Η εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, ρουμανικής υπηκοότητας, επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας. Καλώς τα δεχτήκαμε.
Η Εισαγγελέας έκανε δηλώσεις και έδωσε (αν μέτρησα σωστά) δύο συνεντεύξεις, στο Star (13/3) και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (15/3).
Και οι δύο συνεντεύξεις έφεραν τίτλους του τύπου «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια» και «Θέλουν να πνίξουν την έρευνα για τα Τέμπη».
Ποια έρευνα όμως; Και ποια αλήθεια; Για το δυστύχημα;
Οχι. Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι «η έρευνά μας επικεντρώνεται στο να ξεκαθαρίσουμε πώς χρησιμοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια» που δόθηκαν για να υλοποιηθεί η σύμβαση 717 του 2014.
Λογικό. Η Εισαγγελία συστάθηκε το 2017 για «την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Είναι η Οδηγία 2017/1371 της 5/7/2017.
Συνεπώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έχει καμία σχέση με δυστυχήματα ή οτιδήποτε άλλο. Ερευνά τι έγιναν και πού πήγαν τα λεφτά.
Η μόνη που έχει αρμοδιότητα για το δυστύχημα των Τεμπών (και όλα τα δυστυχήματα) είναι η ελληνική Δικαιοσύνη. Εχει άλλωστε οριστεί ειδικός εφέτης – ανακριτής που απήγγειλε ήδη κατηγορίες σε 34 άτομα.
Πάμε παρακάτω. Τι εμποδίζει την Εισαγγελέα «να βρει την αλήθεια» σε μια υπόθεση για την οποία δεν έχει αρμοδιότητα να ψάξει;
Εδώ τα μπερδεύει.
Την εμποδίζει ότι «υπάρχει μια πρόβλεψη στο ελληνικό Σύνταγμα σύμφωνα με την οποία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την έρευνα» (συνέντευξη στην «Εφ.Συν.»).
Την εμποδίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών «διότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της» (συνέντευξη στο Star).
Την εμποδίζει «η βουλευτική ασυλία» («Εφ.Συν.»).
Την εμποδίζουν «κυβερνητικές αποφάσεις» και «όσοι δεν μας αφήνουν να κάνουμε πραγματική έρευνα» (στο ίδιο).
Τελικά δηλαδή ποιος εμποδίζει την πραγματική έρευνα;
Το Σύνταγμα; Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Η βουλευτική ασυλία; Η κυβέρνηση με αποφάσεις της; «Οσοι» γενικώς είναι παλιόπαιδα; Ή μήπως οι αρμοδιότητες της Εισαγγελέως;
Μυστήριο που παραμένει μυστηριώδες.
Για το Σύνταγμα της απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών. Δεν ξέρω τι γίνεται στη Ρουμανία αλλά στην Ελλάδα το Σύνταγμα αλλάζει με τη διαδικασία που προβλέπει το ίδιο. Δεν καταργείται από όποιον εμποδίζεται.
Τα υπόλοιπα, ας πούμε ότι μπορούν να αλλάξουν σε βάθος χρόνου. Ακόμη κι η κυβέρνηση που εμποδίζει με τις αποφάσεις της.
Αλλά μιας και προγραμματίζουμε τόσες αλλαγές μήπως θα έπρεπε να αλλάξουν και οι αρμοδιότητες της Εισαγγελέως ώστε να μην ασχολείται μόνο με τις απάτες «σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ»;
Μια ιδέα λέω.