Στις σχέσεις με την Τουρκία, στην γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη εποχή εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή επίσημης ένταξης των ελικοπτέρων MH-60 Romeo στο Πολεμικό Ναυτικό.
Σε μία εποχή που εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και «παρά την ηρεμία που ευτυχώς επικρατεί τώρα στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι εξ’ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα» ανέφερε ο Μητσοτάκης, με το βλέμμα στην Άγκυρα.
Όχι στις ψευδαισθήσεις
Όπως είπε αναφερόμενος, «επιβάλλονται συνεχώς οι προσεγγίσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και την συνεργασία. Ταυτόχρονα όμως και σε διαρκή επιφυλακή για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων».
Σε μία ψύχραιμη γραμμή, την οποία όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση υπηρετεί εδώ και σχεδόν μια πενταετία, στη γραμμή του πατριωτισμού της ευθύνης. Χωρίς ακραία συνθήματα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με σχέδιο, με πράξεις, με απτά αποτελέσματα».
Αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά του πρωθυπουργού στην συμβατότητα όπως είπε των εν λόγω ελικοπτέρων «με τον αεροναυτικό εξοπλισμό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, ένα στοιχείο που ενδυναμώνει τον ρόλο της πατρίδας μας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας σε όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Αναφορά που δείχνει και την πυξίδα του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας.
Σημείωσε ότι τα Romeo τα οποία προστίθενται στα υφιστάμενα AegeanHawk με την Ελλάδα να διαθέτει σύντομα 18 «κυνηγούς υποβρυχίων», που θα επιτρέπουν στην Ναυτική Αεροπορία να «επιτελεί ακόμα πιο αποτελεσματικά την ιερή αποστολή της, να κρατά ελεύθερες και ακέραιες τις θάλασσες μας. Να στέκεται όμως και στο πλευρό του πολίτη καθημερινά, καθώς τα ελικόπτερα μπορούν να συμμετέχουν και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά, εφόσον αυτό χρειαστεί και σε δράσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία».
Μετά τα Romeo
Ο Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το Ναυτικό μετά τα ελικόπτερα Romeo περιμένει τις τρεις φρεγάτες Belh@ra, τις τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια, ενώ η Πολεμική Αεροπορία έχει υποδεχθεί σχεδόν το σύνολο των 24 μαχητικών Rafale, προχωρά με ταχύτητα τον εκσυγχρονισμό των 83 F-16 Viper και βρίσκεται στο δρόμο για την απόκτηση των F-35.
Αναφέρθηκε ακόμα στο νομοσχέδιο για την καινοτομία, στην αναδιοργάνωση, όπως υποστήριξε, της ΕΑΒ και τα ναυπηγεία.
Αναφορά στα στελέχη
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός και στις ευχαριστίες προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το έμψυχο δυναναμικό, σημειώνοντας την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας αν και αναγνώρισε ότι η φροντίδα του κράτους στους ανθρώπους αυτούς απέχει πολύ ακόμα από το να αντανακλά την τεράστια προσφορά τους.
Έρχονται και τα BlackHawk
Για τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που θα δώσουν τα Romeo στο Πολεμικό Ναυτικό μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος προανήγγειλε και την επικείμενη συμφωνία για τα ελικόπτερα BlackHawk της Αεροπορίας Στρατού.
Ένα πρόγραμμα που όπως είπε «είμαι βέβαιος ότι θα εγκρίνει η επιτροπή της Βουλής και μετά το ΚΥΣΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες, δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα, ένα νέο υπόδειγμα, με εκσυγχρονισμό, με ομοιοτυπία με οικονομίες κλίμακας με συμβάσεις FOS, κυριολεκτικά μία μεγάλη αύξηση δυνατοτήτων».
Ο Δένδιας μίλησε για μία πρόκληση που «αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Όπως το πλαίσιο της ατζέντα 2030 δηλώνει απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση που θα δημιουργήσει σύγχρονες Ενοπλες Δυνάμεις. Έξυπνα συστήματα ως πολλαπλασιαστές ισχύος, κατάρτιση 12ετους εξοπλιστικού, καινοτομία, ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων, νέα δομή δυνάμεων, μονάδες με πληρότητες, όχι μονάδες με πληρότητες του 20% και 30%, άλλη μορφή θητείας, άλλη νοοτροπία».
«Ευχαριστώ» στα στελέχη από τον Κατάρα
«Το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί σήμερα ένα ακόμα βήμα στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων του Στόλου, αξιοποιώντας με βέλτιστο τρόπο τις οικονομικές θυσίες των Ελλήνων» τόνισε από την πλευρά του Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος, Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας.
Όπως είπε τα Romeo «πρόκειται να αυξήσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αεροπορίας Ναυτικού και του Στόλου μας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην σταθερή επιδίωξή μας για ενίσχυση της θαλάσσιας ισχύος και τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων». Και υπογράμμισε πως «ο εξαιρετικός εξοπλισμός τους και οι μοναδικές ικανότητές τους στον τομέα των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, δικαίως τους αποδίδουν το τίτλο του «κυνηγού υποβρυχίων»».
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Αρχηγού ΓΕΝ και στην προσπάθεια των κυβερνητών, συγκυβερνητών, πληρωμάτων, τεχνικών και του προσωπικού της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, «οι οποίοι με επίπονη εργασία, εξαιρετική υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, διατηρούν τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρησιακά και ετοιμοπόλεμα».
Στην τελετή επίσημης ένταξης των ελικοπτέρων MH-60 Romeo στο Πολεμικό Ναυτικό που πραγματοποιήθηκε στην Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα Αττικής παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης και οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης, ο αντιπρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας, Sikorsky, Χαμίντ Σαλίμ, οι πρώην ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Κων/νος Φλώρος και ο επικεφαλής της ΕΑΒ Αλέξανδρος Διακόπουλος.