προμηθευτής λιθίου μετά την Αυστραλία.
Αυτό της το πλεονέκτημα την καθιστά επίσης ζωτικό εταίρο και για την Κίνα, μακράν τον κορυφαίο παγκόσμιο παραγωγό ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία μάλιστα πέρυσι αγόρασε περίπου τα δύο τρίτα των εξαγωγών λιθίου της Χιλής.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τα εγχώρια εργοστάσια ηλεκτροκίνησης με τεράστιες επιδοτήσεις, καθώς επιδιώκει να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, πιέζει τις εταιρείες να εξασφαλίσουν υλικά από χώρες εκτός της Κίνας.
«Μέρη των βασικών αλυσίδων εφοδιασμού μας, συμπεριλαμβανομένης της καθαρής ενέργειας, είναι επί του παρόντος υπερσυγκεντρωμένα στην Κίνα», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι αυτό καθιστά τις ΗΠΑ πιο ευάλωτες σε κραδασμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Προκειμένου να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολούθησε μια ατζέντα «στήριξης φίλων» για να καταστήσει τις γραμμές εφοδιασμού των ΗΠΑ λιγότερο εξαρτημένες από την Κίνα.
Ως εταίρος ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Χιλή πρόκειται να επωφεληθεί από το «πράσινο» πρόγραμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για το λίθιό της. Το εμπόριο μεταξύ των χωρών αυξήθηκε περίπου κατά 9% ετησίως από το 2003.
Πηγή: ΟΤ