Την έναρξη του νέου γύρου διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Αγκυρα, όπου συναντάται με τον ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ για τη συνέχιση του Πολιτικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας καθώς και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Η ατζέντα θα περιλαμβάνει θέματα αμοιβαίου συμφέροντος αλλά και διερευνητικές συνομιλίες για τον εντοπισμό κοινού εδάφους επί θεμάτων χαμηλής ατζέντας με στόχο να επαναβεβαιωθεί το καλό κλίμα που είχε επικρατήσει και κατά τον προηγούμενο γύρο διαβουλεύσεων το φθινόπωρο.
Τα επόμενα βήματα
Με την ολοκλήρωση του Πολιτικού Διαλόγου, που αποτελεί τον πρώτο πυλώνα στον οδικό χάρτη ελληνοτουρκικών επαφών, το χρονοδιάγραμμα προχωρά με τους επόμενους δύο πυλώνες: την 6η Θετική Ατζέντα για την οποία θα ταξιδέψει στην Τουρκία – πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη – στις 15 Απριλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης για ένα τετ α τετ με τον ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ και τα πολιτικοστρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στις 22 Απριλίου, όπου αναμένεται να ταξιδέψει στην Αθήνα ο Μπουράκ Ακτσαπάρ για μια συνάντηση με τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο. Με την ολοκλήρωση των τριών πυλώνων του διαλόγου θα δοθεί το πράσινο φως και για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα πιθανότατα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και πάντως μετά την 5η Μαΐου που είναι η Κυριακή του Πάσχα.
Το μενού στο τραπέζι του Πολιτικού Διαλόγου αναμένεται να περιλαμβάνει μια σειρά από θέματα όπως είναι η Πολιτική Προστασία, το Μεταναστευτικό και μια συζήτηση επί των βημάτων που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, κατά το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για μια συζήτηση που θα αφορά τις έγκαιρες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και της Ιμβρου, καθώς επίσης και στα μουσουλμανικά – μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Βασικός στόχος είναι να επαναβεβαιωθεί το καλό κλίμα που είχε διαμορφωθεί κατά τον προηγούμενο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι μεσολάβησε μια αναζωπύρωση στο Αιγαίο από πλευράς Τουρκίας η οποία ωστόσο μπορεί να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα της διεξαγωγής των δημοτικών τουρκικών εκλογών στα τέλη του μήνα, καθώς είθισται η Αγκυρα να ανεβάζει τους τόνους κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Υπό αυτήν τη σκοπιά, ο Πολιτικός Διάλογος μπορεί να σταθεί ως μια καλή ευκαιρία προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είχαν μεγαλύτερο βάθος οι συγκεκριμένες τουρκικές κινήσεις ή αν ήταν απλώς κορόνες προς εσωτερική κατανάλωση.
Μπλίνκεν – Φιντάν
Αναφορικά με την συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει καθοιονδήποτε τρόπο την ατμόσφαιρα εντός της οποίας ξεκινά ο νέος γύρος ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων.
Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές για το κοινό ανακοινωθέν Μπλίνκεν – Φιντάν όπου ο αμερικανός ΥΠΕΞ εκφράζει «την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη δέσμευση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», παρόμοια δήλωση είχε γίνει και προ μηνός στο Κοινό Ανακοινωθέν για τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας, όπου και τότε σημειωνόταν ότι «οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις συνεχείς επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς περιέγραψαν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών στο παρά ένα της έναρξης του νέου γύρου ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων οι τουρκικές εφημερίδες, με μερίδα εξ αυτών να αξιολογεί θετικά την έκβαση των έως τώρα επαφών, σημειώνοντας ότι η διαδικασία διαλόγου Αθήνας – Αγκυρας βαίνει καλώς.