Η Τσουλπάν Χαμάτοβα, μια από τις διασημότερες ηθοποιούς της Ρωσίας, γνωστή από τον ρόλο της στην ταινία «Good Bye Lenin» του Βόλφγκανγκ Μπέκερ, τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τις κόρες της στις Σεϋχέλλες, πληροφορήθηκε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μετά την ανοιχτή καταγγελία προς την απόφαση Πούτιν η επιστροφή στην πατρίδα της τής φάνηκε δυσβάσταχτη. Είχε φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή. Στη Ρωσία όποιος αντιδρούσε στον πόλεμο εξοριζόταν ή συλλαμβανόταν. Η παραμικρή κριτική θεωρούνταν πράξη ανατροπής, προδοσίας ή ακόμα και τρομοκρατίας. Ηξερε λοιπόν ότι μόλις προσγειωνόταν στη Μόσχα θα αναγκαζόταν να ανακαλέσει την καταδίκη της για την εισβολή στην Ουκρανία και να ζητήσει συγγνώμη. Η Τσουλπάν Χαμάτοβα πίστευε μάλιστα ότι το καθεστώς Πούτιν θα την εκβίαζε.
Τον Φεβρουάριο του 2022 κατέφυγε με τις κόρες της σε μια χώρα όπου γνώρισε απροσδόκητη επιτυχία. Από τις Σεϋχέλλες, άλλαξε εισιτήριο και προσγειώθηκε στη Ρίγα στους -18°C. Στη Λετονία είχε ήδη αποκτήσει ένα καταφύγιο, ένα απλό σπίτι χτισμένο στη μέση του δάσους. «Μερικές φορές πήγαινα εκεί για διακοπές, αλλά ήταν κυρίως ένα σχέδιο Β, σε περίπτωση που τα πράγματα πήγαιναν στραβά στη Ρωσία» λέει στη συνέντευξή της στον «Monde», όπου μιλάει για την απόφασή της να μην επιστρέψει στη Μόσχα.
Κατηγορίες και απειλές
Η ανακοίνωση μάλιστα της αποχώρησής της από το θεατρικό σχήμα όπου συμμετείχε τότε στην παράσταση «Ο δάσκαλος και η Μαργαρίτα» προκάλεσε σοκ. Τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονταν με την κυβέρνηση την κατηγόρησαν για προδοσία, οι αντίπαλοί της την αποκάλεσαν «ανεμοδείκτη» και οι απειλές έπεσαν βροχή. Η ίδια, δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φοβάται για τους γονείς της, οι οποίοι παραμένουν στη Ρωσία.
Και το μέλλον της; «Είχα μια λευκή σελίδα μπροστά μου. Ημουν έτοιμη να γίνω κούριερ, οδηγός…» εκμυστηρεύεται στον «Monde». Προς το παρόν, μετατρέπει το σπίτι της σε στρατηγείο βοήθειας για τους πρόσφυγες. Οργανώνει την απομάκρυνση από την Ουκρανία παιδιών με καρκίνο, τα οποία προηγουμένως φρόντιζε στο ίδρυμά της, και αναζητά θέσεις για αυτά σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία. «Ηταν το καλύτερο φάρμακο που είχα ποτέ για την κατάθλιψη. Το να βοηθάω τους άλλους με έσωσε».