Την εκτίμηση πολλών σεισμολόγων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε ο Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Με αφορμή τα 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στα Δαρδανέλια το βράδυ της Δευτέρας (4/3) εξέφρασε την ανησυχία του για έναν επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας πως έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης και πως ο Εγκέλαδος έπρεπε να «χτυπήσει» το 2010.
«Όσο καθυστερεί τόσο χειρότερο είναι για την Κωνσταντινούπολη»
«Ο σεισμός, που συνοδεύτηκε από λάθος συναγερμό για τσουνάμι, έγινε στην βορειοδυτική Τουρκία και δεν μας ανησυχεί, αλλά για το ρήγμα το οποίο περνάει νότια των Πριγκηποννήσων και είναι πολύ κοντά στην ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανησυχούμε διότι έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης», είπε ο σεισμολόγος, εξηγώντας:
«Από εκεί που τελείωσε η διάρρηξη του 1999 των 7,4 στη Νικομήδεια είναι γνωστό αυτό το ρήγμα. Ξέρουμε πότε, επειδή έκανε σεισμό το 1766 εκεί και ο προηγούμενος πάνω στο ρήγμα αυτό είχε γίνει το 1509. Ανησυχούμε διότι έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης, κατά 10 χρόνια. Δεν μπορεί το ρήγμα να δουλέψει ως ρολόι με έναν αντίστροφο χρονομέτρησης, αλλά όσο καθυστερεί τόσο χειρότερο είναι για την Κωνσταντινούπολη και για την Αγία Σοφία φυσικά».
Όπως σημείωσε ο κ. Γκανάς, το μέγιστο μέγεθος του σεισμού αναμένεται στα 7,5 Ρίχτερ. «Αν γίνει αυτός ο σεισμός, σύντομα θα έχουμε πολλούς νεκρούς και πάρα πολλές ζημιές. Αν σπάσει το ρήγμα, θα ενεργοποιήσει με τη σειρά του ρήγματα που είναι μέσα στον Μαρμαρά, τα οποία έχουν και αυτά δυναμικό για μεγάλους σεισμούς, γι αυτό βλέπετε και προειδοποιήσεις για τσουνάμι», προειδοποίησε.
Ερωτώμενος εάν από έναν τέτοιο σεισμό θα επηρεαστεί και η χώρα μας, ο κ. Γκανάς απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να περιμένουμε γενικά μεγάλους σεισμούς επειδή θα γίνει σεισμός Κωνσταντινούπολη».
«Κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού»
Στην Τουρκία ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στα Δαρδανέλια έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, με τους Τούρκους σεισμολόγους να εκφράζουν φόβους ότι οι ισχυρές δονήσεις μπορεί να αποτελούν προάγγελο του μεγάλου «χτυπήματος» του Εγκέλαδου που περιμένουν στην Κωνσταντινούπολη.
«Η περιοχή μας ανησυχεί. Ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», ανέφερε ο Σουλεϊμάν Παμπάλ.
Ο Χουσεΐν Οζτουρκ, επίσης σεισμολόγος, δήλωσε με τη σειρά του πως «από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».
Ανησυχεί η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά;
Ο κ. Γκανάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τη σεισμική δρασητριότητα στην Κεφαλονιά, μιλώντας για έξαρση η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής 275 σεισμούς από τις 24 Φεβρουαρίου και δεν έχει ηρεμήσει ακόμα.
«Πρόκειται για έντονη σεισμική δράση (σμηνοσειρά), η οποία δεν χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο σεισμό, αλλά έχουμε μια γένεση εκατοντάδων μικρών σεισμών» τόνισε ο Αθανάσιος Γκανάς, αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο χώρο του Μύρτου και στο ρήγμα το οποίο είναι κάθετο ως προς το ρήγμα της Κεφαλληνίας και το όριο της τεκτονικής πλάκας μεταξύ Ευρασίας και Απουλίας. Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος να ενεργοποιηθεί αυτό το μεγάλο ρήγμα, επανέλαβε ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.