Την έντονη αντίδραση παραγόντων της λεωφόρου Κατεχάκη, με επανάληψη των αιτιάσεων για «πρυτανικές Αρχές που επιτρέπουν σε κουκουλοφόρους να χρησιμοποιούν ως ορμητήριο την Πανεπιστημιούπολη», προκαλούν οι αλλεπάλληλες καταδρομικές επιθέσεις αγνώστων στην περιοχή του Ζωγράφου, μετά και την πιο πρόσφατη, το ξημέρωμα της Πέμπτης, που είχε ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό πέντε σχολικών λεωφορείων, έξι ΙΧ αυτοκινήτων και τριών μοτοσικλετών που ήταν παρκαρισμένα επί της οδού Ταξίλου.
Οπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «η Πανεπιστημιακή Αστυνομία (σ.σ.: τα περισσότερα στελέχη της οποίας έχουν ήδη διασκορπιστεί σε άλλες υπηρεσίες) δεν μπορεί να είναι διαρκώς παρούσα μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε νέο κύκλο επεισοδίων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ιδιαίτερα ενοχλημένος από την καταγγελλόμενη αδιαφορία των υπευθύνων των ΑΕΙ είναι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος φέρεται να έχει αναφέρει σε συνεργάτες του ότι «δεν είναι δυνατόν να μετακινούνται δεκάδες αστυνομικοί που έχουν κρίσιμο ρόλο στην αστυνόμευση επικίνδυνων περιοχών – κυρίως στη Δυτική Αττική – για να καλύπτονται οι αδυναμίες που προκύπτουν από τη μη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων από τους αρμοδίους».
Στο ίδιο πνεύμα, υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι «δεν έχει υπάρξει ουσιαστικά καμιά ενέργεια από τους υπευθύνους για την πλήρη περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης και άλλων πανεπιστημιακών χώρων, για τους ελέγχους στα σημεία πρόσβασης και για το κλείδωμα χώρων που λειτουργούν ως ορμητήρια για την παραγωγή βομβών μολότοφ. Την ίδια στιγμή, επιτρέπονται πάρτι εντός των ΑΕΙ, από όπου ξεκινούν αργά τα βράδια εμπρηστικές επιδρομές εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και οχημάτων. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δεν παρέχεται καμιά σχετική ενημέρωση στην ΕΛ.ΑΣ. ώστε να υπάρχει επέμβασή της. Τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια».
Ενδεικτικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υποδείξει σε υπευθύνους ΑΕΙ στη Βόρεια Ελλάδα 11 χώρους που χρησιμοποιούνται ως «βάσεις» των αντεξουσιαστών για τέτοιου είδους επιθέσεις. Οι αρμόδιοι του εν λόγω ΑΕΙ, συνεχίζουν, απαντούν ότι πρόκειται για χώρους «αυτοδημιουργίας» των σπουδαστών και δεν υπάρχει ανάγκη επέμβασης.
«Εκπαιδευτικά» για αναρχικούς
Ολα τα παραπάνω αλλά και η σειρά βίαιων περιστατικών των τελευταίων μηνών επαναφέρουν στο προσκήνιο το debate για τη χρησιμότητα της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που δημιουργήθηκε με στόχο την αστυνομική εποπτεία των ΑΕΙ και έχει ουσιαστικά αδρανοποιηθεί. Επανερχόμαστε, λένε κορυφαίοι παράγοντες της λεωφόρου Κατεχάκη, σε έναν κύκλο συζητήσεων που είχε ανοίξει προ της απόφασης δημιουργίας της ΟΠΠΙ, ύστερα από την εισβολή – τον Οκτώβριο του 2020 – κουκουλοφόρων στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).
Αλλωστε, οι αστυνομικοί τονίζουν ότι η σχετική νηνεμία της τελευταίας τριετίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, σε συνδυασμό με μια «συρρίκνωση» του αντεξουσιαστικού χώρου, είχε οδηγήσει σε εφησυχασμό που με τη σειρά του επέφερε ουσιαστικά την άτυπη διάλυση και τον κατακερματισμό της ΟΠΠΙ. Εν πολλοίς, η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της θεώρησης ότι «αν ξεκινούσαν οι περιπολίες της εντός των χώρων των ΑΕΙ θα πυροδοτούνταν – εν μέσω σχετικής ηρεμίας – σειρά αντιδράσεων χωρίς λόγο».
Ομως, αυτή η υπηρεσιακή τακτική αποδεικνύεται τώρα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, προβληματική, αφού η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα έχει πυροδοτήσει σειρά εμπρηστικών επιθέσεων, με ορμητήρια και πάλι τους «αφύλακτους» πανεπιστημιακούς χώρους. Οι ίδιες πηγές, τέλος, επισημαίνουν τους κινδύνους αυτές οι καταδρομικές επιθέσεις να λειτουργούν «εκπαιδευτικά» για αναρχικούς που μπορεί μελλοντικά να κλιμακώσουν τη δράση τους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.