Τα «μεγάλα όπλα» έβγαλαν οι Αμερικανοί κατά των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης με τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο OFAC, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, για το λογισμικό Predator. Πρόκειται για τις σοβαρότερες κυρώσεις που έχουν εφαρμόσει οι αμερικανικές αρχές για τα spyware (έχουν προηγηθεί ανάλογες του υπουργείου Εμπορίου) και αφορούν άμεσα και τη χώρα μας, αφού στη λίστα περιλαμβάνεται η εταιρεία Intellexa SA με έδρα την Αθήνα.
Η μόνη που είχε την «τιμή» να γίνει ειδική αναφορά στη δραστηριότητά της, για το γεγονός ότι σε αυτή την εταιρεία δόθηκε η άδεια εξαγωγής του Predator από την Ελλάδα «σε αυταρχικά καθεστώτα», γεγονός που στιγματίζεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση. Παράλληλα σημειώνεται ότι το λογισμικό Predator «χρησιμοποιήθηκε από ξένους φορείς» για την παρακολούθηση αμερικανών πολιτών και αξιωματούχων, «φωτογραφίζοντας» και την υπόθεση της παρακολούθησης της Ελληνοαμερικανίδας Αρτεμης Σίφορντ που, όπως σας είχα γράψει και στο παρελθόν, έχει τραβήξει την προσοχή των αμερικανικών αρχών.
Ο «αρχιτέκτων» του Predator και οι εξαγωγές
Ειδικότερα, στη νέα και σοβαρότερη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνονται δυο φυσικά πρόσωπα, ενώ προαναγγέλλεται και συνέχεια… Πρόκειται για τον γνωστό μας Ταλ Ντίλιαν, τον ιδρυτή της κοινοπραξίας Intellexa και «αρχιτέκτονα», όπως τον χαρακτηρίζει το αμερικανικό υπουργείο, των εργαλείων spyware που παράγει και την επίσης γνώριμή μας Σάρα Χάμου, η οποία αναφέρεται ως «ειδική σε εταιρείες off-shoring που έχει παράσχει διοικητικές υπηρεσίες στην κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa SA».
Η Intellexa SA αναφέρεται ως «εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa που έχει εξαγάγει τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα» και υπενθυμίζεται ότι είχε προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου για διακίνηση διαδικτυακών εργαλείων που απειλούν το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.
Ψάχνουν χρηματοδότες και συνεργάτες
Οσον αφορά δε τα αποτελέσματα των κυρώσεων, αυτά είναι πολλά αφού ο OFAC θα χτενίσει τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές των προσώπων και των εταιρειών. Και διατυπώνει μια σαφέστατη προειδοποίηση: «Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ορισμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις υπό κυρώσεις εταιρείες και ιδιώτες ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις και άλλα διοικητικά ή ένδικα μέσα. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε καθορισμένου προσώπου, ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο». Κάτι μου λέει, λοιπόν, ότι θα ανησυχήσει κόσμος με αυτά. Και δικαίως.
Αλλαγή του υποδιοικητή των «συνακροάσεων»
Σε αιφνιδιαστική αντικατάσταση του υποδιοικητή της ΕΥΠ που είναι αρμόδιος για την αντικατασκοπεία, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία αλλά και την εποπτεία του συστήματος «νομίμων συνακροάσεων» προχώρησε η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο συνάδελφος Βασίλης Λαμπρόπουλος. Το πόστο αυτό είχε από τον Ιανουάριο του 2023 ο πρώην υπαρχηγός του ΓΕΣ Γεώργιος Κέλλης και στη θέση του τοποθετείται ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Αντώνης Τζίτζης, αποστρατευθείς προ διετίας. Η συγκεκριμένη αλλαγή φαίνεται να αναδεικνύει τον ενισχυμένο ρόλο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρότι η εποπτεία της ΕΥΠ ανήκει ακόμη τυπικά στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα μάλιστα με όσα με πληροφορεί ο συνάδελφος, τις προηγούμενες μέρες ο Χρυσοχοΐδης είχε συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΥΠ με θέμα «την ανάγκη πιο εύρυθμης λειτουργίας της»…
Νέες συστάσεις από το Στρασβούργο
Στο μεταξύ χθες μια ακόμη έκθεση διεθνούς οργανισμού αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα. Κι αυτή τη φορά μιλάμε για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην έκθεσή του για την ελευθερία του Τύπου, το Συμβούλιο που εδρεύει στο Στρασβούργο καταγράφει υποθέσεις αποδεδειγμένης χρήσης των παράνομων spyware Predator και Pegasus εναντίον δημοσιογράφων στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Ισπανία, κρίνοντας πως «οι απαντήσεις των κυβερνήσεων χαρακτηρίζονται από αδιαφάνεια», ενώ καταγράφει και την πορεία της έρευνας της υπόθεσης, σημειώνοντας πως δεν έχει προχωρήσει.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις συστάσεις που έχουν γίνει από την Ευρωβουλή στην Ουγγαρία και την Ελλάδα, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι «συχνά δεν έχει την πολιτική βούληση» να παρέμβει, καλώντας την να κάνει αντικειμενικότερες τις ετήσιες εκθέσεις της για το κράτος δικαίου, εγκαλώντας ευθέως όσα κράτη-μέλη αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο Μητσοτάκης και το ταξίδι στην Ουκρανία
Ακούω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πάει στην Ουκρανία. Και θέλει να πάει άμεσα. Για να στείλει ένα έμπρακτο μήνυμα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο ουκρανικό λαό. Είχε συζητήσει το θέμα της επίσκεψης με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως και με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά δεν αποκλείεται τελικά ο Πρωθυπουργός να κάνει την κίνηση άμεσα, πολύ πιο άμεσα απ’ ό,τι φαντάζεστε.