Βαρύ κλίμα επικρατεί στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να γιορτάσει για πρώτη φορά την Κυριακή της Ορθοδοξίας χωρίς την πολιτική ηγεσία της χώρας. Πλέον, ερωτηματικά γεννά η στάση που θα τηρήσουν οι μητροπολίτες και οι απλοί κληρικοί ανά την Ελλάδα μία ημέρα αργότερα, στη δοξολογία της 25ης Μαρτίου. Το γεγονός ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απέφυγε να δώσει ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση των πολιτικών που στήριξαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ανοίγει τον δρόμο για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Ηδη υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι δημόσιες εμφανίσεις των βουλευτών που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο δεν θα είναι ανέφελες.
Μετά τη Μητρόπολη Πειραιώς, η οποία με ομόφωνο ψήφισμά της έθεσε εκτός Εκκλησίας όσους βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, η Μητρόπολη Κερκύρας κήρυξε «ανεπιθύμητους», για τους ίδιους λόγους, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μπιάγκη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Αυλωνίτη. «Για μας αυτοί οι δύο βουλευτές δεν δύνανται να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Ιερατική Σύναξη Κερκύρας. «Τους καλούμε λοιπόν να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, δεν θεωρούμε ότι τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων και τους προτρέπουμε σε μετάνοια για το ατόπημά τους. Δηλώνουμε, πάντως, ότι δεν θα τους αποδώσουμε στο εξής καμία τιμή που απορρέει από τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στις επίσημες εκδηλώσεις, στις ενοριακές λατρευτικές συνάξεις και λιτανείες και τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφεραν.
Αιτιολογώντας την απόφασή τους, οι ιερείς επισημαίνουν ότι οι δύο βουλευτές «έσφαλαν πνευματικώς βαρύτατα, είτε επειδή ακολούθησαν την “κομματική πειθαρχία” είτε επειδή δεν κατανοούν ότι για να είναι κάποιος μέλος της Εκκλησίας οφείλει να ακολουθεί – υπακούει στις διδαχές της, όχι κατά περίπτωση αλλά εν συνόλω, είτε, πόσω μάλλον, επειδή οι ίδιοι είναι πεπεισμένοι ότι ο γάμος είναι κοινωνική τελετή και όχι μυστήριο και ότι η τεκνοθεσία παιδιών δεν χρειάζεται να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι ένα παιδί πρέπει να έχει πατέρα και μητέρα εξαρχής, αλλά είναι ανεξάρτητη από την εκ Θεού και εκ φύσεως σύσταση της οικογένειας».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε με δηλώσεις του ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος, προσερχόμενος στο Συνοδικό Μέγαρο πριν από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είπε πως όποιος δεν τηρεί τις αποφάσεις της Εκκλησίας θέτει τον εαυτό του εκτός: «Η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται αλλά πορεύεται. (…) Για να είσαι σε ένα σωματείο γιατρών πρέπει να είσαι γιατρός. Οπως και ο δικηγόρος. Ετσι λοιπόν για να είσαι μέλος του χριστιανισμού πρέπει να είσαι χριστιανός. Οταν φεύγεις από αυτά που λέει ο χριστιανισμός και οι κανόνες της Εκκλησίας, τότε θέτεις τον εαυτό σου εκτός Εκκλησίας. Εμείς λυπούμαστε. Δεν θέλουμε το κακό κανενός. Αλλά δεν μπορεί να είναι μέλος της Εκκλησίας, να τίκτει και να παρθενεύει. Οποιος δεν τηρεί τις εντολές της Εκκλησίας και τις αποφάσεις, θέτει τον εαυτό του εκτός Εκκλησίας. Η Εκκλησία αποφασίζει τα δικά της».
Το γεύμα
Εκκωφαντική ήταν, άλλωστε, και η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου να μην παραστεί στο εθιμοτυπικό γεύμα που παραθέτει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα μέλη της Συνόδου μετά τη δοξολογία την Κυριακή της Ορθοδοξίας – παρότι είχε δεχθεί πρόσκληση από την Προεδρία μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της ΔΙΣ. Αντιθέτως, ο Μακαριότατος, όπως έγινε γνωστό, προτίθεται την ημέρα εκείνη να συμφάγει με συνοδικούς στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη.
Απομένει πλέον να φανεί αν η Εκκλησία θα περιορίσει την έκφραση της δυσαρέσκειάς της στον «λιτό εορτασμό» της Κυριακής της Ορθοδοξίας ή αν θα ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες ενόψει Πάσχα, οι οποίες θα περιορίσουν την προβολή πολιτικών προσώπων μέσω της παρουσίας τους σε ναούς, και μάλιστα μια ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές…