Λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καλό είναι να θυμόμαστε ορισμένα από τα… παζλ της διοργάνωσης. Να ανακαλύπτουμε πράγματα ή να «αγγίζουμε» ξανά, έτσι για να μπαίνουμε καλύτερα στο κλίμα της διοργάνωσης. Φρύγες, λοιπόν.
Οι αλληγορίες της ελευθερίας, οι μασκότ των επερχόμενων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, οι εμπνευσμένες από φρυγικά σκουφάκια. Από την Γκρενόμπλ το 1968 για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με το «Shuss», ένα ανθρωπάκι στο σκι, οι μασκότ μπήκαν για τα καλά στην παράδοση των Αγώνων και κάθε τους… έκδοση έχει πάρει ξεχωριστή θέση στην Ιστορία. Ακόμη περισσότερο, δεν λείπουν οι απανταχού συλλέκτες που έχουν μια μασκότ σε κάθε ράφι του σπιτιού τους! Υπερβολή; Κάθε άλλο και προφανώς αυτό θα συμβεί και με τους «Φρύγες». Είναι άλλωστε πολύ ισχυρή η ταύτιση και αυτό φαίνεται όχι μόνο στα παιδιά, αλλά στο ευρύ κοινό, που κρατά την εκάστοτε μασκότ και μαζί ένα μεγάλο κομμάτι των αναμνήσεων και των Αγώνων. Είναι ορατό πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Οι μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών του Παρισιού 2024 θα βρίσκονται μέσα και έξω από τα γήπεδα.
Απομάκρυνση από το ζωικό βασίλειο
Στην ιστορία του αθλητισμού, των Αγώνων, οι μασκότ είναι – συχνά ονομάζονται τοτέμ – ζώα, σύμβολα της χώρας υποδοχής. Οπως το πάντα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Ή το σκυλί από τους Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Το Λονδίνο έκανε μια διαφορετική επιλογή το 2012 με μια μασκότ που δημιουργήθηκε από μία από τις δύο τελευταίες σταγόνες βρετανικού χάλυβα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου. Το «Παρίσι 2024» ωστόσο προτίμησε άλλο δρόμο. Από πού προήλθε η ιδέα για τους Φρύγες;
«Το 65% των μασκότ είναι ζώα, με την πλειοψηφία να είναι αρκούδες. Αυτό ακριβώς δεν θέλαμε να κάνουμε. Και αυτό δεν το κάναμε. Η αρχική ιδέα είναι η ρήξη, η επανάσταση. Είπαμε στον εαυτό μας ότι θα θέλαμε αυτή η μασκότ να ενσαρκώσει το γαλλικό πνεύμα, ότι θα ήταν ικανή να κουβαλήσει ένα ιδανικό και μέσω αυτού να μεταδώσει αξίες και ένα μέρος της ιστορίας μας που έχουμε βρει ίχνη από τον 12ο αιώνα. Εναν αιώνα κατά τη διάρκεια του εργοταξίου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων» είπε πριν από περίπου έναν χρόνο η Julie Mathikine, διευθύντρια του «Παρίσι 2024». Πάμε, τώρα, στην επόμενη ερώτηση: ποιο είναι το σύμβολο πίσω από τους «Φρύγες»;
Το σύμβολο
«Θέλαμε να αποστασιοποιηθούμε από ένα ζώο για ένα ιδανικό. Ενα αντικείμενο, ένα φρυγικό καπέλο, σύμβολο που ενσαρκώνει τη Γαλλική Δημοκρατία. Αυτό μας επιτρέπει να φέρουμε το σύμβολο των παιχνιδιών γαλλικού τύπου» πρόσθεσε τότε, όταν παρουσιάστηκαν, ο Tony Estanguet, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024. Και συμπλήρωσε τονίζοντας πως «είναι αυτή η αλληγορία της ελευθερίας που υπάρχει στις τέχνες μέσα από τον πίνακα του Ντελακρουά. Η ολυμπιακή μασκότ και η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων στοχεύουν να δείξουν ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τα πάντα και να δώσει την ώθηση για ενασχόληση ή επιστροφή στον αθλητισμό, για να γίνουν υποστηρικτές με υψηλά κίνητρα. Κατά συνέπεια, έχουμε έναν συνδυασμό προσωπικοτήτων και έτσι γεννιέται η ισορροπία. Το σύνθημά τους είναι να πουν ότι μόνοι μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα αλλά και ότι μαζί μπορούμε να πάμε παρακάτω.
Αρχικά τα προϊόντα που κυκλοφόρησαν ήταν λούτρινα παιχνίδια και αργότερα από πολυεστέρα. Κατασκευάζονται στη Γαλλία αλλά και την Κίνα (δύο γαλλικές εταιρείες έχουν την ευθύνη). Υπογραμμίζεται πως το μερίδιο των προϊόντων μασκότ θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 20% έως 25% των εσόδων από τις άδειες και θα υπάρχουν επίσης μπλουζάκια, μπρελόκ, καρφίτσες, κέρματα Παρισιού. Τώρα, οι περισσότεροι στο Παρίσι έχουν τη μασκότ τους! Είπαμε, μετράμε ανάποδα για τους Αγώνες…