«Είμαστε τόσο ευγνώμονες για την υπηρεσία της Τόρια και για το διαρκές αποτύπωμα που άφησε σε αυτό το υπουργείο και στον κόσμο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για τη γυναίκα που για πολλούς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Ουκρανία, Βικτώρια Νούλαντ.
Γιατί όμως;
Η Βικτώρια Νούλαντ, λίγο πριν ανακοινώσει την «αποστρατεία» της από τη θέση της Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για θέματα Πολιτικών Υποθέσεων, έκανε μια δήλωση που έκανε εμπειρογνώμονες και γνώστες της κατάστασης στην καθημαγμένη Ουκρανία να ανασηκώσουν τα φρύδια τους.
Συγκεκριμένα, κάνοντας έναν απολογισμό στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, του «έργου» που άφησε πίσω της, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Δίχως να στείλουμε ούτε έναν Αμερικανό στρατιώτη στη μάχη και επενδύοντας λιγότερο από το 1/10 του φετινού αμυντικού προϋπολογισμού, βοηθήσαμε την Ουκρανία να καταστρέψει το 50% των χερσαίων αμυντικών δυνάμεων της Ρωσίας και το 20% του Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία έχει θέσει εκτός μάχης 21 ρωσικά πλοία, 102 μαχητικά και 2700 ρωσικά άρματα μάχης».
Αυτό όμως που προκάλεσε περισσότερο ήταν ο ισχυρισμός της ότι «από κάθε άποψη, η γενναιότητα των Ουκρανών και η δύναμη της αντοχής τους έκαναν τις ΗΠΑ ασφαλέστερες»!
«Πάντα ήταν έτοιμη να πολεμήσει τους Ρώσους μέχρι τελευταίας ρανίδος του… ουκρανικού αίματος όχι του αμερικανικού»
Μια τέτοια ατάκα της Νούλαντ «θα τη δεχόταν κάποιος που πιστεύει ότι ΗΠΑ βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα», σχολίασε ειρωνικά ο Αμερικανός συγγραφέας Σκοτ Χόρτον. Πράγματι, οι δηλώσεις της Νούλαντ δεν φαίνεται να έχουν επαφή με την πραγματικότητα.
Ο ουκρανικός στρατός δε διαθέτει τίποτα σήμερα που να προσδίδει περισσότερη ασφάλεια στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον με τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο δεν έχει ανάγκη.
Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να έχουν ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία στον κόσμο παρά διπλωματική. Ενώ διαθέτουν 271 πρεσβείες και προξενεία σε 173 χώρες, την ίδια στιγμή συντηρούν 750 βάσεις. Ενώ η Ρωσία διαθέτει ένα αεροπλανοφόρο, οι ΗΠΑ έχουν 20 που περιπολούν την υφήλιο.
Η τριβή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι αδιάφορη των ρωσικού κινδύνου που «κατασκευάζει» η Νούλαντ εδώ και χρόνια.
Επίσης όπως προσέθεσε ο Χόρτον, «είναι λάθος αυτό που λέει για τον ρωσικό στόλο, [οι Ουκρανοί] έχουν βυθίσει και έχουν καταστρέψει μερικά ρωσικά πλοία, αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές που λένε ότι ο ρωσικός στρατός είναι ισχυρότερος τώρα απ΄ότι πριν. Έχουν περισσότερα άρματα μάχης, πυροβόλα έχουν οικοδομήσει ένα στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα» συμπλήρωσε ο Χόρτον.
Για τον Άντονι Σάφερ, απόστρατο αξιωματικό του αμερικανικού στρατού και με εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών, οι Ρώσοι δεν μπορούν ούτως ή άλλως να απειλήσουν το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι Ρώσοι βασίζονται σε εκσυγχρονισμένα όπλα του Ψυχρού Πολέμου τα οποία δεν κατάφεραν να σταθούν απέναντι σε μερικά πιο εξελιγμένα δυτικά όπλα.
Ως εκ τούτου «δεν μπορώ να καταλάβω πως μια ρωσική δύναμη, ανεξαρτήτως πόσο μαζική είναι θα μπορούσε να επικρατήσει. Δεν είναι πιθανό να τα βάλει με το ΝΑΤΟ η Ρωσία» υποστήριξε ο Σάφερ.
Κηδεία με ξένα κόλιβα η Νούλαντ
Η Νούλαντ υπήρξε και είναι το δεξί χέρι των νεοσυντηρητικών του Τζόρτζ Μπους, και ειδικά του Αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, ενώ αργότερα συνεργάστηκε άψογα με τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον.
«Ήταν πολύ αποτελεσματική αξιωματούχος της Ουάσιγκτον, αλλά το αν ήταν διπλωμάτης είναι άλλη συζήτηση» είπε πρόσφατα σε διαδικτυακή συνέντευξη ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία και Υφυπουργός άμυνας αρμόδιος για τις υποθέσεις διεθνούς ασφάλειας, το 1993-1994. Τσαζ Φρίμαν.
