Η Αρκτική θα ζήσει τις πρώτες μέρες της χωρίς επιπλέοντες πάγους ακόμα και εντός της επόμενης διετίας, προβλέπει νέα μελέτη, με τους ερευνητές να προειδοποιούν για μια δραματική μεταμόρφωση του παγωμένου βορρά.
Η μετάβαση είναι αναπόφευκτη ακόμα κι αν μηδενίσουμε άμεσα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εκτιμά η μελέτη στο Nature Reviews Earth & Environment, η οποία βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Το θετικό όμως είναι ότι οι πάγοι θα επιστρέψουν σχετικά σύντομα αν η παγκόσμια θερμοκρασία υποχωρήσει, σε αντίθεση με τα πολικά καλύμματα της Γροιλανδίας ή της Ανταρκτικής, τα οποία χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν.
Η ερευνητική ομάδα επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην έκταση των πάγων και χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα για να εκτιμήσει πώς μπορεί να αλλάξει η Αρκτική στο μέλλον.
Για τους επιστήμονες, ο όρος «Αρκτική ελεύθερη από πάγους» δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καθόλου πάγος στο νερό. Σημαίνει ότι η έκταση του επιπλέοντος πάγου θα πέσει κάτω από το ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, νούμερο που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 20% της ελάχιστης έκτασης πάγου τη δεκαετία του 1980.
Μέχρι τα μέσα του αιώνα, η Αρκτική θα δει τις πρώτες μέρες χωρίς επιπλέοντες πάγους στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, όταν η παγοκάλυψη πέφτει στα ελάχιστα επίπεδα του έτους.
Μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο πάγος μπορεί να πέφτει κάτω από το κρίσιμο όριο για όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Στα τέλη του αιώνα η Αρκτική δεν αποκλείεται να μένει χωρίς πάγο για αρκετούς μήνες. Και στην περίπτωση που οι εκπομπές άνθρακα συνεχίσουν τη σημερινή ανοδική τάση το φαινόμενο θα παραταθεί ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
Η απώλεια εντείνεται λόγω ενός φαύλου κύκλου, στον οποίο η υποχώρηση του πάγου που ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει την απορρόφηση ακτινοβολίας και θερμότητας από τη σκούρα θάλασσα.
Η απώλεια του επιπλέοντος πάγου για πολλούς μήνες του έτους «θα μεταμόρφωνε την Αρκτική σε ένα εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα, από μια λευκή καλοκαιρινή Αρκτική σε μια μπλε Αρκτική. Οπότε ακόμα κι αν η υποχώρηση του πάγου είναι αναπόφευκτη, πρέπει παρόλα αυτά να κρατήσουμε τις εκπομπές σε όσο γίνεται πιο χαμηλά επίπεδα για να αποφύγουμε την παράταση της περιόδου χωρίς πάγο» δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Αλεξάντρα Γιαν του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπούλντερ, επικεφαλής της μελέτης.
Όπως επισήμανε, η απώλεια του επιπλέοντος πάγου θα είχε συνέπεοες για ζώα που εξαρτώνται από τον πάγο για την επιβίωσή τους, όπως οι φώκιες και οι πολικές αρκούδες που ήδη κινδυνεύουν από ασιτία.
Επιπτώσεις θα υπήρχαν και για τις παράκτιες κοινότητες, καθώς η απώλεια των πάγων αφήνει τις ακτές ευάλωτες στη διάβρωση από τα κύματα.