Κρυφά στη Βενεζουέλα ταξίδεψε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, όπου είχε και μυστική συνάντηση με τον ηγέτη της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.
Το ταξίδι αποκάλυψαν οι Sunday Times, αναφέροντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον μετέβη στη χώρα για «ανεπίσημες συνομιλίες» με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Μετά το δημοσίευμα ένας εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, επιβεβαίωσε τη συνάντηση.
Όπως αναφέρει ο Independent, ο Μπόρις Τζόνσον πέταξε κρυφά στη Βενεζουέλα τον περασμένο μήνα για συνομιλίες και μάλιστα φέρεται να αφιέρωσε χρόνο από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να ταξιδέψει με ιδιωτικό τζετ στη χώρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, έχοντας την «ενεργή υποστήριξη» του υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ακόμα ο εκπρόσωπος.
Τη συνάντηση όπως αναφέρει το Sky News επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτειακών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Βρετανίας.
Τι συζητήθηκε ανάμεσα σε Τζόνσον και Μαδούρο
Μάλιστα ο Κάμερον, φέρεται ενημερώθηκε μέσω γραπτού μηνύματος, όταν ο Τζόνσον βρισκόταν ήδη καθ’ οδόν, για την «ιδιωτική επίσκεψη», όπως τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μεταξύ των θεμάτων που φέρεται να συζητήθηκαν, εν μέσω ανησυχιών ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα και στρατιωτική υποστήριξη τη Ρωσία.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν να «τονιστεί η ανάγκη να αγκαλιάσει η Βενεζουέλα μια σωστή δημοκρατική διαδικασία».
«Κατέστησε επανειλημμένα σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα εξομάλυνσης των σχέσεων μέχρι η Βενεζουέλα να αγκαλιάσει πλήρως τη δημοκρατία και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της. Επίσης, εξέθεσε την υπόθεση του σκοπού της ουκρανικής νίκης στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας», προσέθεσε.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το ταξίδι έγινε «χωρίς κόστος για τον φορολογούμενο του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».
Ο Τζόνσον υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός και η ισχυρή σχέση του με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζεται από τότε που παραιτήθηκε πέρυσι.
Αναζωπύρωση των εντάσεων
Ο Μαδούρο επανεξελέγη το 2018, αλλά μόνο αφού οι δικαστές απαγόρευσαν στους κύριους αντιπάλους του να συμμετάσχουν και έκτοτε η Βενεζουέλα δέχεται έντονες διεθνείς πιέσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θεωρείται από πολλές χώρες αυταρχικός ηγέτης που δεν έχει επιτρέψει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, με τις ΗΠΑ και ορισμένες άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, να υποστηρίζουν ότι η επανεκλογή του το 2018 ήταν παράνομη.
Αλλά η Ρωσία και η Κίνα έχουν υποστηρίξει τακτικά τον αμφιλεγόμενο ηγέτη, ο οποίος έγινε για πρώτη φορά προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Μάρτιο του 2013 μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες.
Τα σχόλια του εκπροσώπου του Τζόνσον σχετικά με την ανάγκη ο Μαδούρο να «σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων του» φαίνεται να αναφέρονται στη διαμάχη της Βενεζουέλας με τη Γουιάνα για το έδαφος της ζούγκλας που περιέχει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν πέρυσι, όταν η χώρα διεκδίκησε την κυριαρχία στην πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά περιοχή της γειτονικής χώρας, την οποία η Γουιάνα αμφισβητεί.
Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για θέματα της Αμερικής και την Καραϊβική, Ντέιβιντ Ράτλι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γουιάνας Ιφράαν Αλί τον Δεκέμβριο για να τονίσει την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης προς τη Γουιάνα.
Νέες αντιδράσεις για το ταξίδι του Τζόνσον
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα υπερπόντιο ταξίδι του πρώην πρωθυπουργού προκαλεί αντιδράσεις.
Πέρυσι, ανώτερα στρατιωτικά στελέχη τον κατηγόρησαν ότι «ψάχνει για δημοσιότητα» σε μια εμπόλεμη ζώνη, αφού αποκαλύφθηκε ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ουκρανία.