«Η συμμετοχή της φρεγάτας “Υδρα” στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα διδάγματα. Καταλαβαίνετε ότι στην απευκταία περίπτωση συγκρούσεως στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες στο μέλλον, δεν πρόκειται να εκτοξεύονται γαρίφαλα εναντίον των πλοίων μας». Αυτή η αναφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στις δυνατότητες προσβολής στόχων επιφανείας και όχι μόνο, που αναπτύσσει η εν δυνάμει αντίπαλος της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο, Τουρκία, δείχνει αν μη τι άλλο ότι η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη σχολαστικότητα την ανάπτυξη ενός σεβαστού αριθμού οπλικών συστημάτων από την Αγκυρα.
Μόλις την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας Ζεκί Ακτούρκ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων, λέγοντας ότι οι δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνονται συνεχώς με τα προϊόντα της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, όπου έχουν γίνει «σημαντικές ανακαλύψεις». Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε:
- Η δοκιμή ελέγχου εκτόξευσης του HİSAR-D με το Εθνικό Σύστημα Κάθετης Εκτόξευσης (MİDLAS), το οποίο ενσωματώθηκε στην πρώτη τουρκική φρεγάτα, TCG İSTANBUL, στα ανοιχτά της Σινώπης στις 10 Μαρτίου.
- Η αποδοχή διαφόρων τεθωρακισμένων αντιαρματικών οχημάτων (UMTAS CİRİT).
- Σε υλοποίηση συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της ASFAT (Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Τουρκίας) και της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκε το έβδομο σκάφος τοπικής και εθνικής δημόσιας τάξης και ασφάλειας ASBOT.
Ο κάθετος εκτοξευτής Midlas, που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τους αριθμούς των πυραύλων που θα διαθέτουν οι τουρκικές φρεγάτες σε πρώτη φάση, είναι ένα σύστημα που αποτελείται από 16 κελιά. Κάθετους σωλήνες εκτόξευσης, δηλαδή, στους οποίους μπορεί να τοποθετηθεί και κάνιστρο με δυνατότητα να τοποθετηθούν έτοιμοι προς εκτόξευση τέσσερις μικρότερου μεγέθους πύραυλοι, συνήθως αντιαεροπορικοί. Αυτό σημαίνει πως δίνεται η δυνατότητα για παράδειγμα στις φρεγάτες της κλάσης Ιστανμπούλ να έχουν έως και 64 αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Ο αντιαεροπορικός πύραυλος HISAR-D που δοκιμάστηκε από τον κάθετο εκτοξευτή είναι εγχώριας κατασκευής, κατευθυνόμενος με ραντάρ πύραυλος, στη ναυτική του έκδοση. Ο ανιχνευτής υπερύθρων του αρχικού πυραύλου που αναπτύσσεται για τις χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας αντικαταστάθηκε με έναν ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων για τη ναυτική έκδοση. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές περίπου 25 χλμ.
Ενα από τα… γαρίφαλα στα οποία αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας είναι και ο επίσης εγχώριας κατασκευής αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA που ολοκλήρωσε λίγο πριν από τις 10 Μαρτίου με επιτυχία τη δοκιμή βολής του, χρησιμοποιώντας τον εγχώρια κατασκευασμένο κινητήρα πυραύλων Turbojet KTJ-3200. Ο πύραυλος αυτός έχει βεληνεκές που ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα και θα είναι το… κυρίως γαρίφαλο που θα εκτοξεύουν οι Τούρκοι κατά των ελληνικών φρεγατών αν, ο μη γένοιτο, φτάσουμε σε ανάφλεξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το μη επανδρωμένο επιθετικό αεροσκάφος Bayraktar AKINCI, εξάλλου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δοκιμή βολής υπερηχητικού πυραύλου με τον πύραυλο İHA-122 της Roketsan. Η ανάρτηση της εταιρείας Baykar σχετικά με το θέμα περιελάμβανε εικόνες από τη δοκιμή βολής υπερηχητικού πυραύλου.
Ο πύραυλος İHA-122 που αναπτύχθηκε από τη Roketsan έχει υψηλή ακρίβεια στόχευσης, γρήγορη υποστήριξη ισχύος πυρός, επιλογή τροχιάς χαμηλού/μεγάλου ύψους και υψηλή ικανότητα ελιγμών. Κατά τη δοκιμαστική του εκτόξευση, ο IHA-122 είχε καταφέρει να πλήξει στόχο με ακρίβεια στα 55 χιλιόμετρα.
Υπό παρακολούθηση
Η Αθήνα παρακολουθεί αυτά και άλλα οπλικά συστήματα που αναπτύσσει η Αγκυρα εγχώρια. Συγκεντρώνει δε με κάθε δυνατό τρόπο πληροφορίες σχετικά με αυτά καθώς η Τουρκία προκειμένου να κρατήσει όσο γίνεται πιο απόρρητο το στάδιο ανάπτυξης ειδικά των πυραυλικών συστημάτων κάνει τις δοκιμές στο πεδίο δοκιμών της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα. Μια εγκατάσταση που σύμφωνα με πληροφορίες θυμίζει έντονα σε αρκετές εκφάνσεις ως προς τη μυστικότητα το πεδίο δοκιμών της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Πενεμούντε στο νησί Ούζεντομ της Βαλτικής, μακριά από τα μάτια των «αδιάκριτων».