Ήταν ο άνθρωπος που διοικούσε τους «Τιμωρούς» της ομάδας SEAL 3, την επίλεκτη μονάδα που πολέμησε στο Ραμάντι, στον πόλεμο του Ιράκ το 2006. Έχοντας 20 χρόνια υπηρεσίας στους καλύτερους των καλύτερων Αμερικανών ενστόλων, ο Τζον Γκρέτον δίνει τη δική του γνώμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 51χρονος ε.α. πλωτάρχης Γκρέτον Τζόκο Γουίλινγκ ο νεώτερος αποστρατεύτηκε το 2010, ενώ σήμερα είναι συγγραφέας, podcaster και επικεφαλής συμβουλευτικής εταιρείας.

Ενδεχομένως πολλοί θα περίμεναν από έναν σκληροτράχηλο βετεράνο μιας τέτοιας μονάδας, που έχει φάει με του κουτάλι μάχες στον Πόλεμο του Ιράκ, να υιοθετεί απόψεις «γερακιού» ως προς τον πόλεμο.

Ο παρασημοφορημένος, όμως, Γουίλινγκ έχοντας χάσει πολλούς συναδέλφους του στους επιθετικούς πολέμους της πατρίδας του, και έχοντας αναμφίλεκτα αφαιρέσει και ο ίδιος ζωές, μετράει τα λόγια του.

Μιλώντας στην εκπομπή του διάσημου Βρετανού δημοσιογράφου Πιρς Μόργκαν «Piers Morgan Uncensored», ρωτήθηκε εάν θα ήταν «καθήκον» της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία ενάντια στον «δικτάτορα» Πούτιν που εισέβαλε στη χώρα.

Ο Γουίλιγνκ όμως, αμέσως ζήτησε μια διευκρίνηση: «Θεωρείς ότι καθήκον της Δύσης σημαίνει να στείλουμε Αμερικανίδες και Αμερικανούς να πολεμήσουν κατά των Ρώσων; Αυτό εννοείς;», ρώτησε τον δημοσιογράφο πριν απαντήσει.

Ο τελευταίος όμως του ξεκαθάρισε ότι εννοούσε όπλα και εξοπλισμούς.

YouTube video player

«Νομίζω ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε να βρούμε καλύτερη λύση από το να στείλουμε απλώς τον καθένα να σκοτωθεί σε μια ανθρωποσφαγή» είπε ο βετεράνος.

«Αυτός ο πόλεμος είναι πραγματικά θηριώδης και νομίζω ότι σε αυτό το σημείο, είναι πόλεμος φθοράς, δεν είναι πόλεμος ελιγμών ούτε ανταρτοπόλεμος, ο τρόπος που πολεμούν οι Ουκρανοί είναι πόλεμος φθοράς» εξήγησε ο Γουίλινγκ.

Στη συνέχεια υπενθύμισε τη διαφορά στα μεγέθη των δύο αντιπάλων.

«Είναι ένας τεράστιος πληθυσμός Ρώσων εναντίον ενός μικρότερου πληθυσμού Ουκρανών» είπε προειδοποιώντας ότι οι Ουκρανοί θα έχουν σύντομα ελλείψεις προσωπικού.

Συνεπώς για τον ίδιο προμηθεύοντας ανθρώπους με όπλα που θα τους ενισχύσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν είναι η κατάλληλη φόρμουλα.

«Πρέπει τελικά να βρεις μια λογική λύση για να φέρει ειρήνη και να κάνεις κάποιου είδους συμβιβασμό ώστε να σταματήσουν να αλληλοσκοτώνονται» είπε.

Ερωτηθείς για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι προσέχει τον λαό του, την πατρίδα του και ότι θα συνεχίσει να το κάνει.

Ο βετεράνος των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ βέβαια θεωρεί ότι ο Πούτιν μάλλον υποτίμησε την ουκρανική περιπέτεια καθώς αυτή η εισβολή αποδείχτηκε πιο δύσκολη από τι περίμενε.

Ο Γουίλινγκ αμφιβάλει εάν ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει περισσότερους ανθρώπους και «γι’ αυτό, δεδομένων συγκεκριμένων συνθηκών, θα μπορούσε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί ειρήνη» είπε.