Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Φέλιξ Μπίτζιος, παραμένει κάτοχος του 35% της ελληνικής Intellexa, παρότι επιχειρήθηκε να φανεί ότι πούλησε το μερίδιό του. Πράγμα που, πολύ πρακτικά, σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε σύντομα νέες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στους έλληνες εμπλεκόμενους με τις εταιρείες που διακίνησαν το Predator.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του inside story και του «Πολίτη» της Κύπρου, ο Μπίτζιος, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη τον Αύγουστο του 2022, προσπάθησε με προχρονολογημένα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου να κρύψει ότι ήταν ο πραγματικός μέτοχος και διευθυντής της εταιρείας, παρουσιάζοντας ως βασικό μέτοχο την ιρλανδική εταιρεία του Ταλ Ντιλιάν κι ως διευθυντή έναν στενότατο συνεργάτη του ισραηλινού πρώην κατασκόπου, ονόματι Αντρέα Γκαμπάτσι.
Και δεν τελειώνει εκεί: όπως αποκαλύπτεται στο πρωτοσέλιδο του «Πολίτη», στις 7 Μαρτίου 2024, δύο ημέρες μετά την επιβολή των δρακόντειων κυρώσεων των ΗΠΑ, υπήρξε και νέα προχρονολογημένη κατάθεση εγγράφων στο Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου για αλλαγές αξιωματούχων στην εταιρεία του Μπίτζιου που κατέχει το 35% της Intellexa. Απαντώντας σχετικά, ο Γκαμπάτσι, διαχειριστής των εταιρειών του Ντιλιάν, δείχνει ως υπεύθυνο για τις προχρονολογημένες εγγραφές τον Μπίτζιο. Δηλαδή φαίνεται πως οι μέτοχοι της Intellexa… δίνουν ο ένας τον άλλον.
Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον
Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη των ψευδών – καταπώς φαίνεται πάντα – στοιχείων στις Αρχές βάζει και πάλι στο επίκεντρο της υπόθεσης τους έλληνες μετόχους και συνεργάτες που βρίσκονταν πίσω από τη διακίνηση, εμπορία κι εξαγωγή του Predator. Τα στοιχεία αυτά έχουν τεθεί υπ’ όψιν των Αρχών σε Λευκωσία και Αθήνα. Θα έλεγα να κοιτάμε, όμως, και προς την Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες. Διότι, θυμίζω, στην Κύπρο (όπου συνέβησαν τα παραπάνω) έχει εγκατασταθεί επισήμως και κλιμάκιο του FBI για να διασφαλίζει την εφαρμογή αμερικανικών κυρώσεων…
Νέες αγωγές και έρευνα στο κόμμα
Σας είχα εξαρχής προϊδεάσει για το ότι η ιστορία της διαρροής των e-mail στην Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δεν θα τελειώσει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι ο αριθμός των εναγόντων αυξάνεται καθημερινά και θα σας μεταφέρω αυτολεξεί ό,τι νομική πηγή μου μού είπε: «Δεν θα εκπλαγώ αν ξεπεράσουμε τους 100» ομογενείς που θα στραφούν εναντίον του ελληνικού Δημοσίου για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων τους από το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, οι πηγές μου μού λένε ότι κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς, στο πλαίσιο της έρευνας για την «πορεία» της διαρροής των επίμαχων στοιχείων από το υπουργείο μέσω του πρώην γραμματέα Αποδήμων Νίκου Θεοδωρόπουλου. Ενώ στόχος της έρευνας είναι, επίσης, και το αν έφτασαν οι λίστες αυτές μόνο στο γραφείο της Ασημακοπούλου ή και σε άλλους που πρόλαβαν, ίσως, να μην τις χρησιμοποιήσουν…
Υπουργείο υπό πίεση
Σημειώνω, πάντως, πως και το εύρος της έρευνας της ποινικής Δικαιοσύνης είναι αποκαλυπτικό. Οπως θα διαβάσετε και στο ρεπορτάζ μας στις επόμενες σελίδες, η εισαγγελική έρευνα έχει επεκταθεί χρονικά και στη σημερινή περίοδο, δηλαδή και στην περίοδο επικαιροποίησης των στοιχείων των ψηφοφόρων εξωτερικού του 2023 ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις πολλαπλές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το ζήτημα αρχίζει και τελειώνει στον Μάιο του 2023. Η ειρωνεία είναι πως η αρμόδια Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου βρίσκεται υπό αυτόν τον έλεγχο, ενώ παράλληλα ετοιμάζει τις επικείμενες ευρωεκλογές. Αυτές τις μέρες αρχίζουν μάλιστα και τις σχετικές συσκέψεις με την εταιρεία που τις φέρνει εις πέρας, τη Singular Logic.
Οι «αθώες χειρονομίες» του Εντι Ράμα
Ο Εντι Ράμα είναι γνωστός για διάφορα πράγματα – πέραν του προφανούς. Οπως π.χ. η καλλιτεχνική του φλέβα ή η σύντομη απόπειρα καριέρας στο επαγγελματικό μπάσκετ. Οχι για τις έντονες δημοκρατικές και θεσμικές ευαισθησίες του πάντως. Τις οποίες θαυμάσαμε όλοι στο γνωστό βίντεο στο οποίο φαίνεται να σπρώχνει ελαφρά, αγγίζοντάς τη στο μάγουλο υποτιμητικά, μια γυναίκα δημοσιογράφο, την Αμπρόζια Μέτα, διότι τον ενόχλησε μια ερώτησή της για τις επενδύσεις του γαμπρού και συνεργάτη του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, στο αλβανικό νησί Σαζάν. Το βίντεο έκανε τον γύρο των social media φυσικά και προκάλεσε τις αντιδράσεις αλβανικών και διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων. Αλλά αυτός, απτόητος ως συνήθως, πήγε να βγει κι από πάνω χθες, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση καθώς ήταν, λέει, μια «εντελώς αθώα χειρονομία, όπως ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο». Βέβαια η δημοσιογράφος δεν ήταν φίλη του. Αλλά, οκέι, λεπτομέρειες…