Ενα ακόμα… κανάλι εύρεσης Προσωπικού Γιατρού ενεργοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της δεξαμενής τους. Πιο συγκεκριμένα, δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, ιδιώτη Παθολόγο ή Γενικό Γιατρό μη εγγεγραμμένο στον θεσμό, όμως η αποζημίωσή του θα γίνεται ιδιωτικά.
Οπως εντούτοις διευκρίνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και σε αυτή την περίπτωση ο Προσωπικός Γιατρός θα έχει πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και θα δεσμεύεται να καταχωρίζει σε αυτόν τα δεδομένα του ασθενούς.
«Δεν στρέφουμε τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα. Εχουμε διασφαλίσει γιατρούς για όλους τους πολίτες» πρόσθεσε η ίδια, συμπληρώνοντας πως αυτή η επιλογή «ξεκλειδώνεται» για εκείνους τους πολίτες οι οποίοι για δικούς τους λόγους δεν θέλουν να εγγραφούν σε γιατρό που θα παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν.
Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον θεσμό έχουν ενταχθεί 2.215 Προσωπικοί Γιατροί που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα (Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ κ.ά.), καθώς επίσης 1.272 ιδιώτες. Αναφορικά, πάλι, με την ανταπόκριση των πολιτών, έχουν εγγραφεί συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες (το 56% του πληθυσμού).
Λείπουν 1.379 γιατροί. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως από τον θεσμό, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των πληθυσμιακών αναγκών, λείπουν 1.379 γιατροί. Μάλιστα, στην Αττική εντοπίζεται το μεγαλύτερο κενό, καθώς το 60% των ελλείψεων περιορίζεται στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Επειτα ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία που αριθμεί αρκετά κενά, γι’ αυτό και δρομολογείται το επόμενο διάστημα να ανοίξουν νέες θέσεις ανά δήμο, καθώς έχουν χαρτογραφηθεί ανά περιοχή οι ελλείψεις. Υπενθυμίζεται πάντως πως στον θεσμό έχουν ενταχθεί και οι αγροτικοί γιατροί, ώστε να υπάρχουν Προσωπικοί Γιατροί στο σύνολο της επικράτειας – ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Οπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, τα σχέδια αυτά εντάσσονται στη δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του θεσμού. Μάλιστα, τα όσα δρομολογούνται γίνονται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εξού και στην ενημέρωση συμμετείχε και ο επικεφαλής Γραφείου ΠΟΥ στην Αθήνα, Joao Brenda.
Εν τω μεταξύ, το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 ημέρες, ενώ, σύμφωνα πάντα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τον Μάιο αναμένονται οι εφαρμοστικές διατάξεις ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση το επόμενο εξάμηνο του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο σχέδιο εστιάζει στη σύνδεση των αποδοχών του Προσωπικού Γιατρού με την απόδοσή του στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται κίνητρα (οικονομικά και επιστημονικά) αλλά και ποινές, τα οποία όμως θα αποσαφηνιστούν τους επόμενους μήνες.
Ερχονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας. Παράλληλα όμως, όπως ανακοινώθηκε, επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας ιδρύονται στο σύνολο της επικράτειας (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Κρήτη) εντός του 2024, συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Μάλιστα, στο δυναμικό θα ενταχθούν και 30 καθηγητές Ιατρικής (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί, Παιδίατροι και Ψυχολόγοι στο αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας), ώστε οι νέες αυτές δομές να αποτελέσουν πυλώνες φροντίδας των ασθενών στην κοινότητα και κόμβους εκπαίδευσης των νέων γιατρών.
Μια σημαντική λεπτομέρεια, δε, είναι πως για την προσέλκυση ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό με εμπειρία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προβλέπεται και οικονομικό… δέλεαρ ύψους 100.000 ευρώ (golden hello) για ένα ή δύο χρόνια, με στόχο την ενίσχυση των νέων δομών.
Επιπρόσθετα, για την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ, οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους προχωρούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε 1.375 προσλήψεις, ενώ ανακαινίζονται 156 Κέντρα Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ενισχύεται ο εξοπλισμός σε 312 Κέντρα Υγείας.
Η «μαύρη τρύπα». Κρίσιμη κρίνεται η επένδυση στη δημιουργία της επόμενης στρατιάς Παθολόγων και Γενικών Γιατρών, δεδομένου πως αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του Προσωπικού Γιατρού, εντούτοις έως και σήμερα οι ειδικότητες αυτές βρίσκονται στα… αζήτητα. Είναι ενδεικτικό πως εντός των συνόρων, μόλις το 6% επιλέγουν Γενική Ιατρική ή Παθολογία, όταν το ποσοστό στην Ευρώπη αγγίζει το 26%.
Υπό τις συνθήκες αυτές το υπουργείο Υγείας προσφέρει ετήσιο οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ σε νέους επιστήμονες εφόσον μετά την υποχρεωτική τους θητεία (12μηνη) ως Προσωπικών Γιατρών θα επιλέξουν να ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες. Οπως εντούτοις διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, μετά τα πέντε χρόνια για την απόκτηση ειδικότητας θα ισχύει δέσμευση παραμονής στο ΕΣΥ για ακόμα μία πενταετία. «Πέντε και πέντε δηλαδή. Αρα θα μένει μία δεκαετία μέσα στο σύστημα».