Σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη -και τελευταία- μέρα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», που φέρνει από την πίσω πόρτα, όπως καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση και πλήθος φορέων, την ιδιωτικοποίηση στην Παιδεία με την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές τοποθετούνται επί των άρθρων του νομοθετήματος της κυβέρνησης, ενώ στις 20:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΚΚΕ.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής τα πυρά των κομμάτων έχει συγκεντρώσει η αποστροφή του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα περί «sugar daddies», αναφερόμενος στο Σουηδικό μοντέλο εκπαίδευσης. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σεξιστική την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα και υποστήριξε ότι «αποδεικνύει ότι τελικά το Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός αυτής της αίθουσας».
Νωρίτερα στο βήμα βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας που υπογράμμισε πως «ο τιμοκατάλογος των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας».
Δείτε live τις εργασίες της Βουλής:
Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο αλλά να εγκρίνει μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας «έξω οι εταιρείες από τα Πανεπιστήμια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί». Τα πανεπιστήμια είναι εδώ για να παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και να συνδέουν αυτή τη γνώση με την αγορά εργασίας», τόνισε.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «στερείτε τις σπουδές των νέων».
«Ενώ εμείς είμαστε εδώ στη Βουλή, νέοι και νέες διαμαρτύρονται κύριε πρωθυπουργέ κατά των δικών σας σχεδίων γιατί τους λέτε απλά και χυδαία ότι δεν μπορούν να σπουδάσουν αν δεν πληρώσουν. Οι νέοι και οι νέες διαμαρτύρονται γιατί τους στερείτε τις σπουδές» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Παράλληλα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις πέντε προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Δημόσια Πανεπιστήμια.
Παρέμβαση για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.
Όπως ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του επισήμανε πως «καταψηφίζουμε επί της αρχής, δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε να ενισχύσετε τα πανεπιστήμια, ούτε πιστεύουμε ότι έχετε πραγματικό σχέδιο για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».
Ο τιμοκατάλογος των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Τόνισε πως «η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο. Αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο. Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου».
Μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Παράλληλα οι φοιτητές πραγματοποιούν μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Λίγο μετά τις 11:30 ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το πανελλαδικό συλλαλητήριο, που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.
Πάνω από 195 φοιτητικοί σύλλογοι από όλα τα ΑΕΙ της χώρας θα λάβουν μέρος στην πορεία που θα καταλήξει στη Βουλή, έχοντας μάλιστα στο πλευρό τους μαθητές, πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς, αλλά και σωματεία, εργατικά κέντρα, άλλους φορείς και συλλογικότητες.
«Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι επαναλαμβάνοντας ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο, που το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ παράλληλα διεκδικούν σπουδές δημόσιες και δωρεάν, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.