Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η απαλλαγή του βασικού κατηγορουμένου Ηλία Μίχου, για το αδίκημα του βιασμού και της μαστροπείας και την ίδια ώρα η ενοχή της μητέρας της ανήλικης για όλα τα αδικήματα.
Από την ημέρα της εισήγησης της εισαγγελικής λειτουργού, η οποία λόγω αμφιβολιών ζήτησε την αθώωση του βασικού κατηγορουμένου, οι αντιδράσεις είναι εντεινόμενες, προκαλώντας θυμό και πολλά ερωτηματικά.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί τα τελευταία 24ωρα με εκατοντάδες σχόλια και μηνύματα αποτροπιασμού για την προτεινόμενη αθώωση του «εγκεφάλου», βάσει κατηγορητηρίου, Ηλία Μίχου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η εισαγγελέας, αν και στην αγόρευσή της δέχτηκε ως αληθή την κατάθεση της ανήλικης, στην πράξη δεν αποδέχτηκε ότι ο βασικός κατηγορούμενος τη βίαζε στο υπόγειο του καταστήματός του στον Κολωνό, υπό την απειλή όπλων και μαχαιριών. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που καταδικάζουν και στηλιτεύουν τα όσα φέρεται να υποστήριξε ο Ηλίας Μίχος στην απολογία του, αρνούμενος τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως ήταν ερωτευμένος με τη 12χρονη και συνευρέθηκε μαζί της τέσσερις φορές. «Ζούμε στη χώρα όπου η φράση ″Να επέμβει άμεσα ο Εισαγγελέας″ είναι απειλή για το θύμα», «Η 12χρονη βιάζεται για μία ακόμη φορά», γράφουν με αγανάκτηση χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, όπως ήταν αναμενόμενο, έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες πολίτες, με ένα κύμα συμπαράστασης να έχει αναζωπυρωθεί για τη 12χρονη, προκειμένου να υπάρξει δικαίωση για όσα φρικτά πέρασε και έζησε στην τρυφερή αυτή ηλικία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το Εφετείο Αθηνών ενώ την Πέμπτη μαζικές ήταν οι πορείες που διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα. Με πανό και πλακάτ στα χέρια, οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη, δηλώνοντας αλληλεγγύη στο ανήλικο κορίτσι. «Τα παιδιά έχουν φωνή», «Καμία ανοχή στα κυκλώματα τράφικινγκ και παιδοβιαστών», «Ελλάς Ελλήνων παιδοβιαστών, είστε δολοφόνοι παιδικών ψυχών» ήταν μερικά μόνο από τα αιχμηρά συνθήματα που ακούστηκαν. Ενταση μικρής διάρκειας προκλήθηκε όταν άγνωστοι – κατά τη διάρκεια της πορείας – έριξαν πέτρες κατά διμοιρίας αστυνομικών έξω από τη Βουλή, οι οποίοι απάντησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.
Το απόγευμα της Τετάρτης – ημέρα κατά την οποία έγινε γνωστή η εισαγγελική πρόταση – περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στα Σεπόλια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κάλεσμα, «η πρόταση της εισαγγελέως δεν αθωώνει απλά τον Μίχο και ξεπλένει τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους παιδοβιαστές αλλά καταδικάζει σε ισόβια απομόνωση και αδιέξοδο τη 12χρονη επιζώσα και κάθε άλλο θύμα, παιδί ή γυναίκα, επειδή τόλμησε και έσπασε τον κύκλο της σιωπής».
Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «Πρώτα μάς λέτε “σπάστε τη σιωπή” και μετά ξεπλένετε τον κάθε βιαστή» ενώ έγραψαν συνθήματα σε τοίχους και πέταξαν τρικάκια που έγραφαν «Αλληλεγγύη στη 12χρονη». Στο μεταξύ, άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση στο μίνι μάρκετ που διατηρεί ο Μίχος στην περιοχή.
Η εισαγγελική πρόταση δεν είναι και δικαστική απόφαση
Της Μίνας Μουστάκα
Το ποινικό δίκαιο, όπως είχε παρατηρήσει ο αείμνηστος καθηγητής Νικόλαος Χωραφάς, βρίσκεται σε στενότερη επαφή με τη λαϊκή συνείδηση «όσον προκαλεί το άμεσον ενδιαφέρον παντός κοινωνού».
