Ξεκίνησε στις 10 το πρωί σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με τις αντιδράσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου να κορυφώνονται. Εντός βουλής αναμένεται ένα τριήμερο έντασης, όπου θα κριθούν και οι εσωκομματικές ισορροπίες, υπό την ασφυκτική πίεση του φοιτητικού κινήματος που έχει σηκώσει το βάρος των αντιδράσεων αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας που συνεχίζει να διαμαρτύρεται έντονα.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης επικαλέστηκε σειρά διακεκριμένων συνταγματολόγων που θεωρούν τα Συντάγματα ζωντανούς οργανισμούς που «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες».
Η ψηφοφορία αναμένεται την Παρασκευή, ημέρα που οργανώνεται πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, και με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.
Δείτε live
Πολεμικό κλίμα – Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από κόμματα
Το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. Έτσι κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, αίτηση αντισυνταγματικότητας επί του μέρους που αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεοδώρα Τζάκρη, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, ενώ, τα σχετικά άρθρα, δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων, και δεν περιέχουν εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η ΚΟ «Νίκη».
Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, (ύστερα και από ανάλογο κάλεσμα του Αλέξη Χαρίτση) πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και την Πλεύση Ελευθερίας, «να καταθέσουμε, από κοινού, πρόταση δυσπιστίας».
Η συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας θα διεξαχθεί μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.
Μόνη της η κυβερνητική παράταξη
Να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία που προηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή και αποτελεί πρόκριμα για την τελική στάση των κομμάτων στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ. Κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες και Νίκη ενώ Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν.
Πάντως, η επιλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη να μετατοπίσει την στάση του κόμματος του στο «όχι» προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Νάντια Γιαννακοπούλου να εκφράζουν την διαφωνία τους στην συνεδρίαση της ΚΟ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.
Κατόπιν τούτου, ο κ. Ανδρουλάκης επέβαλε κομματική πειθαρχία προκειμένου να αποφύγει τις παραφωνίες που εκδηλώθηκαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
«Θα βουλιάξει η Αθήνα» – Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή
Οι φοιτητές από την πλευρά τους, κορυφώνουν τις αντιδράσεις και την Παρασκευή οργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 12.00 στα Προπύλαια.
«Να βουλιάξει η Αθήνα», σημειώνουν. «Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας», τονίζεται στο δελτίο Τύπου από τον Συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας.
Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ., έως τις 15:00 την Παρασκευή, προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ. Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αξιοποιούν την τετράωρη στάση εργασίας και καλούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στηρίζοντας το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο.
Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνη απόφασή της καλεί σε κινητοποίηση τον κλάδο τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής με προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη.
Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), η οποία προκήρυξε στάση εργασίας την Πέμπτη 7 Μάρτη από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και απεργία στις 8 Μάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
24ωρη απεργία, προκήρυξε η ΟΛΜΕ, εκφράζοντας την ομόφωνη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο και καλώντας μαζικά σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο.