Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία 210 εκατομμυρίων ευρώ με τη Μαυριτανία, η οποία περιλαμβάνει κονδύλια για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον βρίσκεται από χθες στη χώρα της Δυτικής Αφρικής – συνέχεια της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκεί τον περασμένο μήνα, μαζί με τον ισπανό υπουργό Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα και την υπουργό Μετανάστευσης του Βελγίου Νικόλ ντε Μουρ. Η συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά προσπαθειών της ΕΕ για συνεργασία με αφρικανικές χώρες για τον περιορισμό της μετανάστευσης και βασίζεται στο πρότυπο μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας με την Τυνησία που συνήψαν οι Βρυξέλλες πέρυσι, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Η Μαυριτανία έχει γίνει κομβικό σημείο στη μεταναστευτική κρίση, με χιλιάδες άτομα να εγκαταλείπουν τις ακτές της χώρας σε μια προσπάθεια να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά, στην Ισπανία, μια πύλη προς την ΕΕ. Περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έφτασαν στα νησιά με βάρκες μόνο μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές. Τον περασμένο μήνα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα οικονομικό πακέτο ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ για την αφρικανική χώρα – η τελευταία προσπάθεια της ΕΕ να «συνεργαστεί» με τρίτες χώρες – καθώς η ΕΕ επιδιώκει να αντιμετωπίσει το Μεταναστευτικό, μετά την περσινή αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τυνησία.
Ως μια σχετικά σταθερή χώρα στην ταραγμένη περιοχή του Σαχέλ, η Μαυριτανία έχει σημασία. Υποδέχεται χιλιάδες πρόσφυγες από γειτονικές εμπόλεμες χώρες, οι οποίοι στη συνέχεια προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα σε υπερφορτωμένα πλοία. Η επίτροπος Γιόχανσον είπε στο Politico ότι η ΕΕ θα υπογράψει κοινή δήλωση με τη Μαυριτανία – την τελευταία της προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης. Πολιτικοί και ακτιβιστές φοβούνται ότι με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα ενισχύσει το καθεστώς του μαυριτανού προέδρου Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουάνι, ο οποίος ηγείται μιας αυταρχικής κυβέρνησης που εξακολουθεί να ανέχεται ορισμένες μορφές δουλείας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.