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την εισαγγελική πρόταση στην «υπόθεση του Κολωνού» αποτυπώνουν το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα σε μια τέτοια δυσώδη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, με θύμα ένα 12χρονο κορίτσι.
Η ανήλικη, που στην πιο τρυφερή της ηλικία γνώρισε τη σωματική και ψυχική κακοποίηση, περιμένει τώρα, πρώτα από όλους εκείνη, από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους παραβίασαν τον ποινικό νόμο και να στείλει το δικό της μήνυμα, όχι μόνο προς την ίδια, αλλά και προς τα θύματα ανάλογων εγκληματικών πράξεων, που δεν έχουν βρει ακόμα τη δύναμη και το κουράγιο να σταθούν μπροστά στις Αρχές.
Η 12χρονη για λόγους προστασίας της προσωπικότητάς της και προς αποφυγή επαναθυματοποίησής της έμεινε μακριά από το δικαστήριο σε μια δίκη που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Το τι διημείφθη στις συνολικά 33 συνεδριάσεις που προηγήθηκαν της εισαγγελικής πρότασης το γνωρίζουν μόνο οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι κατηγορούμενοι. Ισως αυτό να επιτείνει τις αντιδράσεις της κοινωνίας που ξέσπασαν όταν δημοσιοποιήθηκε το διά ταύτα της εισαγγελικής αγόρευσης για την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, του βασικού κατηγορούμενου Ηλία Μίχου για τα αδικήματα του βιασμού ανηλίκου, της μαστροπείας και της εμπορίας ανθρώπων, όπως και για την ενοχή της μητέρας της 12χρονης για πορνογραφία και μαστροπεία εις βάρος του ίδιου της του παιδιού.
ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΚΩΝ.
«Η εισαγγελέας τοποθετήθηκε με βάση τα στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι αρεστή σε όλους.
Το ζητούμενο όμως για τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς δεν είναι να κάνουν αρεστές αγορεύσεις και να εκδίδουν αρεστές αποφάσεις, αλλά να απονέμουν ορθή δικαιοσύνη», έλεγε επίτιμος δικαστικός λειτουργός.
Ούτως ή άλλως, η πρόταση της εισαγγελέως σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει τους δικαστές και τους ενόρκους, που είναι σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας, να την ακολουθήσουν κατά γράμμα αν έχουν διαφορετική άποψη.
Ετσι, εκ των πραγμάτων, το βάρος πέφτει στη δική τους κρίση που μπορεί να είναι διαφορετική ή και εντελώς αντίθετη από την άποψη της εισαγγελέως. Αν δηλαδή ο βασικός κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος κριθεί ένοχος και για το βαρύτερο αδίκημα του βιασμού ανηλίκου, τότε η προβλεπόμενη ποινή χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού είναι ισόβια κάθειρξη, ενώ αν το αδίκημα αυτό βγει «εκτός κάδρου» και οι δικαστές ακολουθήσουν την εισαγγελική πρόταση, η ποινή είναι πρόσκαιρη κάθειρξη που μπορεί να φτάσει στο ανώτερο επίπεδό της τα 20 χρόνια.
«Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΧΛΟΣ ΠΙΕΣΗΣ».
«Η καλόπιστη κριτική των εισαγγελικών λειτουργών είναι πάντοτε σεβαστή, πλην όμως δεν επιτρέπεται, στον βωμό της ικανοποίησης της κοινής γνώμης και του λαϊκού αισθήματος, να υπερβαίνει κάθε μέτρο σεβασμού και ευπρέπειας και να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης και προσβολής του ελεύθερου και ανεξάρτητου φρονήματός τους».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος τοποθετούμενη απέναντι στις επιθέσεις που έχει δεχθεί η συνάδελφός τους για τη διατύπωση της κρίσης της στη δίκη. Επιπλέον, η Ενωση Εισαγγελέων εκφράζει την ανησυχία της για «τις τακτικές λεκτικής βαρβαρότητας σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης, από όπου κι αν προέρχονται».