Δύο χρόνια φυλάκιση επέβαλε χθες το αλβανικό Ειδικό Δικαστήριο στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, κρίνοντάς τον ένοχο για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, ενώ ένοχο έκρινε και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, επιβάλλοντάς του 18 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με δήλωσή του ο Φρέντι Μπελέρης διεμήνυσε ότι ο αγώνας του θα συνεχιστεί μέχρι το «τέρμα αυτής της υπόθεσης». Η επόμενη μάχη του για δικαίωση μετατίθεται πλέον το καλοκαίρι (Ιούνιο – Ιούλιο) όταν και αναμένεται να γίνει το Εφετείο, όπου αν η απόφαση είναι καταδικαστική – κι εφόσον δεν έχει προλάβει να ορκιστεί δήμαρχος ώστε να μπορεί να ορίσει αντιδήμαρχο – ο ίδιος εκπίπτει από το αξίωμα του δημάρχου και διεξάγονται εκ νέου εκλογές στον Δήμο Χειμάρρας.
Μάλιστα, ο ίδιος ο χρόνος της επιβληθείσας ποινής αποπνέει οσμή μεθόδευσης καθώς στερείται νομικής λογικής, αφού όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για την ίδια κατηγορία αντιστοιχούσαν σε ένα έτος με αναστολή, ποινή που θα επέτρεπε στον Φρέντι Μπελέρη να αφεθεί ελεύθερος και να ορκιστεί δήμαρχος ως το Εφετείο. Οπως εξηγούν νομικές πηγές, στο αλβανικό σύστημα το ένα έτος που παραμένει κάποιος προφυλακισμένος μετράει για ενάμιση έτος. Αρα, στην περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος έχει μείνει στη φυλακή 10 μήνες, ο χρόνος φυλάκισης θα μετρούσε για 15 μήνες. Οπότε, μια ποινή ενός έτους θα σήμαινε ότι θα αφηνόταν ελεύθερος, γι’ αυτό και του επεβλήθησαν δύο χρόνια ώστε να είναι στη φυλακή ως τον Σεπτέμβριο και εν τω μεταξύ να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση στο Εφετείο καταδικαστικά, προκειμένου να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ
«Η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος». Κατά το ΥΠΕΞ, «η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».
«Ηταν μια δίκη-παρωδία»
Σε δήλωσή του μετά την ακροαματική διαδικασία, ο Φρέντι Μπελέρης έκανε λόγο για «δίκη-παρωδία» και γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συνεχίσει τον αγώνα του για δικαιοσύνη και δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών του, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο αδερφός του Λεονάρντο Μπελέρης, εκλαμβάνουν τη συγκεκριμένη απόφαση ως απειλή προς τους ίδιους και τις περιουσίες τους.
«Ηταν μια δίκη-παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με “διορισμένη” δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για δικαιοσύνη και δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Εχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος. Νωρίτερα, κατά την απολογία του, είχε καταστήσει σαφή τη βεβαιότητά του πως η υπόθεσή του «ήταν και παραμένει ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα».
«Το σχέδιο ήταν να με συλλάβουν προκειμένου να χάσω τις εκλογές και να με αφήσουν ξανά ελεύθερο μια εβδομάδα μετά τις εκλογές» ανέφερε ο ίδιος, απαντώντας και στην πρόταση της Εισαγγελίας για φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών. Σε επιστολή του προς τον πρέσβη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία και τον επιτετραμένο πρέσβη των ΗΠΑ, ο Φρέντι Μπελέρης έκανε λόγο για ψευδομάρτυρες, δηλώνοντας θύμα «παράνομων αστυνομικών ενεργειών, υποκινούμενων από τις δημόσιες προσβλητικές και υβριστικές επιθέσεις του Εντι Ράμα» προς το πρόσωπό του.
- «Η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη» ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.