Συνολικά τρεις σεισμοί σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κέρκυρας, νωρίς το πρωί της Παρασκευής (22/3).
Αρχικά τα ξημερώματα σημειώθηκε ένας εντάσεως 3,5 Ρίχτερ, ακολουθώντας λίγη ώρα μετά ακόμη ένας, ισχυρότερος, 4,7 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η τελευταία δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν μια δόνηση στα όρια του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Η σεισμική δόνηση ήταν αρκετά μικρή και μακριά από τον χερσαίο χώρο συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας ενώ πρόσθεσε ότι αργότερα θα έχουμε πλήρη αντίληψη για το τι ακριβώς έχει γίνει.
«Δεν υπάρχει γνωστό ρήγμα εκεί»
«Έχουμε μια ασθενή σεισμική δόνηση σε υποθαλάσσιο χώρο. Είναι περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τους Οθωνούς. Είναι στο βόρειο Ιόνιο. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό ρήγμα εκεί» δήλωσε ο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ.
«Είναι μια ακολουθία η οποία ξεκίνησε εδώ και δύο μέρες. Έχουμε αρκετούς μικρούς σεισμούς και σήμερα το πρωί έγινε ο σεισμός 4,7 Ρίχτερ και ακολούθησε μετά ένας μετασεισμός 3,4 Ρίχτερ. Δεν προκαλεί ανησυχία αυτή η ακολουθία. Αλλά ωστόσο, επειδή είναι μια περιοχή που έχει χαμηλή σεισμικότητα, κάθε δραστηριότητα εκεί μας προξενεί το ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Δεν ξέρουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός
Για το αν ήταν ο κύριος σεισμός είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Μπορεί ίσως να ακολουθήσει. Τώρα, επειδή το 4,7 είναι στο όριο ασθενούς – ισχυρής δόνησης, θα δούμε. Θέλουμε λίγα δεδομένα ακόμη. Είναι μια περιοχή, δεν την ξέρουμε καλά γιατί είναι στο μέσο του βορείου Ιονίου μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και δεν έχουμε πολλούς σεισμούς, οπότε θέλουμε λίγα δεδομένα ακόμη να δούμε πώς θα πάει».