Η αντιμετώπιση έμφυλου χάσματος είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της κλιματικής κρίσης, αναφέρει η τελευταία έκθεση του FAO (Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας).
Οι γυναίκες που διαχειρίζονται αγροκτήματα και αγροτικά νοικοκυριά σε φτωχές χώρες υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και υφίστανται διακρίσεις καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν σε άλλες πηγές εισοδήματος σε περιόδους κρίσεων, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.
Μια νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), «The Unjust Climate», διαπίστωσε ότι τα νοικοκυριά με γυναίκες επικεφαλής της υπαίθρου χάνουν κατά μέσο όρο 8% περισσότερο από το εισόδημά τους κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα και 3% περισσότερο κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, σε σύγκριση με τα νοικοκυριά με άντρες επικεφαλής, σύμφωνα με το Euronews.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές υπάρχουσες διαφορές στη γεωργική παραγωγικότητα και τους μισθούς μεταξύ γυναικών και ανδρών, η μελέτη δείχνει ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κλιματική αλλαγή θα οξύνει σημαντικά αυτό το χάσμα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο FAO.
Ο FAO με έδρα τη Ρώμη κατέληξε στα στατιστικά στοιχεία ερευνώντας 100.000 αγροτικά νοικοκυριά σε 24 φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, ο οργανισμός ενσωμάτωσε αυτά τα δεδομένα με δεδομένα βροχοπτώσεων και θερμοκρασίας 70 ετών.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια αύξηση κατά 1 βαθμούς Κελσίου στις μακροπρόθεσμες μέσες θερμοκρασίες σχετίζεται με μείωση κατά περίπου ένα τρίτο στα εισοδήματα των νοικοκυριών με γυναίκες επικεφαλής
Είναι σημαντικό ότι η έκθεση σημείωσε ότι λίγα κυβερνητικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση στρατηγικών προσαρμογής λαμβάνουν υπόψη τις συγκεκριμένες ευπάθειες των γυναικών και των νέων της υπαίθρου.
Μόνο το 6% από τις περισσότερες από 4.000 προτάσεις που περιέχονται στα εθνικά σχέδια κλιματικής προσαρμογής των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν γυναίκες.
Οι διακρίσεις
Η έκθεση σημειώνει ότι σε πολλές φτωχές χώρες, οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις ως προς την ικανότητά τους να έχουν δικαιώματα στη γη ή να λαμβάνουν αποφάσεις για την εργασία τους.
Όταν στη συνέχεια προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματός τους ως αποτέλεσμα κλιματικών κρίσεων που μειώνουν την παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεων και των ζώων, αντιμετωπίζουν επίσης διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε πληροφορίες, χρηματοδότηση και τεχνολογία.
Τα παιδιά και οι γυναίκες τείνουν επίσης να πρέπει να εργάζονται περισσότερο όταν χτυπούν ακραίες υψηλές θερμοκρασίες, με τα παιδιά να εργάζονται σχεδόν μία ώρα επιπλέον την εβδομάδα σε αγροτικές περιοχές κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση ζητούσε στοχευμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αδυναμιών των αγροτικών νοικοκυριών με επικεφαλής γυναίκες.
«Οι κοινωνικές διαφορές που βασίζονται στις τοποθεσίες, τον πλούτο, το φύλο και την ηλικία έχουν ισχυρό, αλλά ελάχιστα κατανοητό, αντίκτυπο στην ευπάθεια των αγροτικών πληθυσμών στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO, Qu Dongyu.
«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να δοθούν περισσότεροι οικονομικοί πόροι και πολιτική προσοχή σε ζητήματα ενσωμάτωσης και ανθεκτικότητας στις παγκόσμιες και εθνικές δράσεις για το κλίμα», είπε.
Λιγότερο από το 2% της χρηματοδότησης για το κλίμα παγκοσμίως εκτιμάται ότι φτάνει σε μικρής κλίμακας παραγωγούς τροφίμων. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες από την κλιματική κρίση, εν μέρει επειδή οι επιπτώσεις επιδεινώνουν τις υπάρχουσες ανισότητες , όπως τα άνισα δικαιώματα στην κατοχή γης και η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών για τις γυναίκες.
Να εστιάσουμε στις γυναίκες
Τα φτωχότερα νοικοκυριά επλήγησαν από απώλειες περίπου 5% μεγαλύτερες κατά μέσο όρο από τους πιο ευκατάστατους γείτονές τους όταν επλήγησαν από πλημμύρες ή ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον Guardian.
H Lauren Phillips αναπληρώτρια διευθύντρια για τον αγροτικό μετασχηματισμό χωρίς αποκλεισμούς και την ισότητα των φύλων στον FAO είπε: «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τους φτωχούς της υπαίθρου να εξαρτώνται περισσότερο από τη γεωργία. Η γεωργία θα γίνει πιο δύσκολη καθώς το κλίμα αλλάζει περαιτέρω».
«Αυτό το χάσμα μεταξύ των φύλων μπορεί να έχει πολύ δραματικό αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ», είπε στον Guardian. «Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ κατά 1% παγκοσμίως, εάν μπορούσαμε να μειώσουμε την επισιτιστική ανασφάλεια για 45 εκατομμύρια ανθρώπους, εστιάζοντας στις γυναίκες».