Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, θα πάει φαντάρος. Καλός πολίτης. Και πριν πάει στον Στρατό ας φροντίσει να δει τι έχει γίνει με τα επιχειρηματικά του, επειδή, όσο κι αν μπερδεύει τις ιδιότητές του, καθεμιά έχει και διαφορετικές υποχρεώσεις. Η ιδιότητα του επιχειρηματία απαιτεί να είναι εντάξει με τις φορολογικές Αρχές. Η ιδιότητα του στρατιώτη απαιτεί πειθαρχία. Και η ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού απαιτεί διαφάνεια της οικονομικής κατάστασής του. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι πολιτικοί, όπως άλλωστε και οι δημοσιογράφοι, έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν πόθεν έσχες.
Δεν είναι μια προαιρετική επιλογή. Η δήλωση πόθεν έσχες είναι υποχρεωτική, κάθε υπόχρεος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελεγχθεί για την ακρίβειά της και να μπλέξει. Θέλω να πω ότι ο πολιτικός δεν είναι ανεξέλεγκτος, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει, είναι κι αυτός υποχρεωμένος να τηρεί τους νόμους του κράτους. Με περισσότερη ζέση από κάθε άλλο πολίτη, επειδή στην περίπτωση των πολιτικών ακόμα και πταίσματα μεγεθύνονται ενώπιον του ακροατηρίου τους.
Υποχρεωτικός είναι και ο νόμος για τον οποίο ο Κασσελάκης εγκαλείται τις τελευταίες ημέρες από τη ΝΔ, που ζητάει επιμόνως να διευκρινίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αν ήταν μέτοχος σε πόσες εταιρείες και για πόσο διάστημα και αν είναι και σήμερα. Αν έδωσε χρήματα στο κόμμα του για να πληρωθούν οι υπάλληλοί του και αν πληρώθηκαν από άλλη εταιρεία στην οποία αυτός δεν είναι». Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε τον νόμο (εναντίον του Μητσοτάκη, όπως λέει ο Πρωθυπουργός) ήταν «ο τότε ΣΥΡΙΖΑ», κατά τη διατύπωση του τελευταίου και διασκεδαστικότερου Παππά στο κόμμα, του Πέτρου του Παππά, δεν έχει και τόση σημασία. Ούτε έχει σημασία ότι η συζήτηση για την προέλευση των χρημάτων που ο πρόεδρος δάνεισε στο κόμμα του άρχισε έπειτα απ’ όσα είπε ο έως πρόσφατα οικονομικός διευθυντής του κόμματος, τον οποίο ο έμπειρος με τα επιχειρηματικά Κασσελάκης έδιωξε «με τις κλοτσιές».
Σημασία έχει ότι ο Κασσελάκης δεν μπορεί να υπεκφεύγει, επειδή οι ερωτήσεις αφορούν τη θεσμική λειτουργία του κράτους. Κι αν οι δημόσιες απαντήσεις του δεν συνοδεύονται από αδιάσειστα τεκμήρια, έχει μπλέξει – κι ας κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει.
Δεν φτάνει δηλαδή να λέει ότι εγκατέλειψε τις επιχειρήσεις του στην Αμερική τον περσινό Μάρτιο. Χρειάζεται να εξηγήσει και την προέλευση των χρημάτων που πήγαν στις επιχειρήσεις τού κόμματος για να πληρωθεί το δώρο, για τα οποία έχουν κοπεί παραστατικά.
Ούτε είναι πειστική απάντηση ότι όλα όσα τον κατηγορούν θα αποσαφηνιστούν όταν καταθέσει πόθεν έσχες. Αλλά η κατάθεση πόθεν έσχες για έναν πολιτικό αρχηγό δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα όφειλε να γνωρίζει (όπως το έμαθα κι εγώ, ρωτώντας απλώς έναν καλό δικηγόρο) ότι σύμφωνα με τον Ν. 5026/2023 οι «αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση» υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες «μέσα σε ενενήντα ημερολογιακές (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας».
Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μπλέξει. Οτι η δουλειά του πολιτικού δεν είναι να διευθύνει το κόμμα όπως θα διηύθυνε μια επιχείρηση, να κάνει ντόλτσε βίτα στη χώρα και να δημοσιεύει τα καθημερινά κατορθώματά του. Και ότι η πολιτική δεν είναι απλώς «μπλα μπλα μπλα δημοκρατία».