Από το 2019 περίμενε να υποβληθεί σε επέμβαση ο πρώτος ασθενής που έκανε χρήση του νεοσύστατου θεσμού των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ. Κατά τη χθεσινή επίσημη πρεμιέρα πραγματοποιήθηκαν συνολικά έξι επεμβάσεις στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης αλλά και στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας – στη γεωγραφική δηλαδή περιοχή του χάρτη όπου καταγράφονται οι περισσότερες πολύμηνες αναμονές.
Για σήμερα δε έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον πέντε επεμβάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που δηλώνουν έτοιμα να ενταχθούν στην απογευματινή ζώνη του ΕΣΥ.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά προέκυψαν από την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, περισσότεροι από 7.600 ασθενείς αναμένουν να προγραμματιστεί η επέμβασή τους για περισσότερο από έναν χρόνο στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, με τους ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους να επιμένουν πως τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της μεταρρύθμισης.
Συνολικά, δε, σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 102.000 περιστατικά βρίσκονται στην αναμονή, εκ των οποίων τα 31.954 περιμένουν από 4 έως και 12 μήνες και τα 26.221 περισσότερους από 12 μήνες.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ταξίδεψε χθες στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως εντός ολίγων εβδομάδων η κοινή γνώμη θα «αγκαλιάσει» τον νέο θεσμό, συνειδητοποιώντας στην πράξη πως λειτουργεί προς όφελος του ΕΣΥ και των ασθενών.
Και ανακοίνωσε πως κατόπιν απόφασης του Πρωθυπουργού, το κόστος των επεμβάσεων κατά την επίσημη χθεσινή πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων θα καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας. «Θα τα πληρώσει το υπουργείο Υγείας ως μια συμβολική κίνηση για την έναρξη αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης που αλλάζει την ιστορία του ΕΣΥ. Θέλω να ξέρουν όλοι οι συμπολίτες μας ότι δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για να μπορούμε να παρουσιάσουμε το καλύτερο ΕΣΥ. Οσοι νομίζουν ότι δουλεύουμε εναντίον του κάνουν λάθος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται εν τούτοις, πως με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση έχει καθοριστεί το συνολικό ποσό που θα καταβάλλουν εφεξής οι ασθενείς, το οποίο προκύπτει από τη βαρύτητα της επέμβασης. Αναλυτικότερα η ιδιωτική δαπάνη ξεκινά από τα 300 ευρώ (για πολύ μικρές επεμβάσεις), αυξάνεται στα 500 ευρώ για μικρές επεμβάσεις, διαμορφώνεται στα 900-1.200 ευρώ όταν το χειρουργείο χαρακτηρίζεται μεσαίο ή μεγάλο, ενώ για βαριές ή εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις η ιδιωτική δαπάνη αγγίζει τα 1.600 και τα 2.000 ευρώ αντίστοιχα.
300-500 ευρώ για καταρράκτη
Ετσι, για μια επέμβαση βουβωνοκήλης το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ για αρθροπλαστική γόνατος τα 1.600 ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως στον ιδιωτικό τομέα η ιδιωτική δαπάνη για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις εκτιμάται σε 1.800 και 3.500 ευρώ αντίστοιχα, με τον Α. Γεωργιάδη να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία πως τα δημόσια νοσοκομεία είναι ανταγωνιστικά συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον και σύμφωνα με τον ίδιο τιμοκατάλογο, το κόστος που θα επιβαρύνει τους ασθενείς για μια επέμβαση καταρράκτη διαμορφώνεται στα 300-500 ευρώ (πολύ μικρή ή μικρή επέμβαση) ενώ για μια χολοκυστεκτομή οι ασθενείς που θα επιλέγουν την απογευματινή ζώνη θα πρέπει να καταβάλλουν από 500 ως 1.200 ευρώ (ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας).
Υπενθυμίζεται πάντως ότι για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά τη διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στις λίστες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπακόλουθα, η προτεραιοποίησή τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.