«Ο σκοπός της δεν ήταν να υπερασπιστεί την Ουκρανία ή να σώσει τους Ουκρανούς από τις συνέπειες του πολέμου. Πάντα ήταν έτοιμη να πολεμήσει τους Ρώσους μέχρι τελευταίας ρανίδος του ουκρανικού αίματος όχι του αμερικανικού» είπε χαραχτηριστικά ο Φρίμαν.
Το πραξικόπημα του 2014, η βαριά κληρονομιά της Νούλαντ
Ο ρόλος της Νούλαντ, όμως στον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία είναι καταλυτικός.
Όταν ξέσπασαν οι ουκρανικές διαδηλώσεις το 2013-2014, που οδήγησαν στην πραξικοπηματική πτώση της κυβέρνησης Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Νούλαντ ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές, μοιράζοντας μπισκότα και… όχι μόνο.
Σημειώνεται ότι οι διαδηλωτές ανέτρεψαν βίαια την νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση, διότι είχε αποφασίσει να στραφεί στη Ρωσία και όχι στην ΕΕ, αρνούμενη να υπογράψει Συμφωνία Σύνδεσης με τις Βρυξέλλες. Βέβαια, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τις εκλογές, ώστε να αποφανθεί δημοκρατικά ο ουκρανικός λαός: Ο Γιανουκόβιτς έπρεπε να πέσει.
Η Νούλαντ είχε παραδεχτεί σε ομιλία της τον Δεκέμβριο του 2013 ότι οι ΗΠΑ είχαν δαπανήσει 5 δισ. δολ. σε προγράμματα «οικοδόμησης της δημοκρατίας» στην Ουκρανία από το 1991. Όταν όμως η Ουάσιγκτον δαπανά χρήματα με τέτοια μορφή είναι γνωστό, ότι στην πραγματικότητα σημαίνει ανατροπή κυβερνήσεων, όπως συνέβη και στη Βενεζουέλα. Φερ’ ειπείν, η συμμετοχή των ΗΠΑ στην δημιουργία «φιλειρηνικών» διαδηλώσεων και στην μετεξέλιξή τους σε μοχλό βίαιης πτώσης του Ούγκο Τσάβεζ έχει αποκαλυφθεί και από τα έγγραφα που παρουσίασε το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας (CERP) στις ΗΠΑ του Mark Weisbrot.
Στην Ουκρανία λοιόν, θυμόμαστε ότι τον Φεβρουάριο του 2014 είχε διαρρεύσει η τηλεφωνική συνομιλία της Νούλαντ και του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ, στο οποίο η ίδια χρησιμοποιούσε πεζοδρομιακό λεξιλόγιο για την αδράνεια της ΕΕ στην Ουκρανία. Τότε είχε πει μάλιστα «Γάμα την ΕΕ», ώστε στη συνέχεια αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη.
Σύμφωνα με τον διευθυντή μιας από τις μεγαλύτερες δεξαμενές σκέψης παγκοσμίως του Ινστούτου Κάτο, Τεντ Γκάλεν Κάρπεντερ, η έκταση της ανάμειξης της κυβέρνησης Ομπάμα στην πολιτική της Ουκρανίας, με προεξάρχουσα την Νούλαντ έκοβε την ανάσα.
Στο τηλεφώνημα, η Νούλαντ και ο Τζέφι Πάιατ συζήτησαν λεπτομερώς τις προτιμήσεις τους για συγκεκριμένο προσωπικό σε μια κυβέρνηση που θα διαδεχόταν τον νόμιμο πρόεδρο Γιανουκόβιτς, όπως ο Αρσένι Γιατσενιούκ. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, η Nuland δήλωσε με ενθουσιασμό ότι «ο Γιάτς είναι ο τύπος» που θα έκανε την καλύτερη δουλειά.
«Η Νούλαντ και ο Πάιατ συμμετείχαν σε τέτοιο σχεδιασμό σε μια εποχή που ο Γιανουκόβιτς ήταν ακόμη ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας» σημειώνει ο Κάρπεντερ. Ήταν εκπληκτικό να έχουμε διπλωματικούς αντιπροσώπους μιας ξένης χώρας -και μιας χώρας που διαλαλεί συχνά την ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών και της κυριαρχίας άλλων εθνών- να σχεδιάζουν την απομάκρυνση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης και την αντικατάστασή της με αξιωματούχους που αξίζουν την έγκριση των ΗΠΑ».
Η Νούλαντ ήταν η αρχιτέκτων των επεισοδίων που οδήγησαν στην ανατροπή της κυβέρνησης, καθιερώνοντας εγγυήσεις δανείων προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης δανείου 1 δισ. δολ. το 2014. Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον Υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ, ήταν οι πιο σκληροπυρηνικοί στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Πράγματι, ο Μπλίνκεν εν μέρει έχει δίκιο. Το αποτύπωμά της θα μείνει για καιρό… το δείχνουν οι χιλιάδες τάφοι νέων ανθρώπων στα χωράφια της Ουκρανίας.