«Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς» ήταν η ηχηρή τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, σχολιάζοντας την επανεμφάνιση… ξεχασμένων ασθενειών. Και για μία ακόμη φορά άφησε αιχμές για την παραπληροφόρηση στα χρόνια της πανδημίας COVID σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου έναντι του πανδημικού ιού, προβλέποντας πως «η αμφισβήτηση εμβολιασμών για τα υπόλοιπα νοσήματα αναμένεται να έχει γενικότερες συνέπειες για τη δημόσια Υγεία».
Αλλωστε, το ντόμινο κρουσμάτων ιλαράς αλλά και κοκίτη, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει ήδη αυξήσει το επίπεδο συναγερμού εντός και εκτός των συνόρων. Είναι ενδεικτικό, όπως πρόσθεσε ο Σ. Τσιόδρας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που διοργανώνεται στην Αθήνα (7-10 Μαρτίου), πως εντός του 2024 έχουν καταγραφεί συνολικά 19 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και στην Κρήτη.
Μάλιστα, στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών και τα οποία δεν είχαν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών, δε, και πέντε υγειονομικοί που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Μια σημαντική λεπτομέρεια στην οποία εστίασαν τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου είναι πως τα στοιχεία για την τρέχουσα επιδημία δείχνουν σημαντικές διαφορές συγκριτικά με την αντίστοιχη του 2017-2018. Τότε είχαν μολυνθεί 3.000 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλά και άτομα 25-44 ετών που ήταν επίνοσα στον ιό.
Για να διαπιστώσει, δε, κανείς με πόσο μεγάλη ταχύτητα μπορεί να ξεσπάσει μια συρροή κρουσμάτων στην περίπτωση που η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, αρκεί να αναλογιστεί ότι ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα.
Και δυστυχώς παρότι επικρατεί η αντίληψη πως πρόκειται για παιδικές και ενδεχομένως για αθώες ασθένειες στην πράξη δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. «Το 30% των ασθενών με ιλαρά κάνουν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση» πρόσθεσε ο Σ. Τσιόδρας. Τη λίστα με τις επιπτώσεις που έχει η νόσηση από ιλαρά στον οργανισμό, όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων, εμπλούτισε ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Μίχος όταν συμπλήρωσε πως πέντε χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη οι ασθενείς παραμένουν ευάλωτοι σε άλλες λοιμώξεις ή νοσήματα.
Ο κίνδυνος επιληψίας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ίδιος και στον κοκίτη, δεδομένου ότι από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί συνολικά 34 κρούσματα στη χώρα μας αλλά και δύο θάνατοι σε νεογνά. Προειδοποίησε, δε, πως στην πραγματικότητα οι μολύνσεις δύναται να είναι πολύ περισσότερες και να εκδηλώνονται με παρατεταμένο βήχα, υπογραμμίζοντας ότι όσοι έχουν νοσήσει από το συγκεκριμένο βακτήριο «έχουν 30% πιθανότητες να κάνουν επιληψία αργότερα στη ζωή τους».
Υπό τα δεδομένα αυτά, η Μαρία Χίνη, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια Μονάδας Λοιμώξεων στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ, υπενθύμισε πως πέραν των τακτικών παιδικών εμβολιασμών το εμβόλιο τετάνου – διφθερίτιδας – κοκίτη θα πρέπει να επαναλαμβάνεται και στον ενήλικο πληθυσμό κάθε δέκα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες (σε κάθε κύηση και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης) με στόχο κυρίως την προστασία των νεογνών.
Αναφορικά πάλι με την ιλαρά, τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων σημείωσαν πως οι γεννηθέντες πριν από το 1970 θεωρούνται άνοσοι. Οσοι έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά πρέπει να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κατάσταση. Οποιος πολίτης έχει κάνει μόνο μία δόση, απαιτείται να υποβληθεί σε ακόμα μία για την ανοσοποίησή του.