Απώλεια δύο εδρών για την Κεντροαριστερά «έβγαλε» η κάλπη για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, δίνοντας από την άλλη καθαρή νίκη στον δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου κι επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για μεγάλο προβάδισμα του «γαλάζιου» αυτοδιοικητικού μπλοκ.
Από την άλλη, ο κύριος αντίπαλός του Χάρης Δούκας δεν κατάφερε να κάνει αυτή τη φορά την ανατροπή. Παρόλο που οι τρεις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που είχαν κατέβει στις προηγούμενες εκλογές του 2019 και προέρχονταν από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ ενώθηκαν με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων, το αυτοδιοικητικό πείραμα… παντρέματος των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της αυτοδιοίκησης φάνηκε εκ του αποτελέσματος πως απέτυχε.
Με ποσοστό 65,78%, η αυτοδιοικητική παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», με επικεφαλής τον Κυρίζογλου, ήταν ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης, εκλέγοντας 20 από τα 31 μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028. Μάλιστα, αυτή τη φορά η προερχόμενη από τη ΝΔ παράταξη έλαβε μια επιπλέον έδρα, καθώς το 2019 είχε εκλέξει 19, ενώ μία έδρα είχε λάβει αυτοδικαίως ο νεοεκλεγείς τότε δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Από την άλλη, 6 έδρες είχε εκλέξει το «πράσινο» «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», 3 έδρες η παράταξη του τέως δήμαρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και 2 η παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» του Γιώργου Ιωακειμίδη, προσκείμενες και οι δύο στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από την έδρα που κατέλαβε χθες η παράταξη της ΝΔ, η δεύτερη έδρα που χάθηκε για την κεντροαριστερή σύμπραξη κατέληξε στην παράταξη του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.
Τέσσερις παρατάξεις
Στην προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση, κατά τη διάρκεια της ΙΖ’ Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, συμμετείχαν συνολικά τέσσερις αυτοδιοικητικές παρατάξεις, ενώ σε σύνολο 535 εγγεγραμμένων, εκ των οποίων οι 332 είναι δήμαρχοι και οι 178 δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι κάθε Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, ψήφισαν 529 αιρετοί.
Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, λοιπόν, εκτός από τα 20 μέλη της παράταξης Κυρίζογλου (12 δήμαρχοι και 8 δημοτικοί σύμβουλοι), εννέα έδρες κατέλαβε η παράταξη του Χάρη Δούκα, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά και μία η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) που το 2019 δεν είχε εκλέξει μέλος στο ΔΣ. Αξίζει να σημειωθεί πως την 31η έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου καταλαμβάνει αυτοδικαίως ο δήμαρχος Αθηναίων. «Η πρωτοφανής συμμετοχή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του αιρετού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα, για να πάμε τους Δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες ακόμη πιο ψηλά. Σήμερα νίκησε η Ενότητα. Νίκησε η Αυτοδιοίκηση. Ενωμένοι Ξεκινήσαμε. Ενωμένοι Σχεδιάσαμε. Ενωμένοι Συνεχίζουμε. Με γνώση, σχέδιο κι εμπειρία, με μια νέα δυνατή ομάδα Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων προχωράμε Μπροστά. Για να κάνουμε πράξη τη Μεγάλη Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση. Θέτοντας ως προτεραιότητα να βρισκόμαστε διαρκώς, δίπλα στους πολίτες», δήλωσε ο νικητής της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης.
«Η πρωτοφανής συμμετοχή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του αιρετού προσωπικού της αυτοδιοίκησης να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα, για να πάμε τους δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες ακόμη πιο ψηλά. Σήμερα νίκησε η ενότητα. Νίκησε η αυτοδιοίκηση. Ενωμένοι ξεκινήσαμε. Ενωμένοι σχεδιάσαμε. Ενωμένοι συνεχίζουμε. Με γνώση, σχέδιο κι εμπειρία, με μια νέα δυνατή ομάδα δημάρχων και δημοτικών συμβούλων προχωράμε Μπροστά. Για να κάνουμε πράξη τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση. Θέτοντας ως προτεραιότητα να βρισκόμαστε διαρκώς, δίπλα στους πολίτες» δήλωσε ο νικητής της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης.
Ο Χάρης Δούκας
Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας, ο οποίος δεν κατάφερε να διασπάσει το μέτωπο των «γαλάζιων» δημάρχων, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος συνεχάρη τον Λάζαρο Κυρίζογλου για την εκλογή του, ενώ δήλωσε πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησαν έναν ενωτικό, αυτοδιοικητικό συνδυασμό. «Συνδεθήκαμε με κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δώσαμε μια μάχη κόντρα σε κατεστημένα και εδραιωμένα συστήματα. Βγαίνουμε δυνατοί και αποφασισμένοι για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας στην ΚΕΔΕ. Ενα νέο ισχυρό κίνημα αυτοδιοίκησης γεννήθηκε. Ξεκινάμε τώρα». Νωρίτερα, πάντως, το πρωί του Σαββάτου, ο Δούκας στην ομιλία του υποστήριξε πως η Κεντρική Ενωση δεν πρέπει να είναι ένας βολικός συνομιλητής, «χρειάζεται να είναι ένας σοβαρός, θεσμικός συνομιλητής, έτοιμος να συνεργαστεί, αλλά και έτοιμος να διεκδικήσει».
Η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική κρίση, η ουσιαστική χρηματοδότηση των δήμων καθώς και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού από τη μια και το γηρασμένο προσωπικό των δήμων από την άλλη ήταν θέματα που μονοπώλησαν τις ομιλίες στη Γενική Συνέλευση πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, η οποία ξεκίνησε στις 12 και μισή το μεσημέρι, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.
Η Γενική Συνέλευση, πάντως, ξεκίνησε με συνθήματα και πανό που σήκωσαν τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζητώντας μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια οργανικά κενά σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ αλλά και μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο μεταξύ, σήμερα στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΚΕΔΕ συγκαλείται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την εκλογή του προέδρου, των δύο αντιπροέδρων, του γενικού γραμματέα καθώς και των υπόλοιπων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.