Στο Μαξίμου και το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας προεξοφλούν ότι τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές δημοτικές εκλογές, στις 31 Μαρτίου, οι εθνικιστικές κορόνες από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς του θα συνεχισθούν. Το ίδιο έργο, άλλωστε, είχε ανέβει από την Αγκυρα και στην κορύφωση της καμπάνιας για την επανεκλογή Ερντογάν. Δεν θεωρούν, ωστόσο, ότι μπορεί να ανοίξει νέα «πολεμικά» κεφάλαια στα ελληνοτουρκικά, τέτοια που θα δυναμίτιζαν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα τον Μάιο. Ωστόσο, η Αθήνα φρόντισε να υψώσει τείχος προστασίας στη Λευκωσία, με την απάντηση διπλωματικών πηγών στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου με τις οποίες υποστήριξε ότι αν ο τουρκικός στρατός είχε κινηθεί νοτιότερα το 1974 η Κύπρος θα ήταν σήμερα ολόκληρη τουρκική. Οι δηλώσεις του Ερντογάν για τον «Αττίλα» «συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων» σχολίασαν από το ελληνικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι δεν γίνονται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά ενώ έχει ανοίξει ξανά (με τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας) η προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ «για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ψιλά γράμματα αυτά, βέβαια, για τον Ερντογάν που, ενδεχομένως, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των ανοικτών διαύλων με την Ελλάδα και σκληρής εθνικιστικής γραμμής στο Κυπριακό.
Μια πτήση… εσωτερικού
Θα πληροφορηθήκατε ίσως το θέμα που δημιουργήθηκε με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην όαση Σίβα, όπου προσγειώθηκε και διανυκτέρευσε σε resort παραδοσιακού ρυθμού, πριν από την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο και τον πρόεδρο Αλ Σίσι. Η συγκεκριμένη στάση στο ταξίδι δεν είχε ανακοινωθεί στο επίσημο πρόγραμμά του, αλλά ήταν μέρος του, από ό,τι συμπεράναμε από την αφοπλιστική απάντηση του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αίγυπτο, στην Αίγυπτο προσγειώθηκε, δεν έκανε παράκαμψη». Εν ολίγοις, τι Σίβα, τι Κάιρο, μιάμιση ώρα με το αεροπλάνο, πτήση εσωτερικού. Είναι, άλλωστε, είπε ο Μαρινάκης, ένας τόπος «ξεχωριστής πολιτιστικής σημασίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο» και συνηθίζεται να συνδυάζεται η επίσκεψη ηγετών σε έναν τόπο με σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ενώ όσον αφορά το γιατί δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων η επίσκεψη αυτή ή για το αν «χάθηκε» το στίγμα του αεροσκάφους, απάντησε ότι δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις. Επί των στιγμάτων.
Αλλαγή ατζέντας
O Πρωθυπουργός στη χθεσινή επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο επέλεξε να αλλάξει ατζέντα από τα Τέμπη, την υπόθεση Ασημακοπούλου κ.λπ. Και να σταθεί σε άλλα «μέτωπα», που επίσης δοκιμάζουν το κυβερνητικό προφίλ, όπως η ακρίβεια, η δημόσια υγεία, το αγροτικό, αλλά και το «νόμος και τάξη». Ειδικότερα, στο πρώτο επανήλθε με νέες δεσμεύσεις για ελέγχους και πρόστιμα απέναντι σε φαινόμενα κερδοσκοπίας «ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως τού πόσο μεγάλες είναι, θα εφαρμόζουν τον νόμο». Η δε Κατερίνα Σακελλαροπούλου έθεσε θέμα «κοινωνικής συνοχής» αναφερόμενη και στα θέματα δημόσιας υγείας, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση.
Ζητούν αλλαγή στοιχείων
Αφού αναφέρθηκα στην υπόθεση της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, σας μεταφέρω ότι μια νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε στα απόνερα της διαρροής των email των εκλογέων εξωτερικού. Με επιστολή τους στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δεκάδες απόδημοι ενάγοντες κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητούν να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν διαρρεύσει και άλλα στοιχεία τους, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ, αλλά και να εξεταστεί η αλλαγή τους για λόγους ασφαλείας.
«Δερβέναγες» και «κομισάριοι»
«Γαλάζια» βέλη έχουν στραφεί εναντίον της ευρωπαίας εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι για τις δηλώσεις της για την υπόθεση των Τεμπών για την οποία η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει σχηματίσει τη δική της δικογραφία. Θυμίζω ότι προ ημερών σχολίασε περί των ευθυνών πολιτικών προσώπων πως «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια». Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε μάλλον διπλωματικά πως «η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, με ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Ο Αδωνις Γεωργιάδης, όμως, ήταν αρκετά πιο ξεκάθαρος, με ανοικτή επίθεση κατά της ευρωπαίας εισαγγελέως: «Θεωρώ την επέμβασή της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει. Εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της θα πρέπει να το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην ΕΕ παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας».