Νέα δεδομένα στη διπλή έρευνα – της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων δημιουργούν οι πρόσφατες παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, που βάζουν πλέον στο κάδρο συγκεκριμένα πρόσωπα και στρέφουν τους προβολείς μέχρι (και) τα κεντρικά του κόμματος στην οδό Πειραιώς.
«Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και στο μικροσκόπιο από την πρώτη στιγμή έχουν μπει όλα τα πιθανά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της διαρροής e-mails από το υπουργείο Εσωτερικών, είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί» όπως λένε δικαστικές πηγές θέλοντας να καταδείξουν το εύρος και τη σοβαρότητα της υπόθεσης που, πέρα από τις όποιες ποινικές της διαστάσεις, έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων αναμένεται σήμερα κιόλας να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών προς αναζήτηση και συλλογή συμπληρωματικών στοιχείων, πέραν αυτών που συμπεριλαμβάνονται στις απαντήσεις-εξηγήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί ενώπιον της Αρχής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα δεν αποκλείεται, εάν κριθεί αναγκαίο για τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, η ίδια τακτική να ακολουθηθεί και για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά και από την παραίτηση του γραμματέα των αποδήμων του κόμματος, που αποτυπώνει – όπως χαρακτηριστικά έλεγαν δικαστικές πηγές – και τη διαδρομή της διαρροής των επίμαχων e-mails, οπότε σε μία τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να αναζητηθούν απαντήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι αγωγές
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα η υπόθεση έχει φτάσει και στη διοικητική δικαιοσύνη, καθώς ήδη μέσω του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 30 αγωγές από ψηφοφόρους του εξωτερικού οι οποίοι έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα από την ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου χωρίς, όπως επισημαίνουν οι ενάγοντες, οι οποίοι διεκδικούν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο, να έχουν καμία προηγούμενη πολιτική διάδραση.
Στις αγωγές περιγράφονται τέσσερις συγκεκριμένες παραβάσεις του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα, με έμφαση στην παράλειψη του Ελληνικού Δημοσίου να διασφαλίσει ότι πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ενεργούν μόνο κατ’ εντολή του υπεύθυνου επεξεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως σε περίπτωση που ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης, ο οποίος διενεργεί την ποινική έρευνα, καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης, τότε ο πληρεξούσιος δικηγόρος των ψηφοφόρων Βασίλης Σωτηρόπουλος θα δηλώσει για λογαριασμό των εντολέων του παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε εκ νέου ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα για την υπουργό Εσωτερικών». «Η αποστολή αυτής της λίστας των emails από τη συνεργάτιδα του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, του κ. Σταυριανουδάκη, στον κ. Θεοδωρόπουλο έγινε μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023. Μεταξύ, δηλαδή, των δύο εκλογικών διαδικασιών. Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμπλέξει τη Νίκη Κεραμέως δεν έχει καμία βάση» είπε χαρακτηριστικά.
Και αντέκρουσε τα σενάρια περί ύπαρξης λίστας στη ΝΔ λέγοντας ότι «η ΝΔ και κάθε κόμμα δικαιούται να έχει και έχει τις λίστες των μελών της. Από εκεί και πέρα, η νομοθεσία προβλέπει ότι για τους υποψηφίους κάποια συγκεκριμένα δεδομένα μπορεί να δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, όχι πάντως emails. Σε καμία περίπτωση η ΝΔ δεν έχει τέτοιες λίστες και επειδή ήμουν ένας εξ αυτών που είχαν την ευθύνη του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, δεν υπάρχει ούτε και καταγγελία κατά της ΝΔ για καμία υπόθεση. Ελήφθησαν μέτρα, έγιναν παραιτήσεις. Οι λέξεις ευθύνη και παραίτηση για εμάς δεν είναι άγνωστες».