ΛΟΥΙΣ ΜΟΝΤΕΝΕΓΚΡΟ
Ερώτημα το πώς θα κυβερνήσει
Μέχρι τις 20 Μαρτίου θα κρατήσουν οι διερευνητικές συζητήσεις του προέδρου της Πορτογαλίας Ρεμπέλο ντε Σόουζα με τα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, μετά τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, και το πιο πιθανό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να ζητήσει από τον Λουίς Μοντενέγκρο, επικεφαλής του συνασπισμού AD – στον οποίο συμμετέχουν το συντηρητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και δύο μικρότερα δεξιά – να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο 51χρονος Μοντενέγκρο, δικηγόρος και πρώην ναυαγοσώστης, έχει υποσχεθεί φορολογικές περικοπές για τις εταιρείες, τη μεσαία τάξη και τους νέους. Ωστόσο, είπε επίσης ότι η ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης θα συμβαδίσει με μια πολιτική ισοσκελισμένων δημόσιων λογαριασμών. Το μέγα ερώτημα βέβαια αυτή τη στιγμή είναι πώς θα κυβερνήσει ο Μοντενέγκρο – θα συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα Chega που τριπλασίασε τη δύναμή του; Ο επικεφαλής του AD το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά, κάτι μάλιστα που επανέλαβε στη νικητήρια ομιλία του μετά τις εκλογές.
ΛΙ ΤΣΙΑΝΓΚ
Ξαφνική ακύρωση συνέντευξης
Στις περισσότερες χώρες, η ακύρωση μιας συνέντευξης Τύπου δεν θα προκαλούσε συζητήσεις. Ομως η ξαφνική ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός της Κίνας δεν θα πραγματοποιούσε πλέον μια συνηθισμένη ενημέρωση μέσων ενημέρωσης στην ετήσια συγκέντρωση του κοινοβουλίου της χώρας έχει προκαλέσει ερωτήματα.
Η συνέντευξη Τύπου στο τέλος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ήταν η μοναδική φορά που κάθε χρόνο ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεχόταν ερωτήσεις από παγκόσμια και εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Από το γραφείο του πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο, όμως σύμφωνα με αναλυτές, η ακύρωση της ενημέρωσης δείχνει αυξανόμενη αδιαφάνεια και συγκεντρωτισμό από τον Σι Τζινπίνγκ, τον ισχυρότερο ηγέτη της Κίνας από τον Μάο Τσετούνγκ. Η Αλίσια Χερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία Natixis, πιστεύει ότι η απουσία του Λι Τσιανγκ θα κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Κίνας, μετά την αυστηρότερη πρόσβαση σε επίσημα στοιχεία και δεδομένα του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία χρόνια.
ΜΑΡΙ-ΑΓΚΝΕΣ ΣΤΡΑΚ-ΖΙΜΕΡΜΑΝ
Υποψήφια για το τιμόνι της Κομισιόν
Η γερμανίδα πολιτικός Μαρί-Αγκνες Στρακ-Ζίμερμαν θα είναι υποψήφια για το τιμόνι της Κομισιόν αφού προτάθηκε ως πρώτη υποψήφια του Φιλελεύθερου Κόμματος της Ευρώπης (ALDE) στις κάλπες του Ιουνίου. Η Στρακ-Ζίμερμαν ανήκει στο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, μέρος του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας. Το ALDE είναι μία από τις τρεις πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν την κεντρώα ομάδα Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας, που έχει κερδίσει φήμη για την ειλικρινή κριτική της στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η 66χρονη προεδρεύει της επιτροπής άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου και πιέζει συνεχώς τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς να εντείνει τη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο με την παράδοση περισσότερων πυρομαχικών και όπλων μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ Taurus. Θα υπάρξουν άλλοι δύο υποψήφιοι από το ALDE, αλλά η Στρακ-Ζίμερμαν πιθανόν να εκπροσωπήσει το Renew Europe στις εκλογικές συζητήσεις και να ηγηθεί της μάχης σε εκλογικές συγκεντρώσεις.