Η αρχική αμηχανία στην αποκάλυψη της υπόθεσης με τα προσωπικά e-mail της ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου προς Ελληνες του εξωτερικού, τρεις μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, έφερε έκτακτη κινητοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, προβληματισμό και ενδιαμέσως μπόλικο εκνευρισμό. Είναι η πιο κομψή περιγραφή για το ξαφνικό «βραχυκύκλωμα» της κυβέρνησης.
Γιατί δεν είναι μόνο η πολιτική θύελλα που παρασέρνει την ευρωβουλευτή και την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο σκληρής κριτικής (σε μπαράζ ανακοινώσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση, σε σειρά ερωτήσεων στην Κομισιόν κ.λπ.), αλλά ειδικό βάρος – νομικό, πολιτικό έως και ηθικό – δίνει μοιραία στον μεγάλο όγκο καταγγελιών από κατοίκους του εξωτερικού η εν εξελίξει έρευνα από τη Δικαιοσύνη και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ερώτημα παραμένει το αν / πώς / πότε διέρρευσαν λίστες ψηφοφόρων που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών και οι οποίες, κατά πληροφορίες, αφορούν αποδήμους που είχαν ψηφίσει στην εθνική κάλπη της απλής αναλογικής του Μαΐου του 2023.
Μπροστά στις αυξανόμενες «σκιές» που αγγίζουν τελικά την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, για τα οποία έχει την ευθύνη προστασίας τους η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ανακοινώθηκε διερεύνηση από τη Νίκη Κεραμέως, παρότι υπάρχει κατηγορηματική άρνηση ότι το υπουργείο διέρρευσε ευαίσθητα στοιχεία. Αυτός ο έλεγχος δείχνει συνεπώς περισσότερο τεχνικός αναφορικά με την επάρκεια των μηχανισμών.
Σε πολιτικό επίπεδο, η αντιπολίτευση υιοθετεί σκληρή ρητορική («εκλογική μπίζνα» με αποδήμους, «σκάνδαλο», «ομολογία Κεραμέως για προβλήματα ασφαλείας» κ.ο.κ.) και το Μαξίμου αντεπιτίθεται μιλώντας για «εργαλειοποίηση» της επιστολικής, παραπέμποντας κυρίως στις απαντήσεις του υπουργείου και στις έρευνες για παραβίαση κανόνων του GDPR.
Σε ό,τι αφορά την ευρωβουλευτή, στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν δύσκολο να μην είναι εκ νέου υποψήφια διακρίνοντας υποστήριξη από τα «κεντρικά» για τις «μάχες» που δίνει η ίδια στις Βρυξέλλες.
Στην πραγματικότητα από το Μαξίμου φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει κριθεί. Για την ώρα, με τα «σημερινά δεδομένα» όπως λένε, δεν τίθεται ζήτημα για την υποψηφιότητα. Είναι σαφές άρα ότι η αξιολόγηση του χειρισμού από κάθε πλευρά και άρα των πιθανών συνεπειών θα γίνει την κατάλληλη στιγμή.
Η επιστολική ψήφος.
Οι δυσάρεστες εξελίξεις πέτυχαν την κυβέρνηση στην εκκίνηση της απαιτητικής επιχείρησης πειθούς των Ελλήνων του εξωτερικού να γραφτούν στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου – πολλώ δε μάλλον να την εφαρμόσουν κιόλας στις ευρωεκλογές. Εξού και το μόνο για το οποίο τοποθετήθηκε κατηγορηματικά (και) η Κεραμέως είναι η αποσύνδεση της υπόθεσης των mail με την επιστολική.
Προφανώς ουδείς θέλει να δει τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας να χάνονται, δεδομένου και του στόχου να επανέλθει η τροπολογία Κεραμέως (που προ διμήνου εξόργιζε την αιφνιδιασμένη αντιπολίτευση) για επιστολική και στις εθνικές κάλπες. Προέχει το «στοίχημα» της ηγεσίας του υπουργείου να ζωηρέψει το ενδιαφέρον στις επόμενες 50 μέρες, εν αναμονή της διαφημιστικής καμπάνιας.
Μέχρι σήμερα, δηλαδή στις 20 μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, τα στοιχεία που είναι σε γνώση των «ΝΕΩΝ» έχουν ως εξής: 25.286 εγγραφές παγκοσμίως από τις οποίες οι 14.848 (το 58,7%) εντός Ελλάδας και οι 10.438 (το 41,3%) στο εξωτερικό.
Συνεπώς, οι απόδημοι δεν είναι ακόμα ούτε οι μισοί από όσους είχαν εγγραφεί για τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου – 25.610 άνθρωποι τότε. Από την Ευρώπη υπάρχουν 9.118 εγγραφές (το 87,4%) και έπεται η Βόρεια και Κεντρική Αμερική με 878 (το 8,4%). Ο προβληματισμός αφορά τις ηλικίες 17-30 ετών ως η ομάδα που συνολικά έχει ενδιαφερθεί λιγότερο με 2.850 αιτήσεις (το 11,3%). Αντίθετα, πρώτοι είναι οι 41-50 ετών με 6.036 εγγραφές (23,9%) και ακολουθούν οι 51-60 ετών με 5.507 (21,8%) και οι 31-40 με 4.476 (17,7%).