Σε «πόλεμο λάσπης» και αντιπολιτευτική επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε η Aννα-Μισέλ Ασημακοπούλου το θέμα που δημιουργήθηκε μέσα στο τριήμερο για την αποστολή newsletter από συνεργάτες της σε email ψηφοφόρων του εξωτερικού. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά. Για όσους δεν το έχετε παρακολουθήσει, να πω εξαρχής ότι το θέμα έλαβε διαστάσεις στα social media από δεκάδες Eλληνες που ζουν στο εξωτερικό και δημοσιοποίησαν, επώνυμα, πως συμπεριελήφθησαν σε λίστα επικοινωνίας της Ασημακοπούλου, παρότι δεν είχαν δώσει ποτέ τα στοιχεία τους στη ΝΔ ή στην ευρωβουλευτή. Σημειώνεται δε ότι οι καταγγέλλοντες έλαβαν email στις διευθύνσεις με τις οποίες έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου. Eχει μια σημασία, δε, να επισημανθεί ότι μιλάμε για επώνυμες και υπεύθυνες καταγγελίες, όχι από τυχαία τρολ.
Η αρχική εκδοχή
Και κάπου αρχίζουν τα ευτράπελα: Η αρχική απάντηση της Ασημακοπούλου ήταν πως οι παραπάνω πολίτες τής κάνουν «πόλεμο λάσπης». Και πως τα email εστάλησαν σε «στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και τον GDPR από το 2018». Το πρόβλημα βέβαια είναι πως, σύμφωνα με τον GDPR, η συλλογή των στοιχείων δεν επιτρέπεται χωρίς να έχει δοθεί η συναίνεση εκ των προτέρων. Πρόσθεσε δε ότι «ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών ή άλλον φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Ελληνες του εξωτερικού».
Τρεις απαντήσεις
Η απάντηση δεν κάλυψε τους καταγγέλλοντες, ούτε ως προς τον «πόλεμο λάσπης» ούτε ως προς την ουσία. Και η ευρωβουλευτής επανήλθε με νέα απάντηση, στην οποία τελικά διευκρίνισε ότι έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων που διατίθενται σε κάθε υποψήφιο. Από αυτά, βεβαίως, εξαιρούνται ρητώς από τον νόμο τα email και οι φυσικές διευθύνσεις. Επανήλθε λοιπόν και με τρίτη απάντηση, στην οποία είπε πως πήρε μεν τους εκλογικούς καταλόγους, αλλά τα email βρέθηκαν από επαγγελματικές κάρτες που της έδιναν άνθρωποι που συναντούσε, λίστες επικοινωνίας από συλλόγους αποδήμων κ.ά.
Στη Βουλή και στην Κομισιόν
Πολιτικές αντιδράσεις είχαμε πολλές. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αναλυτική ερώτηση στη Βουλή προς τη Νίκη Κεραμέως για την υπόθεση της Ασημακοπούλου αλλά και γενικότερα για τη διασφάλιση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εκλογέων. Ενώ ο Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν και προανήγγειλε προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μετά λόγου γνώσεως όμως σας μεταφέρω ότι τη νόμιμη διαδικασία της καταγγελίας την έχουν ήδη ξεκινήσει και άμεσα ενδιαφερόμενοι, τουλάχιστον πέντε παραλήπτες των επίμαχων email.
Επιμένουν οι ΗΠΑ για τον «διάδρομο»
Επανέρχεται δυναμικά, μέσω των ΗΠΑ, το σχέδιο για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου από τη Λευκωσία για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Το σήμα το έδωσε αρχικά ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, με προσωπική ανακοίνωσή του, ενώ χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, και ο κύπριος εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αμφότεροι επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια, η ιδέα είναι «ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο», διευκρίνισε ο Κίρμπι, και ούτε είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει τελικά η Κύπρος. Και πληροφορίες άλλες δεν δίνονται, προσώρας, για ευνόητους λόγους ασφαλείας…
Το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Αμυνας
Θα έχετε διαβάσει ίσως ότι στην πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε πως, εφόσον επανεκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν, θα θεσπίσει χαρτοφυλάκιο επιτρόπου Αμυνας. Η πρόταση, προφανώς, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Διότι στη μετά Ουκρανία εποχή, το θέμα της αμυντικής παραγωγής στην ΕΕ είναι, από κάθε άποψη, καυτό. Κρατήστε λοιπόν την πληροφορία ότι ανάμεσα στις χώρες που θα εκδηλώσουν εντόνως το ενδιαφέρον τους για να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι και η Ελλάδα.
Πολλές φήμες για το τίποτα
Τώρα βεβαίως προκύπτει αβίαστα και το εξής ερώτημα: Και ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο επίτροπος; Θα προταθεί ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία, ή θα έχουμε αλλαγή φρουράς στην Κομισιόν; Π.χ., με μια μετακόμιση στις Βρυξέλλες του Γιώργου Γεραπετρίτη; Λοιπόν, ό,τι κι αν διαβάζετε, κανένα πρόσωπο δεν έχει «κλειδώσει». Θα πουν τη γνώμη τους πρώτα και κάποιοι αξιωματούχοι «βρυξελλιώτες» (Ελληνες και όχι μόνο), αλλά στο τέλος θα αποφασίσει ο Μητσοτάκης μόνος.