Με… θολό τον γαλάζιο πήχη – δημοσίως τουλάχιστον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να τον βάζει – αλλά με καθαρά μηνύματα κατά της αδράνειας προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός Ελλάδας, κινείται η κυβέρνηση προς την ευρωκάλπη. Η πολιτική σταθερότητα και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι η διπλή διάσταση που δίνει ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική εκστρατεία, που έχει ως ξεχωριστό άξονα την επιστολική ψήφο.
Οχι μόνο γιατί ο ίδιος την εντάσσει στο ευρύτερο αφήγημα «εκσυγχρονισμού», αλλά επειδή είναι ανοιχτό το στοίχημα της μέγιστης κινητοποίησης για την επικείμενη αναμέτρηση, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων του εξωτερικού. «Για πρώτη φορά έχουμε και αυτή τη θεσμική εναλλακτική», όπως είπε (Σκάι), «για να ενισχύσουμε το πρόβλημα της χαμηλής συμμετοχής». Είναι σαφές ότι η ΝΔ αποδίδει σημασία στους διαύλους της με την Ομογένεια, για την οποία βγαίνει μπροστά και ο Μητσοτάκης.
Στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου
Ηδη έχει κλειδώσει το πρόγραμμά του στον Καναδά, όπου θα μεταβεί απευθείας από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 22 Μαρτίου. Ο Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί σε δύο πόλεις, αρχικά στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια στο Τορόντο, παρακολουθώντας μαζί με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό τις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, με κορύφωση την παρέλαση στο Παρκ Εξτενσιόν.
Σημειωτέον ότι όχι μόνο από τον Καναδά, αλλά γενικώς από τη Βόρεια Αμερική και την Κεντρική Αμερική οι εγγραφές στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο μόλις που ξεπερνούν τις 1.000. Σε σύνολο 28.027 εγγραφών στην πλατφόρμα έως χθες το βράδυ, οι αιτήσεις από τους Ελληνες του εξωτερικού ανέρχονταν σε 11.820, με τη συντριπτική πλειοψηφία από την Ευρώπη. Στην Αυστραλία σχεδιάζει να βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ενόσω οι νεοδημοκρατικοί «πυρήνες» έχουν κινητοποιηθεί ανά την Ευρώπη, εν αναμονή της διαφημιστικής καμπάνιας.
Ταυτόχρονα η προσοχή του Μητσοτάκη είναι στραμμένη στη γαλάζια ευρωλίστα, με τον ίδιο να «τρέχει» συσκέψεις και ραντεβού στο γραφείο του με υποψηφίους, προαναγγέλλοντας ένα «πολυσυλλεκτικό» ψηφοδέλτιο. Στο παρασκήνιο ωστόσο παραμένει ο εκνευρισμός για την υπόθεση των e-mail της ευρωβουλευτού Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου σε εκλογείς του εξωτερικού – αποκαλύψεις που ανάγκασαν την κυβέρνηση σε εκστρατεία πειθούς και για την ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου. Ως σαφής ένδειξη για αυτό λειτούργησε εξάλλου η πρωθυπουργική αποστροφή ότι το θέμα «πρέπει να διερευνηθεί, όχι μόνο από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από το υπουργείο Εσωτερικών». Υπάρχουν, όπως παραδέχτηκε ο Μητσοτάκης, ερωτήματα που «πρέπει να απαντηθούν». Στις τοποθετήσεις του δίνεται η ερμηνεία ότι η υποψηφιότητα της Ασημακοπούλου δεν έχει κριθεί οριστικά, ειδικά στην περίπτωση, όπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», που η… έρευνα και από το Μαξίμου διαπιστώσει σοβαρό αντιθεσμικό χειρισμό.
Οσον αφορά το εσωτερικό, η κυβέρνηση οδηγείται προς τις κάλπες με νούμερο ένα «μέτωπο» εκείνο της ακρίβειας και με κυρίαρχα αφηγήματα τη στήριξη των εισοδημάτων (ενόψει της απόφασης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800+ ευρώ στο τέλος Μαρτίου) και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Εξού και ο Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο ενός «δώρου» Πάσχα σε ευάλωτους, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για επίδομα Χριστουγέννων.