Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ ήταν αυτό που προκάλεσε τους πρώτους πολιτικούς τριγμούς εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ: δύο βουλευτές του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου, άσκησαν κριτική τόσο για τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο όσο και για τον τρόπο λήψης της απόφασης. Στο τέλος, ωστόσο, έγινε σαφές πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει συντεταγμένα – κανένας βουλευτής δεν θα αποκλίνει από τη θέση που θα πάρει το κόμμα, καθώς για τον Κωνσταντινόπουλο δεν αποτελεί συνειδησιακό θέμα, ενώ πληροφορίες από το περιβάλλον της Γιαννακοπούλου σημείωναν πως η ίδια «δεν έχει προκαλέσει ποτέ πρόβλημα στην παράταξη» και από τη στιγμή που τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, εκείνη θα ακολουθήσει τη στάση του κόμματος.
Ζήτημα πειθαρχίας τέθηκε ξεκάθαρα από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος στο κλείσιμό του ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία. «Διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματός μας είναι η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «ολοκληρωμένη πρόταση» εκ μέρους του κόμματος, τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Είχαν προηγηθεί στιγμές έντασης ανάμεσα στον Ανδρουλάκη και τον Κωνσταντινόπουλο, όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής σχολίασε πως δεν υπήρξε συζήτηση υπό τον αρμόδιο τομεάρχη, Στέφανο Παραστατίδη, για το θέμα, όπως είχε προτείνει ο Ανδρουλάκης. «Στα τρία νομοσχεδία», είπε ο Κωνσταντινόπουλος, εννοώντας την επιστολική, τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, «η ΝΔ μας οδήγησε να κάνουμε αυτό που ήθελε».
«Μην κάνεις κοπτοραπτική»
Ο Κωνσταντινόπουλος, που σχολίασε πως η θέση του ΠΑΣΟΚ για την καταψήφιση είναι δυσνόητη, σημείωσε επίσης πως το 2006, επί Κώστα Καραμανλή, ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Μην κάνεις κοπτοραπτική στα λεγόμενα του Παπανδρέου, έχει διαχρονική στάση» αντέδρασε ο Ανδρουλάκης, λέγοντας πως αυτός ο διάλογος θα χρησιμοποιηθεί από αντιπάλους και ΜΜΕ κατά το δοκούν. «Και εσείς όταν ήσασταν στο Πολιτικό Συμβούλιο λέγατε τις απόψεις σας και έβγαιναν προς τα έξω» απάντησε ο Κωνσταντινόπουλος. Από τη δική της πλευρά, η Νάντια Γιαννακοπούλου, που στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, παρότι ξεκαθάρισε πως «στηρίζει την παράταξη και τον πρόεδρό της», έθεσε ζήτημα λειτουργίας, σχολιάζοντας πως μόλις μια μέρα πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια ένα τέτοιο ζήτημα μπαίνει σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
«Δεν είμαστε υπάλληλοι να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται την τελευταία στιγμή» επεσήμανε, κάνοντας λόγο για πρόβλημα «θεσμικής λειτουργίας» της ΚΟ. Σε αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν, από τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη σχολιαζόταν πως θα μπορούσε, όντως, η συζήτηση να έχει γίνει νωρίτερα, όμως η ουσία δεν θα άλλαζε, καθώς το νομοσχέδιο της ΝΔ δεν επιτρέπει την υπερψήφιση.
Στο κλείσιμο, όταν τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, ο Ανδρουλάκης τόνισε πως «δεν πρέπει να έχουμε εδώ μέσα τα επιχειρήματα της ΝΔ», ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ «δεν θα ζητιανέψει συναίνεση» από την κυβέρνηση. «Η αλήθεια κερδίζει πάντα με δυσκολία» είπε, προτρέποντας τους βουλευτές του σε κοινή γραμμή εν όψει των ευρωεκλογών. Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η φράση «δεν θα σταθούμε εμπόδιο» που είχε πει μερικούς μήνες νωρίτερα αφορούσε την αναθεώρηση του άρθρου 16, καλώντας τους βουλευτές του να υπογράψουν ένα κείμενο δεσμευόμενοι υπέρ της αναθεώρησης, όταν έρθει η ώρα.
Επί της ουσίας του θέματος της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, μια ομάδα βουλευτών επεσήμαναν πως το κόμμα πρέπει να αναδείξει το «σκανδιναβικό μοντέλο» ως εναλλακτική πρόταση και να μη θέτει έντονα το ζήτημα της αναθεώρησης, ενώ μια άλλη θεωρούσε πως το θέμα της μη αναθεώρησης είναι το βασικό αντεπιχείρημα του κόμματος για να αιτιολογήσει τη στάση του. Το θέμα της κομματικής λειτουργίας αναμένεται να τεθεί και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.