Το όνομα του Κωνσταντίνου Καρύδη έχει ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Ο σπουδαίος μαέστρος και σολίστ του πιάνου επιστρέφει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Ανοιξης, ύστερα από σχεδόν 15 χρόνια. Ο κορυφαίος διεθνής αρχιμουσικός θα διευθύνει την Chamber Orchestra of Europe (Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης) σε έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 19ου και του 20ού αιώνα.
Με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης συμπράττει ο νεαρός βιρτουόζος πιανίστας Γιαν Λισέτσκι, ενώ συμμετέχουν ως σολίστ, από την ορχήστρα, οι βιολονίστες Στιβ Κόουπς και Λούσι Γκουλντ, καθώς και ο τσελίστας Γουίλ Κόνγουεϊ. Πριν από την πολυαναμενόμενη αυτή συναυλία στις 20 Απριλίου, η εαρινή γιορτή του Μεγάρου ξεκινά με το Quartetto d’Archi della Scala (Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου) και τον σκωτσέζο βιρτουόζο πιανίστα Αλασντερ Μπίτσον στις 8 Απριλίου. Την επόμενη μέρα τη σκυτάλη παίρνει ο διακεκριμένος οργανίστας του καθεδρικού ναού της Κολονίας, Βίνφριντ Μπένιγκ.
Από τις 12 έως τις 14 Απριλίου οι λάτρεις του σύγχρονου χορού θα απολαύσουν το Batsheva Ensemble στην καινούργια δημιουργία του με τίτλο «Last Work» του Οχάντ Ναχαρίν. Δύο μεγάλα αστέρια της νέας γενιάς, η βιολονίστα Ζανίν Γιάνσεν και ο πιανίστας Ντενίς Καζούχιν, επιστρέφουν στο Μέγαρο στις 16 Απριλίου.
Από τις 22 έως τις 26 Απριλίου θα έχουν την ευκαιρία όσοι έχουν εξασφαλίσει το μαγικό εισιτήριο να δουν το «ΙΝΚ» του Δημήτρη Παπαϊωάννου – ήδη sold out από αρκετούς μήνες πριν.
Μουσικές για το Πάσχα
Τα μεγαλειώδη «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 30 Απριλίου μέσα από τη διάσταση της χορευτικής κίνησης. Τα σολιστικά φωνητικά μέρη αποδίδουν ο τενόρος Ντέιβιντ Φίσερ, ο μπασοβαρύτονος Πόντρικ Ρόουαν, η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου, η κοντράλτο Χενριέτε Γκέντε, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς. Στο πόντιουμ, ο Μιχάλης Ζέκε.
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος δίνει πνοή στον μαγικό κόσμο του «Τεμπέλη δράκου» από τις 10 έως τις 12 Μαΐου. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ρένα Μόρφη, ο Γιάννης Διονυσίου, αλλά και ο ίδιος ο συνθέτης, ο Γιώργος Χατζηπιερής, ζωντανεύουν τους ξεχωριστούς ήρωες με τις μοναδικές ερμηνείες τους.
Η Ορχήστρα Utopia, του Θεόδωρου Κουρεντζή, που απαρτίζεται από επίλεκτους σολίστ από όλον τον κόσμο, εμφανίζεται στις 20 και 21 Μαΐου στην Αθήνα και υπόσχεται μια αντισυμβατική ερμηνεία της Ενάτης Συμφωνίας σε ρε ελάσσονα του Αντον Μπρούκνερ.
Θέατρο – Οπερα
Στις 2 Απριλίου η αυλαία της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος ανοίγει και υποδέχεται τη νέα παραγωγή «Κurt Weill, Λυρικό καμπαρέ», που βασίζεται σε μια ιδέα της Μάγδας Μαυρογιάννη, η οποία υπογράφει επίσης το κείμενο και τη σκηνική επιμέλεια.
Η αυλαία των φετινών δορυφορικών μεταδόσεων MET HD LIVE πέφτει με δύο όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι: «Χελιδόνι» («La Rondine») στις 27 Απριλίου και «Μαντάμα Μπατερφλάι» στις 25 Μαΐου. Στις 18 Απριλίου θα προβληθεί η «Vanya», διασκευή του «Θείου Βάνια» του Τσέχοφ από τον Σάιμον Στίβενς για το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας.
Το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, ανεβαίνει από τις 16 έως τις 20 Μαΐου στο Μέγαρο σε μια τρίγλωσση εκδοχή στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά, μετά την παρουσίασή του σε Αγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη. Τη μετάφραση έκανε ο Γιώργος Μπλάνας – ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες – και στα τουρκικά ο Özdemir Nutku. Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Καλλιόπη Χάσκα, Alp Ünsal, Eray Eserol, Νίκος Καραθάνος, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Σπύρος Μαραγκουδάκης, Şevki Çepa, Efe Akercan, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος.
Τα φώτα στα παιδιά
Βήμα στους νεαρούς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, οι οποίοι παρουσιάζουν στις 7 και 8 Ιουνίου στο Υποσκήνιο Β’ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη τις «Τρεις αδερφές» του Αντον Τσέχοφ, σε μετάφραση Αλέξανδρου Ισαρη – Γιώργου Δεπάστα και σε διδασκαλία-σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.