Σε μια μεγάλη υποχώρηση προς τους αγρότες της Ευρώπης, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν εν μιά νυκτί να επιβάλουν περιορισμούς στις πωλήσεις γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές της.
Αυτή η υποχώρηση εν όψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ αύριο και μεθαύριο, για την οποία οι αγρότες κατεβαίνουν ξανά στις Βρυξέλλες, ανοίγει τον δρόμο για τη μερική ανάκληση των εμπορικών οφελών του Κιέβου, που αποφασίστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως για το Κίεβο.
Στη συνεδρίαση των 27 εκπροσώπων, η Γαλλία τάχθηκε υπέρ της Πολωνίας, ζητώντας περιορισμό στις εισαγωγές ουκρανικών πουλερικών, αβγών, ζάχαρης και σιταριού – αίτημα που είχαν οι πολωνοί αγρότες οι οποίοι διαδήλωσαν δυναμικά τις προηγούμενες εβδομάδες. Από την άλλη, όπως γράφει το Politico, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να βασιστεί σε ευρωπαϊκούς ομίλους αγροτικών προϊόντων για να κάνει το λόμπι του για εκείνον.
Τα γεμάτα ράφια των σουπερμάρκετ της Ρωσίας – γεμάτα με προϊόντα της ΕΕ – είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Κρεμλίνου για να δείξει ότι η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ υποκύπτει στον αγροτικό της τομέα όσον αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ενώ τα πλοία με ρωσική σημαία απαγορεύονται από τα λιμάνια της ΕΕ, υπάρχει εξαίρεση για εκείνα που μεταφέρουν ρωσικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Σε προηγούμενες αποφάσεις, η ΕΕ ανέστειλε επίσης το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά ρώσων ολιγαρχών που εμπλέκονται στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων. Το επιχείρημα, τότε, ήταν ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί στα ρωσικά λιπάσματα θα οδηγούσαν σε υψηλότερες τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη. Αλλά αυτό ακριβώς θα κάνουν και οι περιορισμοί στις εισαγωγές από την Ουκρανία.
Η βελγική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν χθες το απόγευμα για διαπραγματεύσεις σχετικά με τους νέους περιορισμούς.
Το Κοινοβούλιο ζήτησε επίσης ένα χαμηλότερο ανώτατο όριο στο οποίο θα ισχύσουν οι περιορισμοί. Πάντως, έχει ενδιαφέρον, σχολιάζουν οι αναλυτές, να εκτιμήσουμε τι πέτυχαν οι αγρότες. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας, η χειμερινή κρίση θέρμανσης που αποφεύχθηκε σε κάποιο βαθμό, η εισροή εκατομμυρίων προσφύγων και οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν δεν υπονόμευσαν τη βούληση της ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία – όμως ήταν οι αγρότες που έπεισαν με επιτυχία τους ηγέτες να περικόψουν πολιτικές που στόχευαν στη στήριξη του Κιέβου.
Κερδισμένη η Μόσχα
Ποιος άλλος κέρδισε; Σύμφωνα με το Politico, η Ρωσία, καθώς η νέα απόφαση δεν σημαίνει απλά απώλεια εσόδων για την Ουκρανία, αλλά αποδεικνύει ότι η υποστήριξη των ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία υπόκειται σε πίεση ομάδων συμφερόντων.
Ποιος έχασε; Εκτός από τους ουκρανούς αγρότες και οι ευρωπαίοι καταναλωτές, συνεχίζει το άρθρο, οι οποίοι θα έχουν ακόμη λιγότερη προσφορά και επιλογές, που θα μπορούσαν και πάλι να αυξήσουν τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων.
Και γιατί; Ας όψεται η εκλογική χρονιά. Στην ερώτηση γιατί υποχώρησαν, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν τον φόβο των ηγετών τους ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν νέα λαϊκιστικά και αντι-συστημικά κόμματα, όπως ήδη συμβαίνει σε κάποιες χώρες.
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κλήρωση του Ολυμπιακού – Το νέο format και οι υποψήφιοι αντίπαλοι
- Χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη από τις δημοσιεύσεις του Παναγιωτόπουλου ζητά το πρώτο θύμα
- Θυμάστε τους κλέφτες από το Home Alone; – Δείτε πώς είναι σήμερα ο «Μαρβ» – Έπαθαν πλάκα όταν έμαθαν με τι ασχολείται