Η Αθήνα γιορτάζει αύριο με τους δρόμους της να γεμίζουν από 20.000 και πλέον δρομείς που θα συμμετέχουν στον κλασικό Ημιμαραθώνιο, τον δεύτερο πιο δημοφιλή αγώνα δρόμου ύστερα από εκείνον των 5 χλμ., αφήνοντας στην τρίτη θέση τη διαδρομή των 10 χλμ. και του Μαραθωνίου.
Ο αγώνας των 21.097 μ. δεν έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Ελλάδα. Δεν συνδέεται με κάποιο ιστορικό γεγονός ή με μια ηρωική πράξη. Πότε ακριβώς οι δρομείς άρχισαν να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στη συγκεκριμένη διαδρομή δεν είναι γνωστό, αλλά σίγουρα οι απαρχές του τοποθετούνται αρκετά χρόνια πριν κάνει την εμφάνισή του επισήμως στο καλεντάρι των δρομικών διοργανώσεων, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Η αύξηση της δημοτικότητας του Μαραθωνίου ήταν εκείνη που έφερνε ολοένα και μεγαλύτερο κοινό στους αγώνες δρόμου, γεγονός που οδήγησε στην αναζήτηση περισσότερων επιλογών για τους δρομείς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημερώθηκα, γεννήθηκε ο αγώνας που αντιστοιχούσε στη μισή απόσταση του Μαραθωνίου. Στην Αθήνα από το 2012 και δώθε, έχει μπει για τα καλά στο πρόγραμμα και με τις συμμετοχές κάθε χρόνο να αυξάνονται εντυπωσιακά.
Αδίκησε τον Φαν Βέερτ
Μ’ αρέσει να βλέπω τα στατιστικά των ποδοσφαιριστών αμέσως μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου. Τσέκαρα, λίγο, αυτά της ΑΕΚ. Ο Φαν Βέερτ, ο ολλανδός σέντερ φορ που «έχει το γκολ», αγωνίστηκε μόλις σε έξι παιχνίδια και σημείωσε ένα γκολ. Δεν είναι λίγα τα λεπτά συμμετοχής που πήρε από τον Αλμέιδα; Μήπως ο αργεντινός προπονητής δεν πόνταρε όσο μπορούσε πάνω του; Ναι, ουδείς διαφωνεί πως Πόνσε και Λιβάι Γκαρσία στη μέρα τους δίνουν λύσεις, αλλά η απόσταση αναφορικά με το πόσο έπαιξαν αυτοί και πόσο ο Φαν Βέερτ μοιάζει μεγάλη…
Το φινάλε διαδρομής
ενός συνεπούς αθλητή
Αύριο ο Κώστας Δουβαλίδης συμπληρώνει τα 37 του χρόνια. Πρόσφατα τον είδαμε σε ένα ακόμη Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, το έκτο στην πλούσια διαδρομή του εμποδιστή στον στίβο. Πήρε την απόφαση να πει «μέχρι εδώ». Αυτό έχει να κάνει με αγώνες στον κλειστό. Μάλλον θα συνεχίσει λίγο ακόμη ο Δουβαλίδης, ένας συνεπής αθλητής, αληθινός μαχητής στα κουλουάρ και τα ψηλά εμπόδια.
Κάνει το γνωστό δρομολόγιο
Είδηση που προέκυψε πριν από λίγες ημέρες: με το τέλος της κανονικής περιόδου της Super League1 o ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε την αποχώρηση του Δημήτρη Νιαρχάκου από τη θέση του διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος, με τον παράγοντα πάντως να μη μένει για πολύ καιρό χωρίς δουλειά. Αυτό απλά, γιατί λίγο αργότερα ο Αρης ανακοίνωσε την επιστροφή του στον σύλλογο, από το πόστο που ήταν και στον ΠΑΣ. Αυτή είναι η δεύτερη θητεία στον Αρη για τον Νιαρχάκο που είχε αποχωρήσει από τους Κίτρινους στο τέλος της περσινής σεζόν. Και ερωτώ: πότε το δίκιο ήταν με το μέρος του Αρη; Οταν έφυγε ο συγκεκριμένος παράγοντας ή τώρα που τον ξαναφέρνει στις τάξεις του;
Θυμήθηκαν ένα εντυπωσιακό γκολ
Δέκα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τότε που σημειώθηκε ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του Europa League και όχι μόνο. Η μυθική ραμπόνα του Ερικ Λαμέλα στο παιχνίδι της Τότεναμ με τον Αστέρα Τρίπολης μνημονεύεται ακόμη, με την ομάδα του Λονδίνου μάλιστα να κάνει σχετική ανάρτηση τις προάλλες στα social media. Για την ιστορία η Τότεναμ είχε νικήσει με 5-1 τους Αρκάδες, σε ένα παιχνίδι που ίσως λίγοι θυμούνται, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό το γκολ που έμεινε στην ιστορία.